Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος θα ταφεί στο βασιλικό κοιμητήριο δίπλα από τους τάφους των γονέων του τέως βασιλιά, όπως ήταν άλλωστε η τελευταία επιθυμία του. Νωρίτερα προηγήθηκε το τρισάγιο στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως στα πρώην βασιλικά κτήματα Τατοΐου.

Η ταφή έγινε ιδιωτικώς, όπως ζήτησε η οικογένεια, χωρίς την παρουσία καμερών.

Λεπτό προς λεπτό όλα όσα συνέβησαν στη Μητρόπολη

16:04 Οι προσκεκλημένοι άρχισαν να αποχωρούν από το Τατόι, μετά το πέρας της κηδείας και του τρισάγιου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Επόμενος προορισμός το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, όπου η οικογένεια αναμένεται να παραθέσει γεύμα στους καλεσμένους.

15:45 Κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας δεν υπάρχουν περαιτέρω τηλεοπτικά πλάνα της ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στον χώρο που έχει ετοιμαστεί δίπλα στους τάφους των γονέων του.

15:37 «Αθάνατος» φώναξαν για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο συγκεντρωμένοι πολίτες στο Τατόι.

15:33 Ολοκληρώθηκε το τρισάγιο.

15:30 Όταν εψάλη το «Αιωνία του η μνήμη» τα παιδιά και τα εγγόνια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου γονάτισαν σε ένδειξη σεβασμού.

15:24 Μετά την άφιξη της σορού στον ιερό ναό της Αναστάσεως στο Τατόι, οι γιοι του τέως βασιλιά, Παύλος και Νικόλαος έβαλαν πάνω στο φέρετρο την σημαία με τον θυρεό του οίκου του Γλύξμπουργκ.

15:20 Τα παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σήκωσαν το φέρετρο με τη σορό του και το μετέφεραν στο ναό της Αναστάσεως στο Τατόι.

15:10 Η αυτοκινητοπομπή έφτασε στα πρώην βασιλικά κτήματα Τατοΐου.

14:48 Μετά την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Τατόι θα ακολουθήσει γεύμα της οικογένειας στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάννια».

14:44 Τεράστιο το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

14:34 Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, αφού περάσει και το τελευταίο αυτοκίνητο της πομπής στο κτήμα του Τατοΐου, θα ανοίξει η πύλη για να επιτραπεί και σε πολίτες να μπουν ώστε να αποτίσουν φόρο τιμής.

14:08 Αυξάνεται ο κόσμος που περιμένει στο Τατόι την άφιξη της πομπής με τη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

13:49 Εντυπωσιακή η εικόνα της πομπής από τη Μητρόπολη μετά την ολοκλήρωση της εξοδίου ακολουθίας για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

,

13:20 Ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία.

13:08 Ο επικήδειος λόγος από τον γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλο.

«Κωνσταντίνε βασιλιά πατέρα, είναι μια δύσκολη ημέρα για εμάς τας παιδιά και τα εγγόνια για όλους ήρθαν να σε αποχαιρετίσουν για τελευταία φορά αλλά και για όλους εκείνους που τιμούν τη μνήμη σου και ήταν αδύνατο να ήταν μαζί σου.

Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου βασιλέα Παύλο και παππού μου. Τήρησες πάντα την παρακαταθήκη του όταν ανέλαβες την ευθύνη του θρόνου. Σου είπε «αφιέρωσον τη ζωή σου εις την ευτυχίαν της πατρίδος σου, ουδεμία αξιότερη αποστολή, εκτιμού πάντοτε ότι προτιμότερο είναι να υποφέρει ο βασιλέας αντί για τον λαό.

Δόξασες τη χώρα με το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Ο αγώνας ήταν ένας σκληρός αγώνας που έδωσες με το νου και το σώμα μέχρι την τελική νίκη με το αείμνηστο πλήρωμα.

Ήταν μια σκληρή εποχή όταν ανέβηκες στον Θρόνο. Και το αποτέλεσμα ήταν κάτι που δεν το θέλησε κανείς. Η προσπάθειά σου απέτυχε αλλά δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα να γίνεις αφορμή για μια νέα αιματοχυσία. Δέχθηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού.

