Νοτίως της Κρήτης, εκεί όπου υποτίθεται βρίσκεται το τουρκολυβικό μνημόνιο σε μια μεγάλη σε έκταση περιοχή θα υπάρξει τη Δευτέρα ( 16 Ιανουαρίου) μια αεροπορική διμερής συνάντηση: Ελληνικά F-16 που θα απογειωθούν από την 115 Πτέρυγα Μάχης θα συναντήσουν βρετανικά Eurofighters της RAF, που θα απογειωθούν από τον βρετανική βάση του Ακρωτηρίου της Κύπρου και θα πραγματοποιήσουν φτερό με φτερό κοινές αεροπορικές ασκήσεις.

Στην συγκεκριμένη περιοχή ασκούνται τακτικά οι Έλληνες πιλότοι, καμμιά φορά με τη συμμετοχή και Γάλλων πιλότων όταν βρίσκεται στη θάλασσα νοτίως της Κρήτης η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου και κανέναν δεν απασχολεί, ούτε απασχόλησε ποτέ στο παρελθόν εάν η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν για την περιοχή αυτή μνημόνιο για την ΑΟΖ. Να σκεφτείτε ούτε ΝΟΤΑΜ για την ελληνοβρετανική αεροπορική άσκηση δεν εξέδωσαν οι ελληνικές αρχές, αφού για την Αθήνα θεωρείται ελληνική «εκπαιδευτική περιοχή». Οι βρετανοί πιλότοι για να παραμείνουν περισσότερη ώρα νοτίως της Κρήτης και να πετάξουν φτερό με φτερό με τα ελληνικά F-16, φέρνουν μαζί τους και ένα Air Tankers για ανεφοδιασμό των αεροσκαφών τους στον αέρα.

***
Άλλα δύο Rafale προσγειώνονται στην Τανάγρα

Η υπεροχή της Πολεμικής Αεροπορίας γίνεται μήνα με τον μήνα, μέρα με τη μέρα μεγαλύτερη. Εντός του Ιανουαρίου αναμένονται στην Τανάγρα άλλα δύο Rafale, κάνοντας τη μοίρα των Rafale να διαθέτει 12 υπερσύγχρονα αεροσκάφη. Αυτά τα μαχητικά που μπορούν (εάν παραστεί ανάγκη) να εγκλωβίσουν στους στόχους τους τον οποιονδήποτε εναέριο εισβολέα από την Εύβοια, μόλις δηλαδή ξεμυτίσουν στο Αιγαίο. Τον Μάιο τα Rafale θα πάρουν την προβλεπόμενη τελική πιστοποίηση και θα μπορούν να μετάσχουν σε όποια αποστολή τους ανατεθεί από την Πολεμικής Αεροπορία.

***
Οι αντίθετες φωνές για την ταφή του τέως

Εκείνο που από χθες καταγράφουν οι βουλευτές στις εκλογικές τους περιφέρειες είναι ότι πολλοί γαλάζιοι ψηφοφόροι ήθελαν να κηδευθεί ο τ. βασιλέας με τιμές. Το λένε οι ίδιοι οι βουλευτές της ΝΔ όπως και μερικοί υπουργοί, ότι υπάρχει ένας αναβρασμός σε μερίδα οπαδών της ΝΔ για την απόφαση της κυβέρνησης να κηδευτεί ο Κωνσταντίνος ως ιδιώτης. Ό,τι δηλαδή δίχασε την βάση της ΝΔ. Αντιθέτως υπάρχει επιδοκιμασία από κεντρώους ψηφοφόρους της ΝΔ, καθώς και ψηφοφόρους από κόμματα της αντιπολίτευσης. Με δυο λόγια ο Πρωθυπουργός δεδομένης και της προεκλογικής του στάσης, στην οποία θέλει να στέκεται στο κέντρο, λειτούργησε ανάλογα. Οι αποφάσεις που έλαβε, μου είπαν οι συνεργάτες του, για το «πρωτόκολλο» που θα πρέπει να εφαρμοστεί είναι ξεκάθαρες, όπως ξεκάθαρο είναι και το τι ορίζει το Σύνταγμα. Από την άλλη το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυσε ότι δεν είναι ώρα για εσωστρέφεια.

