Στο πένθος έχει βυθιστεί η βασιλική οικογένεια, μετά τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σε ηλικία 83 ετών. Ο εκλιπών ήταν απόγονος της οικογένειας των Γλυξμπουργκ, με την οποία σχετίζεται και η βασιλική οικογένεια της Δανίας. Σε ένδειξη πένθους οι σημαίες στη νοτιότερη Σκανδιναβική χώρα κυματίζουν σήμερα μεσίστιες.

Συγκεκριμένα, ο τέως βασιλιάς ήταν το έκτο μέλος της Δυναστείας των Γλύξμπουργκ, ιδρυτής της οποίας είναι ο Wilhelm, ο οποίος στέφθηκε Βασιλιάς ως Γεώργιος Α’ της Ελλάδας, τον Νοέμβριο 1863.

Η ελληνική Δυναστεία των Γλύξμπουργκ είναι παρακλάδι των Γλύξμπουργκ της Δανίας, ονομασία που προέρχεται από μία μικρή παραλιακή πόλη στη νότια, γερμανική πλευρά του φιόρδ του Φλένσμπουργκ, που χωρίζει τη χώρα από τη Γερμανία.

Επίσης, στη Δανία έχει γεννηθεί το 1946 η Άννα – Μαρία, σύζυγος του έκπτωτου μονάρχη και τελευταία Βασίλισσα της Ελλάδας, από το 1964 έως το 1974.

Δείτε φωτογραφίες με τις σημαίες της Δανίας




Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου η κηδεία του

Η κηδεία του τέως Βασιλιά Κωσνταντίνου, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του, θα γίνει τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση «η εξόδιος ακολουθία του Βασιλέως Κωνσταντίνου θα διεξαχθεί την Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοϊου. Ο χρόνος της ακολουθίας, της ταφής καθώς και η παραμονή της σορού στην Εκκλησία θα προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο».

Νωρίτερα, το πρωί σε σύσκεψη στο Μαξίμου αποφασίστηκε ότι ο τέως βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ενώ θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.