Φανταστείτε κάποια στιγμή την εξής εικόνα: 20 τουρκικά αεροσκάφη να εισέρχονται μαζικά στον εθνικό εναέριο χώρο, τα 16 από αυτά οπλισμένα με πυραύλους αέρος- αέρος (γιατί άραγε;), τρία τουρκικά αεροσκάφη άνευ πιλότου (UAV) και ένα ελικοφόρο κατασκοπευτικό ναυτικής συνεργασίας (CN-235) να πετούν προκλητικά και απειλητικά σε όλο το Αιγαίο. Την ίδια ώρα η Πολεμική Αεροπορία να απογειώνει και αυτή 20 αεροσκάφη για να τα αναχαιτίσει. Ο ουρανός του Αιγαίου γέμισε χθες από πολεμικά αεροσκάφη, ο κίνδυνος ατυχήματος πέρασε σε επίπεδο «κόκκινο» και σε 11 περιπτώσεις οι Τούρκοι εναέριοι εισβολείς θέλησαν να κάνουν τους νταήδες και προκάλεσαν εικονικές αερομαχίες: «Τους δώσαμε ένα καλό μάθημα, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά, κάθε μέρα όταν επιχειρούν dogfight τρώνε πολύ ξύλο και όμως επιμένουν», μου λέει ένα πιλότος F-16 που είχε απογειωθεί χθες από το Καστέλι για να αντιμετωπίσει τον θρασύτατο Τούρκο εναέριο εισβολέα.

***
Οι Ελληνίδες υποσμηναγοί σε αναχαιτίσεις

Το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι πιλότοι σίγουρα δεν γνωρίζουν ποιοι τους αναχαιτίζουν, ή ποιοι μετέχουν στις μοίρες των ελληνικών αεροσκαφών διώξεως και τους κόβουν τον δρόμο για περαιτέρω προκλήσεις. Άλλωστε ουδείς μπορεί να ξεχωρίσει πρόσωπα και φύλο με το κράνος που φέρουν οι πιλότοι. Και όμως ανάμεσα στους πιλότους μας που παίρνουν καθημερινά μέρος στις αναχαιτίσεις και στις αερομαχίες περιλαμβάνονται και τρεις Ελληνίδες υποσμηναγοί που κάνουν την ίδια δουλειά με τους άνδρες συναδέλφους τους, υπερηφάνως…

***
Και ο «πόλεμος» της τσιπούρας καλά κρατεί

Και ενώ όλα αυτά συνέβαιναν στον ουρανό του Αιγαίου, στην θάλασσα, ο ακήρυχτος πόλεμος της μαύρης τσιπούρας και της κωλοχτύπας, φαίνεται πως επεκτείνεται σε όλη την εσχατιά του Αιγαίου. Στο Φαρμακονήσι, στην Κάλυμνο, κοντά στα Ίμια, στην Κάρπαθο, στους Λειψούς, ανοικτά της Ρόδου τα ελληνικά ψαροκάικα βρίσκονται αντιμέτωπα με τα τουρκικά, όπως αντιμέτωπα βρίσκονται και τα σκάφη του Λιμενικού με τα αντίστοιχα του Λιμενικού της Τουρκίας. Μόλις οι Έλληνες ψαράδες αρχίζουν το ψάρεμα της τσιπούρας (και της κωλοχτύπας), μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, εμφανίζονται οι τουρκικές ακταιωροί. Και ιδού τι ακολουθεί.

Οι Έλληνες ψαράδες ενημερώνουν αμέσως το λιμενικό για τις κινήσεις των Τούρκων και η αντίδραση είναι άμεση: Σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής φθάνει στο σημείο όπου τρία τουρκικά σκάφη είχαν εισβάλει υπό την εποπτεία του τουρκικού περιπολικού στα ελληνικά ύδατα. Μπορεί εάν χρειαστεί, όπως έγινε προσφάτως να «ρίξουν» και προειδοποιητικές βολές, προκειμένου να σωθούν ζωές. Γιατί οι ελιγμοί που ακολουθούν είναι άκρως επικίνδυνοι.

