Η κυβέρνηση αναβαθμίζει την παρουσία της στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Αρχικά είχε αποφασιστεί να παραστεί μόνο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία έχει αναλάβει το πρότζεκτ ανάδειξης του Τατοΐου και εμπλέκεται στις συνεννοήσεις – προετοιμασίες για την ταφή του τέως στο Τατόι.

Ωστόσο, σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στην τελετή και από τον αντιπρόεδρό της Παναγιώτη Πικραμένο.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης 

«Η Κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου από τον Αντιπρόεδρό της Παναγιώτη Πικραμμένο και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη».

Ποιοι βασιλείς θα δώσουν το παρών

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει προσώρας η εικόνα ότι προτίθεται να δώσουν το παρών οι εξής:

  • Βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος
  • Μέγας Δούκας Λουξεμβούργου Ερρίκος
  • Διάδοχος Νορβηγίας Χάακον
  • Επίτιμος βασιλιάς Ισπανίας Χουάν Κάρλος
  • Βασιλιάς Σουηδίας Κάρολος
  • Βασιλιάς και βασίλισσα Ολλανδίας Γουλιέλμος – Αλέξανδρος και Μάξιμα
  • Βασίλισσα Δανίας Μαργκρέτε

Επιπλέον, εντός της ημέρας αναμένεται να γίνει γνωστό και το ποιος θα αφιχθεί από τη Μεγάλη Βρετανία. Βάσει πρωτοκόλλου δεν είναι πιθανή η παρουσία του βασιλιά Καρόλου, ωστόσο εκκρεμεί το εάν θα παραστεί ο πρίγκιπας διάδοχος Ουίλιαμ (ο Κωνσταντίνος ήταν νονός του) ή, το πιθανότερο, ο Εδουάρδος, ο μικρότερος γιος της Ελισάβετ.

Τι ισχύει για το λαϊκό προσκύνημα

Στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας (16/1) θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, στη Μητρόπολη Αθηνών. Νωρίτερα και συγκεκριμένα 06:00-10:00 το πρωί η σορός θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης.

Η απόφαση αυτή έρχεται κατόπιν συνεννόησης οικογένειας – εκκλησίας έτσι ώστε η σορός να παραμείνει για μερικές ώρες στη Μητρόπολη, προκειμένου όποιος θελήσει να αποτίσει φόρο τιμής. Η κυβέρνηση κοινώς δεν ήθελε ένα τριήμερο προσκύνημα που θα παρέπεμπε σε κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους.