Άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο που παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα

Θα αρχίσω σήμερα με τις εξελίξεις που σημειώνονται (και σημειώνονται ραγδαία) στο «περιβόητο» τουρκολιβυκό μνημόνιο για τα οποία τόσο προκλητικά και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου στηρίζει η Άγκυρα. Εχουμε και λέμε:

Πρώτον: Άκυρη» θα πρέπει να θεωρείται η συμφωνία Λιβύης και Τουρκίας για εξερεύνηση υδρογονανθράκων, μετά από απόφαση που εξέδωσε διοικητικό δικαστήριο της Λιβύης. Σύμφωνα με το Reuters, το εφετείο που εξέδωσε την απόφαση για ακύρωση της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση της Τρίπολης να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Δεύτερον: To ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε  απαντητική Ρηματική Διακοίνωση προς την Πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα, με την οποία αντικρούει τις ανυπόστατες αιτιάσεις περί «παράνομων» ενεργειών του ερευνητικού σκάφους SANCO SWIFT. Συγκεκριμένα, το ελληνικό ΥΠΕΞ, -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- αναφέρει ότι οι σεισμικές έρευνες που διεξάγονται από το ερευνητικό σκάφος, νότια της Πελοποννήσου και νότιο-δυτικά της Κρήτης, λαμβάνουν χώρα σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Τρίτον: Το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι τα εν λόγω παράνομα μνημόνια αγνοούν και παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί της υφαλοκρηπίδας της, καθώς και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της επί της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης.

Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου των Θαλασσών, (θα συμπλήρωνα).

***
Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό άναψε η γνωμοδότηση του Ντογιάκου

Πάμε τώρα στην γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου που άναψε φωτιές στο πολιτικό σκηνικό, τη  στιγμή που η χώρα έχει πλέον εισέλθει σε προεκλογική περίοδο. Ο κ. Ντογιάκος α διέγνωσε  αναρμοδιότητα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στο να διενεργεί ελέγχους και να ενημερώνει για τις παρακολουθήσεις. Αυτή η γνωμοδότηση είχε ως συνέπεια να ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων τόσο από τα πολιτικά κόμματα όσο και από τους εκπροσώπους του νομικού κόσμου, οι οποίοι οι περισσότεροι επέκριναν την άποψή του και κυρίως το ύφος της παρέμβασης του. Αυτό που ειπώθηκε από την αντιπολίτευση είναι ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου λειτούργησε ως συγκολλητικός αρμός ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης που εμφανιστήκαν με κοινή γραμμή απέναντι του.

Έτσι ο κ. Τσίπρας,  δήλωσε πως παραιτείται από την βουλευτική του ασυλία καλώντας τον κ. Ντογιάκο να τον… συλλάβει. Η κυβέρνηση απάντησε ότι ο κ. Τσίπρας αναζητεί ταυτότητα μέσα στην τοξικότητα και ότι οι θεατρινισμοί του μοιάζουν περισσότερο σε κάποιο ωσάν τον Βαρουφάκη.  Ορισμένοι ωστόσο άρχισαν ήδη να ερωτούν εάν οδηγούμαστε σε νέα κοινοβουλευτική αναμέτρηση για το θέμα των υποκλοπών και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο…

«Κανένα κρατικό όργανο δεν μπορεί να ασκήσει στην ΑΔΑΕ οιαδήποτε μορφή προληπτικού ελέγχου ή προληπτικής εποπτείας» βάσει Συντάγματος τονίζει ο πρόεδρος Χρήστος Ράμμος σε απάντηση του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο. Ο κ. Ράμμος σε πολύ αιχμηρή ανακοίνωση κάνει λόγο για εξόφθαλμη παραβίαση της ευθέως εκ του Συντάγματος εκπορευόμενης ανεξαρτησίας της ΑΔΑΕ, η οποία μέχρι σήμερα είχε πάντοτε γίνει σεβαστή

