Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης μίλησαν στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» για την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και την απόφαση της κυβέρνησης να μην ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους, αλλά ως ιδιώτης.

«Η τελετή γίνεται σε πλήρη συνεννόηση με την τέως βασιλική οικογένεια. Ο τέως βασιλιάς θα θαφτεί και στο Τατόϊ, όπως ήταν η επιθυμία του και προφανώς αυτό θα γίνει, από ‘κει και πέρα δεν γινόταν να θαφτεί με τιμές αρχηγού κράτους για τους λόγους που ανέφερε και χθες ο πρωθυπουργός» είπε ο κ. Γαϊτάνης.

Η κα Καφαντάρη ερωτώμενη εάν η κυβέρνηση πήρε τη σωστή απόφαση αναφορικά με την ταφή είπε: «Αυτό είναι αυτονόητο, γιατί ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ υπήρξε ιδιώτης, με τη ψήφο του ελληνικού λαού, με ένα δημοψήφισμα κατά της μοναρχίας και υπέρ της Δημοκρατίας».

Τόνισε ωστόσο πως η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τον ίδιο ζήλο, με τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως η ακρίβεια.

«Θεωρώ πως ο κ. Μητσοτάκης πιεζόμενος και από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του…ακριβώς “κλείνει το μάτι” στην ακροδεξιά γιατί είναι ζορισμένος εκλογικά …πρέπει ό,τι μπορεί να μαζέψει για να σταθεί στα πόδια του σα κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά.

Και συμπλήρωσε: «Είναι γεγονός πως μέσα στη Νέα Δημοκρατία έχει μαζευτεί πολύ ακροδεξιό στοιχείο».

Ο κ. Χριστοδουλάκης στη δική του τοποθέτηση, είπε πως η παρουσία πολιτικών προσώπων στις κηδείες έχει έναν πολιτικό συμβολισμό.

«Η κηδεία αυτή δεν μπορεί να γίνει αφορμή για να αναθεωρήσουμε  ή να ξαναγράψουμε την ιστορία  ή ακόμα και να ξεπλύνουμε το θεσμό της βασιλείας στην Ελλάδα» τόνισε ο ίδιος.

Εκλογές και οι πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες

Ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του, ζητά από τον ελληνικό λαό αυτοδυναμία και στην περίπτωση που δεν την έχει αποκλείει τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο “κλείνει το μάτι” στο ΠΑΣΟΚ.

«Υπό προϋποθέσεις αυτό θα μπορούσε να γίνει, εξαρτάται από τη ψήφο του ελληνικού λαού. Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει επιλέξει εδώ και πάρα πολύ καιρό να γίνει ακολούθημα του κυρίου Τσίπρα» είπε ο κ. Γαϊτάνης.

Τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία από την αρχή έχει επισημάνει πως είναι προς το συμφέρον της χώρας οι μονοκομματικές ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, κάτι που θα επιδιώξει και τώρα.

«Το συμφέρον της χώρας είναι να φύγει όσο το δυνατόν πιο σύντομα η καταστροφική κυβέρνηση  Μητσοτάκη και για την οικονομία και για τα θέματα της Δημοκρατίας που δεν πρέπει να τα ξεπερνάμε» απάντησε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας αιχμές για το θέμα των υποκλοπών.

«Εμείς έχουμε μία πολιτική ατζέντα που από τη μία δεν μπορεί να επιτρέψει την απαξίωση της δημόσιας υγείας…. και από την άλλη εμείς δεν θα επιτρέψουμε την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Για αυτή την πολιτική ατζέντα ζητάμε τη δύναμη από τον ελληνικό λαό για να διαχειριστούμε τη δική μας εντολή, να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε τους όρους της προοδευτικής διακυβέρνησης όπως εμείς τους αντιλαμβανόμαστε» είπε με τη σειρά του ο κ. Χριστοδουλάκης.