Το σκάνδαλο Qatargate έφερε αρκετές αλλαγές στα όργανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την έρευνα να είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Διαβάστε επίσης: Qatargate: Παραιτήθηκε από την προεδρία της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Μαρί Αρενά

Μετά την παραίτηση της Μαρί Αρενά από την προεδρία της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρελθόν αποτελεί και ο Μαρκ Ταραμπέλα.

Ο Βέλγος ευρωβουλευτής, το όνομα του οποίου έχει ακουστεί για το κύκλωμα του Qatargate στις Βρυξέλλες, παραιτήθηκε από μέλος και αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Κατάρ και σε άλλες χώρες της Αραβικής Χερσονήσου (DARP).

«Δήλωσε ότι πήρε αυτή την απόφαση υπό τις τρέχουσες συνθήκες προς το συμφέρον της καλής συνέχισης των δραστηριοτήτων της DARP» έγραψε η Χάνα Νόιμαν, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων που προεδρεύει της DARP, σε ένα email προς τα μέλη της αντιπροσωπείας, σύμφωνα με το Politico.

Ο Μαρκ Ταραμπέλα είναι αντιμέτωπος με την άρση της ασυλίας του, ενώ έχει ήδη αποχωρήσει από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι από το S&D έχει αποχωρήσει και ο Ιταλός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο, ο οποίος και αυτός αντιμετωπίζει την πιθανότητα άρσης της ασυλίας του. Ο Κοτσολίνο αρνείται ότι έχει υποπέσει σε κάποιο αδίκημα.

Διεγράφη και από το κόμμα του

Αμέσως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Qatargate, ο Μαρκ Ταραμπέλα διεγράφη και από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βαλλονίας.

Η επιτροπή κανόνων του κόμματος άκουσε τον Ταραμπέλα, αλλά διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς πληροφορίες για μια απόφαση. Μια ομάδα του προέδρου και των αντιπροέδρων του κόμματος, ωστόσο, προχώρησε διαγράφοντας τον Ταραμπέλα ούτως ή άλλως.

Ο ευρωβουλευτής, πάντως, μετά τις υπόνοιες για εμπλοκή του στο Qatargate μίλησε στη βελγική Le Soir, όπου μεταξύ άλλων υπερασπίστηκε τον εαυτό του, μίλησε για την αλλαγή της στάσης του απέναντι στο Κατάρ, καθώς και για τις υποψίες για διαφθορά. «Δεν έλαβα ποτέ δώρο από το Κατάρ. Θα τους είχα καταγγείλει αν είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν» είπε χαρακτηριστικά στη γαλλική Le Soir.