***
Νέα ονόματα στις λίστες υποψηφίων της ΝΔ

Κάθε μέρα μέρα που περνά, τόσο μεγαλύτερες γίνονται οι προετοιμασίες για τις εκλογές. Στο υπουργείο Εσωτερικών (για το χαρτί) και  στα επιτελεία των κομμάτων για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Να ξέρετε όμως ότι τον πρώτο λόγο για την επικύρωση των ονομάτων στα ψηφοδέλτια τον έχει ο αρχηγός του κόμματος. Αλλά καθημερινώς ακούγονται πως κλειδώνουν νέα ονόματα. Πάρτε για παράδειγμα τη ΝΔ που προσφάτως ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Νίκου Παπαθανάση, κλειδώθηκε όπως φαίνεται και η υποψηφιότητα του εκπροσώπου του κόμματος Τάσου Γαϊτάνη στον Νότιο Τομέα της Β Αθηνών. Όπως ακούγεται πως κλειδώθηκε η υποψηφιότητα και του Ηλία Τσούνη, συνεργάτη του Γιώργου Κουμουτσάκου στον Δυτικό Τομέα της Β΄Αθηνών. Στα Χανιά ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του πρώην υποψήφιου περιφερειάρχη Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη. Στην Πρέβεζα ακούγεται η υποψηφιότητα του δημοσιογράφου του STAR Γιώργου Κολοβάτσιου, στην Αιτωλοακαρνανία αυτή της Χριστίνας Φούντζουλα, που το 2015 είχε κατέβει με το Ποτάμι, ενώ στην  Α’ Θεσσαλονίκης φαίνεται πως θα είναι υποψήφια η δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης Αφροδίτη Νέστορα.

***
Η πιο επικίνδυνη δουλειά στον κόσμο

Θα σταθώ σε μια ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ. Το 2022 δολοφονήθηκαν ή σκοτώθηκαν 68 συνάδελφοι  δημοσιογράφοι. Το 2022 μάλιστα αυξήθηκαν κατά 21 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που ήταν 47, αντιστρέφοντας μια πορεία μείωσης τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτό συνετέλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία όπου σκοτώθηκαν 12 επαγγελματίες των ΜΜΕ το 2022. Όμως δεν ήταν ο μόνος λόγος.

Και τούτο γιατί σε αρκετές χώρες οι διώξεις και οι φυλακίσεις κατά των δημοσιογράφων αυξήθηκαν. Κυρίως από αυταρχικές κυβερνήσεις, δείτε τι γίνεται στην Τουρκία, στην Κίνα, στη Ρωσία και αλλού. Ή διώξεις από υπηρεσίες ασφαλείας ακόμα και από παραστρατιωτικές οργανώσεις. Βγάζουν οι δημοσιογράφοι τα άπλυτα στην φόρα και για τον λόγο αυτό, φυλακίστε τους ή πυροβολείτε τους. Όλα αυτά αποδεικνύουν, δύο πράγματα: Πρώτον  ότι η δημοσιογραφία παραμένει ίσως η πιο επικίνδυνη δουλειά και δεύτερον υπάρχουν σε όλο τον κόσμο δημοσιογράφοι που κάνουν καλά την δουλειά τους, παρά τις πιέσεις, τις διώξεις, τις φυλακίσεις και τους… τουφεκισμούς..

***
Όταν οι δικαστές θα συσκεφθούν στο Προεδρικό

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας ότι η  Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο την ηγεσία της  Δικαιοσύνης για να συζητήσει μαζί της θέματα που αφορούν την Δικαιοσύνη αιφνιδίασε αρκετούς. Της παρέχει τέτοια αρμοδιότητα το Σύνταγμα; Σίγουρα  ορισμένοι διερωτήθηκαν; Όπως έμαθα το όλο εγχείρημα έχει σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη και η Πρόεδρος με μακρά πορεία στον χώρο της Δικαιοσύνης τα γνωρίζει πολύ καλά. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τέτοιου είδους ζητήματα. Απλώς υπενθυμίζω ότι σε παρέμβασή της σε συγκέντρωση Δικαστών και Εισαγγελέων στο Ίδρυμα Νιάρχος είχε αναφερθεί στο θέμα της γρήγορης απόδοσης της Δικαιοσύνης (ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει την Δικαιοσύνη, αλλά και την χώρα μας).