Η οικογένεια ήταν το παν για σένα και τη μητέρα μας. Δημιουργήσατε μια οικογένεια που την ενώνει η αγάπη και το καθήκον προς την Πατρίδα.

Ο Θεός έφερε να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στην πατρίδα. Όπως μας δίδαξες πατέρα εμείς τα παιδιά σου και τα εγγόνια προσφέρουμε και θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα και την Ελλάδα.

Ισχύς μου η αγάπη του λαού ήταν και θα είναι για πάντα ο κανόνας της οικογένειάς μας. Για κάθε Έλληνα και κάθε οικογένεια η ισχύς είναι η αγάπη του κάθε Έλληνα για αυτήν.

«Καλό ταξίδι» έκλεισε με εμφανή τη συγκίνησή του ο Παύλος για τον πατέρα του, τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Ο γιος του βασιλιά Κωνσταντίνου εκφώνησε στη συνέχεια επικήδειο και στα αγγλικά.

13:10 Μαζεύεται κόσμος στο Τατόι, παρά το γεγονός ότι δεν θα επιτρέπεται κανείς μέσα στον χώρο που θα γίνει η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, εκτός από τους επίσημους προσκεκλημένους.

13:08 Ξεκινά ο επικήδειος λόγος του γιού του, Παύλου. «Θα ζεις για πάντα στην καρδιά μας. Όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια που χάνει ότι πιο πολύτιμο έχει στη ζωή».

13:05 Φωτογραφίες μέσα από την Μητρόπολη κατά τη διάρκεια της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

12:10 Στιγμιότυπο από την άφιξη των εγγονιών του τέως

12:03 Εκλεισαν οι πύλες της Μητρόπολης – Ξεκίνησε η εξόδιος ακολουθία

12:20 Στη Μητρόπολη η σύζυγος του τέως, Άννα-Μαρία, την οποία συνόδευε η σύζυγός του πρωτότοκου γιου της Παύλου, Μαρί Σαντάλ

12:10 Εφθασε και η πριγκίπισσα Αννα που εκπροσωπεί την βρετανική βασιλική οικογένεια.

12:09 Στη Μητρόπολη το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας, Φελίπε και Λετίθια.

11:56 O πρίγκιπας του Μονακό, Αλβέρτος

11:51 Το φέρετρο τοποθετήθηκε στο βάθρο, ενώ μπροστά -σε τραπέζι και πάνω σε μπλε και κόκκινα μαξιλάρια- έχουν τοποθετηθεί τα μετάλλια του τέως βασιλιά. Οι τρεις γιοι του βασιλιά εμφανώς συγκινημένοι αποχαιρέτισαν τον πατέρα τους.

11:48 Το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας στη Μητρόπολη. Τους υποδέχθηκε ο Παύλος.

11:46 Η βασιλομήτωρ της Ισπανίας, Σοφία, χαιρετά τα συγκεντρωμένα πλήθη έξω από τη Μητρόπολη.

11:45 Ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

11:40 Ο Παύλος αποχαιρετά τον πατέρα του

11:32 Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με τη σύζυγό του στη Μητρόπολη

11:30 Αναχωρούν από το ξενοδοχείο για την Μητρόπολη  οι προσκεκλημένοι της τέως βασιλικής οικογένειας.

11:20 Στην Μητρόπολη έφτασαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη

11:05 Συνοδεία των γιών του, η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου μεταφέρεται στο Μητρόπολη.

11:00 Ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα

10:59 Στη Μητρόπολη οι τρεις γιοι του Κωνσταντίνου Παύλος, Νικόλας, Φίλιππος

10:48 Τα παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου μεταβαίνουν από ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος στη Μητρόπολη Αθηνών.

10:46 Στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάννια» έφτασε πριν από λίγο ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ενώ λίγη ώρα αργότερα εκεί έφτασε και ο μικρότερος γιος του τέως βασιλία Κωνσταντίνου, Φίλιππος, συνοδεία της συζύγου του, Νίνας Φλορ

10:42 Η στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς αποτίει φόρο τιμής στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Όπως φαίνεται στο βίντεο του MEGA, ο Αντώνης Σαμαράς χαιρέτησε αλλά δεν προσκύνησε το φέρετρο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

10:09 Εξερχόμενος του παρεκκλησίου του Αγίου Ελευθερίου ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, είπε πως «νόμιμος και συνταγματικός αρχηγός κράτους κηδεύεται ως αρχηγός κράτους. Η εδραιωμένη Δημοκρατία μας, δεν φοβάται τίποτα. Κρίμα για την απρέπεια προς το πρόσωπο του Κωνσταντίνου του Β’ από πλευράς της κυβέρνησης. Όλος αυτός ο κόσμος δεν ήρθε για να αποχαιρετήσει απλώς έναν ιδιώτη. Ο θεός να αναπαύσει την ψυχή του».

