Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), υπέβαλε σήμερα την παραίτησή της στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, έπειτα από τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε τον τελευταίο καιρό για σειρά λαθών που έχει διαπράξει.

Την παραίτησή της είχαν προαναγγείλει συνεργάτες της τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Sueddeutsche Zeitung και Bild.

Η Κριστίνε Λάμπρεχτ έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες έντονη κριτική τόσο από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ όσο και από στελέχη προσκείμενα στον κυβερνητικό συνασπισμό για σειρά λαθών, με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να την καλύπτει πάντα, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό της.

Η πιο πρόσφατη γκάφα

Το πιο πρόσφατο περιστατικό αφορούσε το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της στο Instagram, το οποίο βιντεοσκοπήθηκε με την ίδια να μιλάει για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ πίσω της ακούγονταν οι κροτίδες και τα πυροτεχνήματα από τον εορτασμό της αλλαγής του έτους στο Βερολίνο.

Αντικείμενο σχολίων έγινε όμως και η ουσία των δηλώσεών της. «Υπάρχει σε εξέλιξη ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης. Και σε σχέση με αυτό, κέρδισα πολλές εμπειρίες, πάρα πολλές συναντήσεις με ενδιαφέροντες και υπέροχους ανθρώπους. Και για αυτό λέω ένα ειλικρινές ευχαριστώ», είχε δηλώσει, με τη φωνή της να ξεχωρίζει οριακά από τον θόρυβο των πυροτεχνημάτων.

Για «ντροπιαστική εικόνα» είχαν κάνει λόγο οι επικριτές της.

Όπως αναφέρει το CNBC η  αποχώρηση της γερμανίδας υπουργού Αμυνας έρχεται ενώ η Γερμανία βρίσκεται προ της απόφασης για το αν θα εγκρίνει την αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία ώστε να βοηθήσει τις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου να επικρατήσουν κατά της ρωσικής επίθεσης.

«Η επί μήνες επικέντρωση των μέσων ενημέρωσης στο πρόσωπό μου δύσκολα επιτρέπει αντικειμενική ενημέρωση και συζήτηση για τους στρατιώτες, τις ένοπλες δυνάμεις και την πορεία της πολιτικής ασφάλειας προς το συμφέρον των πολιτών της Γερμανίας», δήλωσε η Λάμπρεχτ.

«Το πολύτιμο έργο των στρατιωτών και των ανθρώπων του κλάδου πρέπει να βρίσκεται στο προσκήνιο. Ως εκ τούτου, αποφάσισα να διαθέσω τη θέση μου», πρόσθεσε. «Ευχαριστώ όλους όσοι δεσμεύονται καθημερινά για την ασφάλειά μας και τους εύχομαι ειλικρινά καλή τύχη για το μέλλον», κατέληξε η παραιτηθείσα υπουργός Αμυνας.

Σύμφωνα με τον Guardian  η κρίση του Σολτς για την ανάθεση του γερμανικού υπουργείου Άμυνας στη Λάμπρεχτ έχει αμφισβητηθεί από την πρώτη στιγμή. Τώρα δέχεται πιέσεις να την αντικαταστήσει με άλλη γυναίκα, προκειμένου να εκπληρώσει τη δέσμευσή του να έχει ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών στο υπουργικό του συμβούλιο.

Η παραίτηση της Λάμπρεχτ ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η Γερμανία αναμένεται να παραδώσει άρματα μάχης στην Ουκρανία. Πρόκειται  για μια τεράστια απόφαση για τη χώρα, καθώς με αυτήν σηματοδοτείται η αλλαγή της μακροχρόνιας αμυντικής της πολιτικής.

Από την αρχή της τοποθέτησής της στο υπ. Αμυνας, τον Δεκέμβριο του 2021, εκτιμήθηκε ότι η Λάμπρεχτ δεν ήταν μια δυνατή επιλογή.

Όταν ο Σολτς ανακοίνωσε μια τεράστια αύξηση των στρατιωτικών δαπανών με τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου 100 δισ. ευρώ για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις κατά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Λάμπρεχτ φάνηκε να δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει το μέγεθος αυτής της πρόκλησης και να επιτύχει την εφαρμογή αυτής της κυβερνητικής επιλογής.  Η αδυναμία της αυτή, εκτιμά ο Guardian, καθυστέρησε την υλοποίηση των υποσχέσεων του Σολτς προς την Ουκρανία για τη διάθεση νέων οπλικών συστημάτων.