Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε την Τρίτη στο CNBC ότι οι ημέρες που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμιζε τακτικά την παγκόσμια ανάπτυξη έχουν σχεδόν τελειώσει.

Στο Νταβός για «ειδική αποστολή» ο Μητσοτάκης

«Δεν βλέπω υποβάθμιση τώρα, αλλά η ανάπτυξη το 2023 θα επιβραδυνθεί», δήλωσε η Georgieva στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

«Η πρόβλεψή μας είναι ότι θα πάμε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα προς τα κάτω σε σχέση με το 2022. Τα καλά νέα όμως είναι ότι αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα πιάσει πάτο φέτος και το 2024 θα είναι ένα έτος κατά το οποίο θα δούμε επιτέλους την παγκόσμια οικονομία σε ανοδική πορεία», δήλωσε η Georgieva.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη τρεις φορές από τον Οκτώβριο του 2021.

Όσον αφορά το θέμα της ενδεχόμενης μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, η Georgieva δήλωσε ότι «δεν είμαστε ακόμη εκεί», καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται αλλά παραμένει «ακόμη αρκετά υψηλός».

«Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να μην τραβήξουν το πόδι τους από το φρένο πολύ νωρίς», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ είδαν τον πληθωρισμό τους να φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021, ενώ ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο.

Καλύτερες ημέρες μόνο για την Κίνα το 2023;

Επιστρέφοντας στην Κίνα, η Γκεοργκίεβα επανέλαβε τις προβλέψεις του ΔΝΤ ότι η χώρα θα δει το ΑΕΠ της να αυξάνεται, αλλά ότι η οικονομίας της δεν θα αποτελεί τόσο μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας ανάπτυξης όσο στο παρελθόν.

«Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις ημέρες που η Κίνα παρείχε περίπου το 40% της παγκόσμιας ανάπτυξης, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», δήλωσε η Georgieva, με τη χώρα να έχει παρουσιάσει ανάπτυξη κάτω του μέσου όρου το 2022 για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια.

Εάν η Κίνα παραμείνει στην πορεία με την τρέχουσα ατζέντα επαναλειτουργίας του Covid-19, η χώρα θα φθάσει τις προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη 4,4% μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε η Georgieva. «Όχι 7%, όχι 6%, αλλά σε μια καλύτερη θέση πάνω από τον μέσο όρο ανάπτυξης», πρόσθεσε.