10:00 Απομένει μια ώρα για την ολοκλήρωση του λαϊκού προσκυνήματος στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

09:59 Στη Μητρόπολη και ο βουλευτής Βόρειου Τομέα, Γιώργος Κουμουτσάκος, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπογδάνος

09:53 Στη Μητρόπολη και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Οι παρευρισκόμενοι τον χειροκρότησαν και φώναζαν «Ελλάς Αντώνης Σαμαράς».

Μαζί του η σύζυγός του και οι βουλευτές της ΝΔ, Περικλής Μαντάς, Μίλτος Χρυσομάλλης και Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

9:43 Πολίτες με σημαίες από την περίοδο βασιλείας Κωνσταντίνου

9:30 Και αστυνομικοί της ομάδας ΟΔΟΣ στα μέτρα ασφαλείας για την κηδεία του τέως.

09:12 Στη Μητρόπολη και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, την οποία έχει βαπτίσει ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.

08:56 Νωρίτερα σήμερα, ο βουλευτής της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη μίλησαν στο MEGA και μεταξύ άλλων σχολίασαν τις κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

«Θα πάω και εγώ στην Μητρόπολη να ανάψω ένα κερί. Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση που πήρε, αλλά το να ανάψεις ένα κερί σε έναν άνθρωπο ο οποίος υπήρξε αρχηγός κράτους, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Ολυμπιονίκης, το θεώρησα σωστό ως απλός πολίτης και σεβόμενος την ιστορία του τόπου, η οποία δεν παραγράφεται – καλή ή κακή. Θα μπορούσε να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους από τη στιγμή που υπήρξε συνταγματικά αρχηγός κράτους. Η κυβέρνηση συζήτησε με την οικογένεια, πάρθηκαν οι αποφάσεις. Δεν είναι απλά μία κηδεία ενός ιδιώτη» ανέφερε ο κ. Χρυσομάλλης.

«Είναι μία στιγμή της ιστορίας και αυτή, που και βιολογικά κλείνει ένας κύκλος. Δεν κρίνω την απόφαση της κυβέρνησης, από εκεί και πέρα στο ανθρώπινο πλαίσιο δεν είναι κακό» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Ως προς αυτό, η Καινή Διαθήκη έχει τη φράση «ο γαρ αποθανών δεδικαίωται από της αμαρτίας» και συχνά παρερμηνεύεται ότι τάχα παρέχεται άφεση σε όποιον πεθάνει. Ο θάνατος όμως δυστυχώς δεν εξαγνίζει τις πράξεις της ζωής του. Το ρήμα «δεδικαίωται» σημαίνει «απαλλάσσεται και λυτρώνεται». Η ορθή ερμηνεία είναι ότι στον αποθανόντα η αμαρτία δεν έχει καμία εξουσία γιατί ο νεκρός δεν μπορεί εκ των πραγμάτων πια να αμαρτήσει. Τώρα, το ποιες υπήρξαν οι πολιτικές αμαρτίες ενός ανθρώπου που πρωταγωνίστησε σε πολύ νεαρή ηλικία σε μία από τις κρισιμότερες περιόδους της ελληνικής ιστορίας, ας μη το κρίνουμε σήμερα ως σεβασμό στο πένθος των οικείων του» είπε από την πλευρά της η κ. Τζάκρη.

Το βέβαιο είναι ότι η εκτροπή 1965-1967 στην οποία πρωταγωνίστησε, συνδέεται με την δικτατορία που οδήγησε σε εθνικό ακρωτηριασμό και ναι μεν η τρίτη ελληνική δημοκρατία αποκαταστάθηκε πριν από πολλά χρόνια, ωστόσο η ακεραιότητα της Κύπρου δεν αποκαταστάθηκε» κατέληξε.

