Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε με αγροτοκτηνοτροφικούς φορείς στη Σπερχειάδα, στη διάρκεια της περιοδείας του στο νομό της Φθιώτιδας.

Οι εκπρόσωποι των φορέων αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στην εκτόξευση του κόστους παραγωγής που, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, οδηγούν στην εξαθλίωση και εκτός επαγγέλματος τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ επισήμαναν την έλλειψη έργων υποδομής.

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «έρχεται μεγάλο τσουνάμι ακρίβειας στα καύσιμα, τα λιπάσματα, τις ζωοτροφές», προσθέτοντας ότι η κατάσταση επιδεινώνεται και με την ενεργειακή κρίση, «τους υψηλούς φόρους και τα αποτελέσματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ».

«Αυτές οι πολιτικές οδήγησαν τον αγρότη, πότε με τα πρόστιμα, πότε με τα ‘θαφτικά’, πότε με διάφορες επιδοτήσεις, σταδιακά να εγκαταλείψει την παραγωγή, την καλλιέργεια αναγκαίων αγροτικών προϊόντων, με βάση αυτά που του έλεγαν και τελικά βγήκε ζημιωμένος», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ ενημέρωνε και προειδοποιούσε για τα ζητήματα αυτά.

«Παγίδα η πράσινη ανάπτυξη»

«Το ίδιο λέμε και τώρα με την πράσινη ανάπτυξη, ότι είναι νέα παγίδα» πρόσθεσε, αναφέροντας στη συνέχεια ότι «δεν είμαστε γενικά ενάντια στο να αξιοποιηθούν όλες οι πηγές ενέργειας που έχει η πατρίδα μας – και ο ορυκτός πλούτος και τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες».

Σημείωσε, ταυτόχρονα, ότι «χρειάζεται κεντρικό επιστημονικό σχέδιο. Δεν μπορεί ο κάθε ιδιώτης, το μονοπώλιο να φυτεύει όπου θέλει, καταστρέφοντας αγροτική παραγωγή, εμποδίζοντας την κτηνοτροφία, γιατί και τέτοια έχουμε σε όλη την Ελλάδα. Θέλει σχέδιο, ποιος έχει αυτή την ιδιοκτησία, γιατί το μονοπώλιο θα κοιτάξει τα κέρδη του, ενώ αυτά έπρεπε να ανήκουν στο λαό, στο κράτος, να είναι κοινωνικοποιημένα για να τα ρυθμίζει», όπως είπε.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως «με την πολιτική τους (σ.σ. όλες οι κυβερνήσεις) ήταν φανερή η υπονόμευση παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, που, αν και μικρή χώρα, έχει πλούσιο παραγωγικό ιστό».

«Το εμπάργκο στη Ρωσία εμποδίζει εξαγωγές αγροτικών προϊόντων»

Και προσέθεσε: «Μπορεί να θρέψει τους κατοίκους της, αλλά να κάνει και εξαγωγές με ισότιμους όρους και όχι να κάνουμε εμπάργκο στη Ρωσία για το χατίρι των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ και να εμποδίζονται εξαγωγές αγροτικών προϊόντων που θα είχε».

Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόταση του ΚΚΕ για την αναγκαιότητα κρατικοποίησης της βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων και για την παραγωγή και για τη διάθεση.

Μιλώντας για τις προτάσεις του ΚΚΕ για την αγροτική παραγωγή και τις επερχόμενες εκλογές, ο κ. Κουτσούμπας είπε χαρακτηριστικά στους εκπροσώπους των φορέων:

«Εμείς θεωρούμε ότι η πρόταση του κόμματος δείχνει τη διέξοδο απ’ την κατάσταση αυτή, για την απαλλαγή σας από τα τραπεζικά, εμπορικά, βιομηχανικά μονοπώλια που σφάζουν τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο. Η ποιότητα της ζωής στην ύπαιθρο έχει χειροτερεύσει. Δεν υπάρχει στοιχειώδης υγεία, παιδεία, πολιτιστική δραστηριότητα, για να μείνει ο νέος στον τόπο του».

«Εθελοντικοί παραγωγικοί συνεταιρισμοί»

Ανέπτυξε λεπτομερώς την πρόταση του ΚΚΕ για τους εθελοντικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς, «όχι σαν αυτούς που γνωρίσαμε ως σήμερα», σημειώνοντας και εξηγώντας γιατί ο συνεταιρισμός που προτείνει το ΚΚΕ «είναι η μόνη απάντηση για να μην εγκαταλείψει ο αγρότης την παραγωγή και για να μπορεί να ζήσει καλύτερα, να υπάρχει κράτος που θα στηρίζει αυτά, θα τα βοηθάει, θα τα προωθεί».

Ανέφερε ακόμα, ότι «δεν πρέπει να εξαιρούνται από τις επιδοτήσεις του ρεύματος οι ΤΟΕΒ. Πρέπει να υπάρχει επιδότηση».

«Συσπείρωση με δυνατό ΚΚΕ»

Ο γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε πως το κόμμα είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους φορείς των αγροτών, τους οποίους κάλεσε να κινητοποιηθούν, να συσπειρωθούν, να διαφυλάξουν την ενότητά τους, αλλά επειδή είναι και προεκλογική περίοδος, όπως είπε χαρακτηριστικά, «να βγάλουμε και κάποια συμπεράσματα – γιατί έχουμε δοκιμάσει πολλούς, όπως εδώ στη Φθιώτιδα, τους βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, πιο πριν του ΠΑΣΟΚ».

«Πολιτικοί μεσσίες δεν υπάρχουν, μην περιμένετε από κανέναν. Ο μόνος που μπορεί να σώσει το λαό είναι ο ίδιος ο λαός, σε ένα δρόμο με ριζικές αλλαγές και ανατροπές, με προτάσεις όπως αυτές που ανέφερα. Σε αυτή τη δική σας προσπάθεια, όσο πιο δυνατό το ΚΚΕ, τόσο καλύτερα για τον λαό μας», κατέληξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.