Για τις απαιτήσεις των Τούρκων και του Ερντογάν, αλλά και για το αίτημα αναφορικά με τα F-16 μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο  Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κ. Σέρμπος.

«Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία κατέθεσε ένα αίτημα πριν από 16 μήνες, ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες άρα θα ήταν θέμα χρόνου να περάσουμε στο επόμενο βήμα. Γνωρίζουμε από την άνοιξη του 2021 την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης. Δίνεται μία «μάχη» στο Κογκρέσο και εδώ το ζήτημα δεν είναι μόνο τα ελληνοτουρκικά αλλά και η μεγάλη εικόνα σχετικά με το πώς αξιόπιστη είναι αυτή η χώρα. Από εκεί και πέρα, ασφαλώς η Ελλάδα παραμένει προετοιμασμένη ακόμα και γι’ αυτό το σενάριο, γι’ αυτό έχουμε τόνισε πολλές φορές ότι το σημαντικό είναι ότι η χώρα μας, δεν είναι εύκολο συνεχώς να διαθέτει ένα καθαρό συγκριτικό τεχνολογικό και αμυντικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας», είπε αρχικά.

«Υπάρχει όμως με την Αμερική ένα ανοιχτό παράθυρο στον διάλογο αλλά όχι απέναντι σε έναν παράλογο αναθεωρητισμό. Τα F-35 έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες αλλά και πολύ υψηλό κόστος συντήρησης. Έχουμε ήδη δημοσιεύματα στην Τουρκία ότι υπάρχει αλλαγή πολιτικής από τους Αμερικάνους, F-16 στην Τουρκία, F-35 στην Ελλάδα. Είναι σημαντική η «μάχη» που θα δοθεί στο Κογκρέσο. Εδώ έχουμε μία μεγάλη διαπραγμάτευση. Το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, μπαίνει πολύ ψηλά στην ατζέντα των ΗΠΑ. Εφόσον τελικά προχωρήσουν στη ένταξη, υπάρχει μία παράμετρος που στην Ελλάδα δεν το έχουμε λάβει υπόψιν μας»,

«Στη Μέση Ανατολή η Τουρκία έχει έναν ρόλο όσον αφορά στην ισορροπία δυνάμεων. Για τους Αμερικάνους ο νούμερο ένα στόχος είναι το Ιράν, άρα τους απασχολεί στο μέλλον και το Ιράν εάν θα αναβαθμίσει την αεροπορία του ή ένα θα πάρει από τους Ρώσους», επεσήμανε ο κ. Σέρμπος.

Ο κ. Παστουτσέας σχολίασε την στάση των Τούρκων που θα πάρουν μεν τα F-16, αλλά παράλληλα απειλούν την Ελλάδα για πιθανή εισβολή.

«Ο Ερντογάν έχει καταντήσει γραφικός, κάθε μέρα έρχεται νύχτα στην Ελλάδα, και πρέπει να γελάμε με αυτά που λέει. Είναι γελοία αυτά που λέει και έχει χαθεί κάθε έννοια σοβαρότητας απ΄ τους Τούρκους πολιτικούς. Όλα αυτά γίνονται για τις εκλογές που έχουν στην Τουρκία. Το προεκλογικό κλίμα στην Τουρκία έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Ωστόσο, η Τουρκία έχει να ξεπεράσει πολύ σοβαρά προβλήματα, για το πώς θα εξισορροπήσει την Ελλάδα, η οποία μπορεί να μπει στο πρόγραμμα των F-35, έχει αεροσκάφη 4ης και 5ης γενιάς, και αναβαθμίζει τα F-16. Η Τουρκία θα πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο και ο πώς θα αντιμετωπίσει τα μεγάλα οικονομικά της προβλήματα και πως θα μπει σε φάση ανάπτυξης», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα διακινδυνεύσει, εκτιμώ, ο Ερντογάν να έρθει σε σύγκρουση με την Ελλάδα. Το 2016 ο Ερντογάν είπε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία υποκινήθηκε από τις ΗΠΑ, οπότε σε μία πιθανή ακραία πρόκληση ή εισβολή, γνωρίζει ότι δεν θα έχει με το μέρος του τις ΗΠΑ, και άρα μία σημαντική δύναμη», κατέληξε.