***
Η εκλογή του Kevin McCarthy και ο Έλληνας εκδότης της Λουϊζιάνα

Η εκλογή του Kevin McCarthy στην Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ έδωσε τέλος αναμφίβολα σε ένα δράμα. Όμως, το γεγονός ότι χρειάστηκαν 15 ψηφοφορίες απέδειξε τη δυσλειτουργία του αμερικανικού πολιτικού συστήματος, που είναι δέσμιο του εσωτερικού διχασμού του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, και προμηνύει τις δυσκολίες που ο νέος Πρόεδρος θα έχει να προεδρεύσει.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμος θα είναι ο ρόλος του νούμερο 2 στην ιεραρχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Βουλή, του Steve Scalise που είναι ο αρχηγός της πλειοψηφίας και βουλευτής από τη Λουϊζιάνα και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά θέματα. Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης γνώστης της αμερικανικής πολιτικής ζωής μου επισήμανε ότι ο μεγαλύτερος εκδότης στη Λουϊζιάνα είναι ο Ελληνο-Αμερικάνος John Georges που εκδίδει τη βασική εφημερίδα της πολιτείας, The Times-Picayune. Αυτά για όσους ανόητους στην Άγκυρα και αλλού πιστεύουν ότι η ελληνική επιρροή στο Κογκρέσο περιορίζεται στον γερουσιαστή Bob Menendez…

***
Οι 107.957 αιτήσεις για 5. 124 θέσεις

Πάμε τώρα σε ένα θέμα που πρωτίστως ενδιαφέρει το ζήτημα της εργασίας στο Δημόσιο. Πρόκειται για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό που θα διεξαχθεί μεσούσης της προεκλογικής περιόδου (ίσως και με τη Βουλή κλειστή λόγω εκλογών) , εντός του Μαρτίου για 5.124 μόνιμες θέσεις σε δημόσιους φορείς Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΑΣΕΠ για τις 5.124 θέσεις του μεγάλου γραπτού διαγωνισμού υποβλήθηκαν 107.957 αιτήσεις!! Έως 30 ετών ο ένας στους τέσσερις υποψηφίους. Συγκεκριμένα: Οι 24.569 αιτήσεις υποβλήθηκαν από υποψήφιους έως 30 ετών, 48.067 από 31 έως 40 ετών, 29.210 από 41 έως 50 ετών και 6.111 από υποψήφιους 51 ετών και άνω. Οι 33.418 αιτήσεις προέρχονται από τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής και οι 74.539 από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

***
Τι άκουσαν οι βουλευτές από τους ψηφοφόρους τους

Επέστρεψαν οι βουλευτές από τις εκλογικές τους περιφέρειες και ετοιμάζονται για την ψήφιση δεκάδων νομοσχεδίων (και τροπολογιών) που σκοπεύει να φέρει η προς ψήφιση η κυβέρνηση έως τις αρχές Μαρτίου, χρόνος που οι περισσότεροι εκτιμούν πως θα διαλυθεί η Βουλή για την προκήρυξη εκλογών. Οι βουλευτές άκουσαν τους ψηφοφόρους να παραπονούνται για την ακρίβεια (κυρίως στα τρόφιμα), τους συνταξιούχους ψηφοφόρους τους να παραπονούνται για την προσωπική διαφορά στις συντάξεις, για τις ελλείψεις στα φάρμακα, αλλά και για τον βίο και την πολιτεία του… Πάτση. Ο προεκλογικός αγώνας όλων των βουλευτών (και των υποψηφίων βουλευτών) έχει αρχίσει για τα καλά και συν τοις άλλοις (ομιλίες, συγκεντρώσεις, τραπεζώματα κτλ. ) έχουν να κοιτάξουν και διάφορα αιτήματα των ψηφοφόρων τους, πλην όμως, όπως λένε οι ίδιοι οι βουλευτές τα περισσότερα υπουργεία είναι… μισοάδεια. Και οι υπουργοί, βλέπετε, θέλουν τον σταυρό τους.

***
Η προσευχή για τον τέως Βασιλιά

Τις πιο κρίσιμες ώρες περνά ο 83χρονος τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος. Στο πλευρό του (νοσηλεύεται σε Εντατική Μονάδα σε ιδιωτικό νοσοκομείο στο Μαρούσι), βρίσκονται όλα τα μέλη της τ. Βασιλικής οικογένειας. Όλοι τους βρέθηκαν προχθές στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου , στη Μητρόπολη για να προσευχηθούν για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Νωρίτερα, κάποια από τα μέλη της οικογένειας είχαν ταξιδέψει από το εξωτερικό για να σταθούν στο πλευρό του Κωνσταντίνου, ο οποίος δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Εκτάκτως έφθασε και η βασιλομήτωρ της Ισπανίας και αδελφή του Σοφία , ενώ ο βενιαμίν της οικογένειας Φίλιππος με την σύζυγο του Νίνα Φλορ, ταξίδεψαν από το Τζαϊπούρ της Ινδίας στην Αθήνα μετά από τη σοβαρή εξέλιξη με την υγεία του πατέρα του.