***
Η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά για τον πρώην βασιλιά

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση (γιατί περί παρέμβασης πρόκειται) που έκανε για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
«Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους» σημείωσε για να αναφέρει με νόημα «μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να «σβήνουν φωτογραφίες» και σελίδες ολόκληρες…».

***
Ο νονός μου ο Κωνσταντίνος

Θα παραστούν πολιτικοί στην κηδεία του τέως Βασιλέας; Από το Μέγαρο Μαξίμου μου λένε πως δεν υπάρχει απαγορευτικό, την ώρα, δε, που η κυβέρνηση έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα με τη στάση της επί του ζητήματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν υπουργοί και βουλευτές που στάθμισαν την παρουσία τους. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, για παράδειγμα, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου θα παραστεί στην κηδεία. Όπως έλεγε σε συναδέλφους της ο πατέρας της Παναγιώτης ήταν φίλος και κουμπάρος του πρώην βασιλιά, ενώ ο Κωνσταντίνος είναι νονός της. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα να μην παρευρεθεί στην κηδεία. Ουδείς γνωρίζει τι θα πράξει μια άλλη ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (ήταν πρώτα βουλευτής της ΝΔ) ο πατέρας της οποίας διετέλεσε πρόεδρος φιλομοναρχικής οργάνωσης, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα πράξουν άλλοι βουλευτές της ΝΔ..

***
Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε την Μενδώνη;

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ίσως επειδή η ταφή γίνεται στο Τατόι, που είναι της αρμοδιότητάς τη του υπουργείου Πολιτισμού. Να σημειώσω ότι στην κηδεία της Φρειδερίκης το 1981 (επί κυβέρνησης Γεωργίου Ράλλη) την τότε κυβέρνηση εκπροσώπησε ο πρώτος τη τάξει υπουργός, υπουργός Προεδρίας Κωστής Στεφανόπουλος

***
Ποιο τελικά θα παραστούν στη κηδεία του τέως Βασιλιά

Για την κηδεία του Κωνσταντίνου, εκτός από τα παιδιά και τα εγγόνια του, αναμένονται και μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης. Ήδη όλη η οικογένεια του τέως βρέθηκε χθες στο Τατόι επιθεωρώντας τους βασιλικούς τάφους.

Τη βρετανική βασιλική οικογένεια αναμένεται να εκπροσωπήσει η πριγκίπισσα Άννα, η οποία βρίσκεται σε επίσημο ταξίδι στην Κύπρο. Πιθανολογείται, επίσης, ότι θα έλθει ο διάδοχος πρίγκιπας Ουίλιαμ. Υπενθυμίζουμε ότι ο Κωνσταντίνος ήταν συγγενής του βρετανού πρίγκιπα, αφού ο παππούς του Φίλιππος ήταν Γλύξμπουργκ. Ας σημειωθεί ακόμα ότι ο Κωνσταντίνος ήταν νονός του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ενώ ο Ουίλιαμ έγινε νονός του πρώτου εγγονού του Κωνσταντίνου, του Κωνσταντίνου-Αλέξιου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν συζητήσεις ώστε να έρθει στην Αθήνα και ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας, ανιψιός του Κωνσταντίνου, γιος της αδελφής του, βασιλομήτορος της Ισπανίας, Σοφίας, η οποία βρίσκεται εδώ και ημέρες στην Αθήνα, μετά τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του Κωνσταντίνου. Επίσης, δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως θα παρευρεθούν στην κηδεία και μέλη των βασιλικών οικογενειών της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας για να τις εκπροσωπήσουν.

***
30 χρόνια στη Βουλή από τα οποία 22 πολιτικός αρχηγός δεν είναι και λίγα

Σας έχω νέα για τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. Πρώτα σας ενημερώσω ότι ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα είναι υποψήφιος στον. Βόρειο Τομέα Αθηνών, στην Α’ Θεσσαλονίκης και στην εκλογική περιφέρεια Φθιώτιδας. Εν συνεχεία η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ & βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, μετά από 30 χρόνια παρουσίας στο κοινοβούλιο, σύμφωνα και με τη δική της γνώμη, δεν θα είναι υποψήφια στις επερχόμενες εκλογές, στο πλαίσιο και της ανανέωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Τριάντα χρόνια στην Βουλή και 22 ως πολιτικός αρχηγός δεν τα λες λίγα. Αλλά η Αλέκα Παπαρήγα πάντα έθετε εαυτόν στην υπηρεσία του κόμματος τώρα από κοινού με την ΚΕ έλαβε την απόφαση να μην είναι εκ νέου υποψήφια. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα είναι ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ & κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

