Αντιδράσεις και από βουλευτές της ΝΔ, προκάλεσε η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου,  για τις υποκλοπές και τα «όρια» της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Για τον εισαγγελέα, η ΑΔΑΕ, δεν έχει αρμοδιότητα διαχείρισης αιτημάτων πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν, μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής, αν έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφαλείας, και δεν μπορεί να απευθύνεται σε παρόχους κινητής τηλεφωνίας ζητώντας τέτοιου είδους στοιχεία.

Η γνωμοδότηση προκάλεσε πολιτικό σάλο και τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης. Προκάλεσε όμως και την αντίδραση του Κώστα Τζαβάρα και της Όλγας Κεφαλογιάννη.

«Η Δικαιοσύνη να διευκολύνει το έργο της ΑΔΑΕ»

Συγκεκριμένα, η Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας σε εκπομπή στο Attica TV το βράδυ της Τρίτης (10/1), είπε πως οι αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας δεν είναι αντικείμενο σχολιασμού. Ωστόσο, τόνισε ξεκάθαρα – αφήνοντας σαφείς αιχμές – ότι οι υποκλοπές «είναι μια υπόθεση που θα πρέπει να διαλευκανθεί. Όποιος έχει τη δυνατότητα να ελέγχει πρέπει να διευκολύνεται», σημείωσε.

Ειδικότερα, σε ερώτηση, εάν η ΑΔΑΕ θα πρέπει να κάνει έλεγχο για τις υποκλοπές η Όλγα Κεφαλογιάννη απάντησε: «Πρέπει όλοι να διευκολύνουμε τη Δικαιοσύνη και τις Ανεξάρτητες Αρχές».

 «Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έχει καμία αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για την ΑΔΑΕ»

Πολύ πιο ξεκάθαρος, ήταν ο βουλευτής Ηλείας, της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος μιλώντας στην ίδια πηγή, τόνισε πως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έχει καμία αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για την ΑΔΑΕ.

«Για μένα, τόσο στον πολιτισμό όσο και στη δημοκρατία, δεν πρέπει να διχάζεται η πολιτική ανάμεσα στη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση. Εκεί πρέπει να είμαστε ενωμένοι όλοι. Και εδώ στο θέμα που μου θίγετε, η γνώμη μου είναι ξεκάθαρη. Θεωρώ ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έχει καμία αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για τέτοιου είδους ζητήματα που με βάση το Σύνταγμα ανάγονται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μόνο εκεί ελέγχονται οι αποφάσεις των ανεξαρτήτων αρχών».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας συνέχισε τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη γνωμοδότηση «όπως σωστά ειπώθηκε και από καθηγητές, δεν έχει δικαιοδοτικό χαρακτήρα και γι’ αυτό δεν δεσμεύει». Όπως εξήγησε, με βάση το άρθρο 29 του Κώδικα περί Οργανισμού Δικαστηρίων ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν μπορεί να απαντάει σε ιδιωτικά αιτήματα αλλά μόνο στα αιτήματα συγκεκριμένων δημοσίων αρχών. Επίσης στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτή η γνωμοδότηση έγινε αυτεπαγγέλτως «αφού όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρξε ένα αίτημα από μία δικηγόρο της WIND. Η οποία WIND, στη συνέχεια όμως απ’ ό,τι μάθαμε αναγκάστηκε από τη μητρική εταιρεία να συνεργαστεί με τον κ. Ράμμο».

Ο Κ. Τζαβάρας μάλιστα εξήρε τη συμβολή του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, επισημαίνοντας ότι τον συνάντησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας «και πραγματικά εκεί κατάλαβα ότι πρόκειται για έναν άξιο δικαστή και θα πρέπει όλοι να τον βοηθήσουμε. Και θεωρώ ότι αυτό θα πρέπει να είναι κοινή προσπάθεια όλων μας».

«Ατυχής περίπτωση…»

Ο κ. Τζαβάρας, πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να φθείρονται οι δημοκρατικοί θεσμοί με γνωμοδοτήσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Θεωρώ ότι ήταν μία άστοχη, μια άτυχη περίπτωση αυτή».

Και συνέχισε: «Με βάση τον Ποινικό Κώδικα, δεν αποτελεί άδικη πράξη, εγκληματική, όποια γίνεται για την ενάσκηση δικαιώματος που προβλέπει ο νόμος ή προς εκπλήρωση νόμιμης υποχρέωσης. Αυτό που έκανε λοιπόν ο κ. Ράμμος, να πάει να ελέγξει αν οι συγκεκριμένες καταγγελίες που του έγιναν ευσταθούν, προβλέπεται από την περίπτωση ε του άρθρου 6 του νόμου 3115/2003, που είναι ο νόμος για τις αρμοδιότητες της συγκεκριμένης ανεξάρτητης αρχής. Ποιον απειλεί λοιπόν; Αυτόν που ενήργησε στα πλαίσια νόμιμης εξουσίας που έχει;».

«Υποστηρίζω την κυβέρνηση»

Τα όσα είπε προκάλεσαν το σχόλιο της Σίας Αναγνωστοπούλου, του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία του είπε: «Κινδυνεύετε αύριο ο κ. Οικονόμου να πει ότι είσαστε τοξικός».

«Τον κ. Οικονόμου τον εκτιμάω. Σέβομαι την προσπάθεια που κάνει ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εγώ ξέρετε ότι υποστηρίζω την κυβέρνηση, είμαι μέλος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αυτό δεν πρόκειται να σταματήσω να το υπερασπίζομαι. Αλλά ταυτόχρονα όμως για μένα αυτό που προέχει, ειδικά για την Ελλάδα, είναι η υπεράσπιση σε εθνικό μέτωπο και του πολιτισμού μας και της δημοκρατίας μας» κατέληξε ο Κώστας Τζαβάρας.