***
Στο μικροσκόπιο του οικονομικού εισαγγελέα μπαίνει ο Θέμης Χειμάρας

Ο επικεφαλής της οικονομικής εισαγγελίας Χρήστος Μπαρδάκης έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί τυχόν αξιόποινες πράξεις όπως αυτές της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας στην απιστία καθώς και κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος. Ο οικονομικός εισαγγελέας ζητά να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις των εταιρειών τις οποίες έχει δηλώσει στο πόθεν έσχες του ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, από τις 17 Ιουλίου του 2019 και μετά.

***

Bruce Springsteen και «No surrender» σε παρουσίαση βιβλίου

Eντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή στην εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης που πραγματοποιήθηκε στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς με αφορμή το βιβλίο που εξέδωσε ο κεφαλλονίτης Σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και υποψήφιος στην μονοεδρική Κεφαλονιάς & Ιθάκης, Καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης με τίτλο «Η Ενεργειακή Κρίση στην Ελλάδα» απ’ τις εκδόσεις Παπαζήση. Να σημειώσω ότι η πρώτη βιβλιοπαρουσίαση είχε λάβει χώρα στην Αθήνα με ομιλητές τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, τον Τομεάρχη Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ Καθηγητή Χάρη Δούκα και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς Άγγελο Κότιο. Η δεύτερη, στην Κεφαλονιά κινήθηκε σε αντίστοιχη «διακομματική προοδευτική» πλατφόρμα: ομιλητές ήταν η τ. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, ο κεφαλλονίτης τομεάρχης Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ, τ. Υπουργός και υποψήφιος στην Α’ Αθηνών, Παύλος Γερουλάνος και ο επίσης κεφαλλονίτης Καθηγητής Ιατρικής και Ακαδημαϊκός Αναστάσιος Γερμενής. Η βραδιά έκλεισε με Bruce Springsteen και «No surrender» στις οθόνες ενώ ακολούθησαν εκλεκτοί Κεφαλληνιακοί οίνοι ποικιλίας Ρομπόλα στο φουαγιέ.

***
Όταν οι Γερμανοί εκτέλεσαν τον παπά Κουτσούμπα

Για το ότι ο παππούς του Δημήτρη Κουτσούμπα ήταν παππάς και εκτελέστηκε από τους ναζί κατακτητές για την αντιστασιακή του δράση, έχω γράψει. Στον τόπο της εκτέλεσης, στο Χρισσό της Φωκίδας όπου στις 9 Απρίλη 1944 οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν αγωνιστές της αντίστασης, στελέχη του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ, βρέθηκε την Κυριακή ο Γραμματέας του ΚΚΕ και είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή. Εκεί, έχει εδώ και χρόνια τοποθετηθεί μαρμάρινη επιγραφή με τα ονόματα των εκτελεσθέντων. Πρώτο το όνομα “ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΜΗΤΣΟΣ” και δεύτερο το “ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΚΩΣΤΑΣ”, ο παππούς και ο θείος του Γραμματέα του ΚΚΕ. Δηλαδή πατέρας και γιος εκτελέστηκαν μαζί. Μαθαίνω ότι στη διάρκεια της συνάντησης του Γραμματέα του ΚΚΕ με τον Δήμαρχο Δελφών ανακοινώθηκε η πρόθεση του ΚΚΕ να στηθεί στο σημείο της εκτέλεσης ένα μεγάλο μνημείο για τους εκτελεσμένους. “Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι”.

***
Ο Γιάνης πάει Κούβα

Στην Αβάνα θα βρίσκεται ο Γιάνης Βαρουφάκης από 25 έως 30 Ιανουαρίου και θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ντίαζ-Κανέλ, τον Υπουργό Οικονομικών Μέισι Μπιλιάνος, και τον τ. Πρόεδρο Ραούλ Κάστρο. Πέραν της ανταλλαγής απόψεων για την διεθνή οικονομική και γεωπολιτική συγκυρία, βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η πρωτοβουλία της Προοδευτικής Διεθνούς, που ξεκίνησε με την Διακήρυξη της Αθήνας τον περασμένο Μάιο, για την δημιουργία ενός Νέου Κινήματος Αδεσμεύτων. Επιπλέον, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 θα είναι κεντρικός ομιλητής στο 5ο Διεθνές Συνέδριο για την Παγκόσμια Εξισορρόπηση με θέμα ομιλίας «Οι Αιτίες και η Φύση του Νέου Ψυχρού Πολέμου».