***
Ο Τσίπρας προτιμά… Βενιζέλο

Ήταν η δεύτερη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας «έδειξε» θετικά προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τώρα με ένα τουίτ που πρότεινε να διαβάσουν όλοι τι γράφουν διακεκριμένοι καθηγητές- συνταγματολόγοι για τις υποκλοπές και το γνωμοδοτικό του κ. Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ και άρα για το πώς «απειλείται ο πυρήνας του Κράτους Δικαίου και των δημοκρατικών ελευθεριών».Ανάμεσα στους προτεινόμενους ο Βενιζέλος. Είχε προηγηθεί πριν καιρό η επίσης θετική αποστροφή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ΔΕΘ και με αναφορά στο «σημαντικό του εκτόπισμα» και ως πολιτικού αλλά και ως επιστήμονα. Τα προαναφερόμενα θα ήταν ανήκουστα για τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ του 2012 ή του 2014 ή ακόμη και του 2015.

***
Επιτέλους ένας φορέας για το βιβλίο

Από τότε που έκλεισε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου πριν 10 χρόνια, η Ελλάδα δεν έχει φορέα για το βιβλίο. Μαθαίνω λοιπόν πως στόχος της κυβέρνησης είναι πριν από τις εκλογές να έχει κατατεθεί και ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για έναν νέο φορέα υπό το Υπουργείο Πολιτισμού, που θα καλύπτει το υφιστάμενο κενό και θα αντανακλά μια σύγχρονη προσέγγιση του θέματος. Όμως δεν θα είναι αυτό το μόνο νομοσχέδιο για τον σύγχρονο πολιτισμό πριν τις εκλογές.

***
Το μισθολογικό μέλλον των καλλιτεχνών που εργάζονται στο Δημόσιο

Εκείνο που ίσως να πέρασε απαρατήρητο με τα τόσα που συνέβησαν αυτήν την εβδομάδα (γλυπτά του Παρθενώνα, θάνατος τ. βασιλέως, γνωμοδότηση Ντογιάκου και πολλά άλλα) είναι ότι βρίσκεται στα σκαριά μια νομοθετική πρωτοβουλία για τα μισθολογικά των καλλιτεχνών που απασχολούνται στο Δημόσιο. Όπως ανακοίνωσε χθες και από το βήμα της ο Υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η αποσύνδεση μεταξύ πτυχίου και μισθού καλλιτεχνών που ήδη προβλέπεται για κάποιους φορείς του Δημοσίου στον Ν4354/2015 αρ 22 παρ. 6, επεκτείνεται στο σύνολο του Δημοσίου, καταλαμβάνοντας και ΟΤΑ. Με αυτόν τον τρόπο η Κυβέρνηση επιθυμεί να βάλει τάξη σε ένα τοπίο που πολλοί δήμοι ακολουθούσαν δικές τους διαδικασίες. Επίσης, η Κυβέρνηση ελπίζει ότι η κίνηση αυτή, μαζί με τις απαραίτητες διευκρινίσεις σχετικά με το ΠΔ, θα καθησυχάσει τους καλλιτέχνες που εργάζονται στο Δημόσιο και ανησυχούν για το μισθολογικό τους μέλλον.

***
Η συναυλία για τον Σταύρο Ξαρχάκο

Όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο που διοργανώνει το ΚΚΕ, αύριο Σάββατο, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Πρόκειται για μια συναυλία με την οποία το ΚΚΕ τιμάει τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, κάτι που όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Σταύρος Ξαρχάκος γίνεται για πρώτη φορά από κάποιο κόμμα προς το πρόσωπό του. Βέβαια, και ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης τιμά το ΚΚΕ αφού θα διευθύνει την ορχήστρα. Τα τραγούδια του θα ερμηνεύσουν οι Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Μητσιάς, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώργου Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Ηρώ Σαΐα.