Ισχυρός σεισμός 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Λέσβο το πρωί της Τρίτης.

Όπως αναφέρει η αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 5 χλμ. ανατολικά νοτιοανατολικά της Μήθυμνας Λέσβου και είχε εστιακό βάθος 12,4 χιλιόμετρα.

Μεγάλη είναι η ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Ήταν πάρα πολύ έντονη, με δυνατό θόρυβο. Μετά το τέλος της σεισμικής δόνησης υπήρξε θόρυβος από πέτρες και βράχους που έπεσαν από το βουνό σύμφωνα με ρεπόρτερ της ΕΡΤ που βρίσκεται στο νησί.

Στον χορό των Ρίχτερ το νησί

Πρόκειται για σειρά σεισμικών δονήσεων στη Λέσβο, οι οποίοι ακολουθούν τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ πριν από τρεις ημέρες.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται με ομαλό τρόπο. Το γεγονός αυτό έχει καθησυχάσει τους επιστήμονες, οι οποίοι αισιοδοξούν για την συνέχεια, στην περιοχή.

Τι λέει ο Λέκκας

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, τρεις μέρες μετά τον σεισμό στη Λέσβο, οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι.

«Απομακρύνεται το ενδεχόμενο να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό, συνεπώς μπαίνουμε σε μια περίοδο ομαλότητας κατά τη διάρκεια της οποίας μπορούμε να αποτιμήσουμε τις επιπτώσεις στα κτήρια, οι οποίες είναι λίγες και στο οδικό δίκτυο με εκτεταμένες κατολισθήσεις» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας.

«Κίτρινα» τα 9 από τα 46 που ελέγχθηκαν στο Μόλυβο

Κατά την πρώτη ημέρα των αυτοψιών που πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκια μηχανικών της ΚΤΥΠ και της ΔΑΕΦΚ τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 στην περιοχή του Μολύβου, σε σύνολο 46 οικιών που εμφανίστηκαν προβλήματα από τον σεισμό της 7ης Ιανουαρίου, (9) χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα», σύμφωνα με ενημέρωση από το Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Οι αυτοψίες των κλιμακίων της ΚΤΥΠ και της ΔΑΕΦΚ που βρίσκονται στη Λέσβο από χθες το πρωί, θα συνεχιστούν και σήμερα, σε κτίσματα στον Λεπέτυμνο, στην Άργενο και στην Πελόπη, ενώ παράλληλα δύο συνεργεία των μηχανικών του Δήμου Δυτικής Λέσβου, θα συνεχίσουν τις δικές τους αυτοψίες σε κτίσματα και στα σχολικά κτήρια σε όλη την επικράτεια του Δήμου.