08:51 Στην Ελλάδα βρίσκεται ήδη η πριγκίπισσα Άννα

Υπό πολύ αυστηρά μέτρα έφτασε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Ελλάδα, η εκπρόσωπος της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, πριγκίπισσα Άννα.

Όπως αναφέρεται η κόρη της Ελισάβετ προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οπού την περίμεναν μέλη της ασφάλειας του αεροδρομίου αλλά και μέλη της άμεσης δράσης.

Ύστερα η πριγκίπισσα Άννα επιβιβάστηκε σε λιμουζίνα και μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο όπου θα διανυκτέρευε. Θα δώσει το παρών στην εξόδιο ακολουθία του βασιλιά Κωνσταντίνου μαζί με τα υπόλοιπα μέλη των βασιλικών οίκων.

08:50 Στεφάνι στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο κατέθεσε ο Μάκης Βορίδης 

08:45 Με διάφορα σουβενίρ στο χέρι ο κόσμος πηγαίνει να αποχαιρετήσει τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. 

08:30 Πως θα κινηθεί η πομπή για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Αυστηρές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας λόγω της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Οι ρυθμίσεις αυτές θα εφαρμοστούν μάλιστα σε κάθε περιοχή από την οποία θα περάσει η πομπή, αφού φύγει από την Μητρόπολη.

Η πομπή θα φύγει ανάποδα από την Μητροπόλεως περίπου στη 1. Από εκεί, θα ανέβει στο Σύνταγμα και έπειτα θα περάσει από την Βασιλίσσης Σοφίας, την Βασιλέως Κωνσταντίνου, το Χίλτον, την Μιχαλακοπούλου, την Κατεχάκη, την Περιφερειακή Υμηττού, την ΕΟ Αθηνών – Λαμίας και από εκεί, θα βγει στην Βαρυμπόμπη.

Από τα σημεία που θα περνά η πομπή θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και θα κλείνουν οι δρόμοι.

Παράλληλα, υπάρχουν αυστηρά μέτρα και στο Τατόι, με τους αστυνομικούς να βρίσκονται στο βουνό, σε χαράδρες, σε δρόμους και σε κάθε περιοχή κοντά στους βασιλικούς τάφους, ώστε τίποτα να μην χαλάσει την προκαθορισμένη πορεία της κηδείας.

Διαβάστε επίσης:

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Και ο Πικραμένος στην κηδεία του – Αναβαθμίζει την παρουσία της η κυβέρνηση

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: «Αστακός» η Αθήνα – Έκλεισε το FIR Αθηνών για την κηδεία

Λίγο μετά τις 5 το πρωί έφτασε στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στην Μητρόπολη για να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από το Α΄ Νεκροταφείο. Η πομπή με τη νεκροφόρα έφτασε και το φέρετρο κουβάλησαν οι γιοι του τέως βασιλιά.

Η νεκροφόρα συνοδευόταν από 3 περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ.

Στη συνέχεια, η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στις 12:00 το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και θα ακολουθήσει η ταφή στο Τατόι.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια κι έχουν αποκλειστεί οι γύρο από τη Μητρόπολη δρόμοι.

Έξω  από την Μητρόπολη Αθηνών φυσικά και δεν έλειψαν  αυτοί που ακόμη και σήμερα διατηρούν τα φιλοβασιλικά τους αισθήματα ενώ κάποιοι  από αυτούς βρήκαν ότι η ημέρα της κηδείας του τέως είναι μια καλή ευκαιρία για να τα προπαγανδίζουν και έτσι πέταξαν στο προαύλιο της Μητρόπολης  τρικάκια με το μήνυμα: «Αθάνατος Βασιλεύς Κωνσταντίνος» .

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Στην ουρά του λαϊκού προσκυνήματος   μεταξύ άλλων και ένας συμπαθής ηλικιωμένος, φοράει παραδοσιακή ενδυμασία με μαύρα τσαρούχια  και κρατά  μια καρό τσάντα στην οποία υπάρχει η ελληνική σημαία και μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου.

Υπομονετικά ο συμπαθής κύριος περιμένει να πάει να προσκυνήσει τον τελευταίο βασιλιά της Ελλάδας ο οποίος παίρνει σιγά – σιγά το δρόμο για την τελευταία του κατοικία.

Δείτε φωτογραφίες