Αυτή τη φορά με την πρόσκληση στο Προεδρικό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης (Μαρία Γεωργίου, Ευαγγελία Νίκα, Γιάννη Σαρμά, Ισίδωρο Ντογιάκο), μαζί με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων, όπως αναφέρουν συνεργάτες της δεν είναι παρέμβαση, απλώς μια εθιμοτυπική πρόσκληση. Εκείνο που λένε είναι ότι, αντί να συναντάται με τον κάθε έναν ξεχωριστά και να ακούει τις απόψεις τους, τους καλεί όλους σε απευθείας διάλογο. Να ακούσει δηλαδή ο ένας τον άλλον και να προτείνουν λύσεις για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο αντέδρασε λέγοντας ότι σε μια εποχή με  ανοιχτά μέτωπα στη Δικαιοσύνη, η στάση της Προέδρου της Δημοκρατίας προκαλεί ερωτηματικά.

***
Μεταθέσεις- μετακινήσεις πρέσβεων σε σημαντικές πρεσβείες

Το 2023 φέρνει αλλαγές σε σημαντικές πρεσβείες της χώρας μας και καλόν θα είναι να τις γνωρίζουμε: Ο Γιάννης Τσαούσης, διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, αναλαμβάνει πρέσβης στο Λονδίνο. Ο Μίλτον Νικολαΐδης διευθυντής στο διπλωματικό γραφείο του Αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ετοιμάζει βαλίτσες για Βρυξέλλες για να αναλαμβάνει, εντός των ημερών  πρέσβης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, όπως έχει ανακοινωθεί παραιτήθηκε από τη θέση του για να αναλάβει  Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, στη Γενεύη. Ο Νίκος Παπαγεωργίου επικεφαλής της διεύθυνσης Τουρκίας του υπουργείου Εξωτερικών, αναλαμβάνει πρέσβης στο Κάιρο.

***

Τι γίνεται με τα Marder;

Οι Γερμανοί μας έχουν παραδώσει ήδη 14 Marder, απομένουν να μας παραδώσουν άλλα 6 ώστε να συμπληρωθεί η 20άδα. Εμείς παραδώσαμε στους Γερμανούς για να τα μεταφέρουν στην Ουκρανία συνολικά 20 BMP-1, με τη συμφωνία ότι θα μας παραδώσουν οι Γερμανοί και αυτοί 20. Όσον αφορά τα άλλα έξι που απομένουν, έμαθα ότι στην πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με την Γερμανίδα ομόλογό του, του είπε πως η συμφωνία θα τηρηθεί απαρέγκλιτα. Συνεπώς έρχονται οσονούπω  και τα άλλα 6 Marder. Θα πείτε με τα 20 αυτά τελειώσαμε;

Όχι βεβαίως γιατί ετοιμάζουμε  άλλα 20 BMP-1, τα οποία θα τα στείλουμε στην Γερμανία (και από εκεί στην Ουκρανία) με την προϋπόθεση ότι οι Γερμανοί θα μας στείλουν άλλα 20 Marder. Αυτή είναι η συμφωνία με τους Γερμανούς να βεβαιώνουν ότι τηρείται. Τώρα ένα ρωτάτε πού βρίσκονται τα Marder, σας πληροφορώ ότι βρίσκονται στο Πετροχώρι της Ξάνθης για εκπαίδευση πληρωμάτων. Θα τα επιθεωρήσει μάλιστα την Παρασκευή ή το Σάββατο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό στη Θράκη. Τα Marder (και το 20) θα παρελάσουν και στην Αθήνα, στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

***
 Το κουίζ της ημέρας!

“Μπορείτε να αναγνωρίσετε ανάμεσα στους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Λαμίας έναν σημερινό αρχηγό κόμματος, που είναι εντός Βουλής;” Αυτό ήταν το κουίζ που έβαλε στους αναγνώστες της, ιστοσελίδα της Λαμίας παραθέτοντας και τη σχετική φωτογραφία που απεικονίζει μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους στην είσοδο του 6ου Γυμνασίου της πόλης, γνωστό ως “Πέτρινο”.

Οι πιο παλιοί στη Λαμία γνωρίζουν ότι το “Πέτρινο” παλιότερα φιλοξενούσε το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Λαμίας. Μπορεί η ιστοσελίδα να μη δίνει αμέσως την απάντηση, όλοι όμως μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα στους μαθητές τον Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.