Ασύλληπτες εικόνες καταγράφηκαν στη Βραζιλία την 8η Ιανουαρίου, εικόνες θλίψης και οργής που ξύπνησαν μνήμες από την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ δύο χρόνια πριν.

Οπαδοί του πρώην προέδρου της χώρας, Ζαΐχ Μπολσονάρο, τυλιγμένοι με τις σημαίες της χώρας τους και φωνάζοντας συνθήματα κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισβάλουν σε κυβερνητικά κτήρια.

Πρώτος στόχος ήταν το Κογκρέσο της Βραζιλίας, όπου προκάλεσαν καταστροφές, ενώ μερίδα διαδηλωτών κατέκλυσε τον χώρο στάθμευσης του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο, μπήκε στο κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και σε άλλα κτίρια, όπου στεγάζονται υπουργεία.

Οι σκηνές που παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα του ο πλανήτης ήταν μία θλιβερή επανάληψη της 6ης Ιανουαρίου 2021 στις ΗΠΑ, όταν οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

Οι ταραχοποιοί έσπασαν τζάμια, γκρέμισαν έπιπλα, πέταξαν υπολογιστές και εκτυπωτές στο έδαφος. Τρύπησαν έναν τεράστιο πίνακα του Emiliano Di Cavalcanti σε πέντε σημεία, ανέτρεψαν το τραπέζι σε σχήμα U στο οποίο συνεδριάζουν οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έσπασαν μια πόρτα από το γραφείο ενός δικαστή και βανδάλισαν ένα εμβληματικό άγαλμα έξω από το δικαστήριο. Οι εσωτερικοί χώροι των μνημειακών κτιρίων έμειναν σε ερειπωμένη κατάσταση.

Μετά από εκτεταμένα επεισόδια οι δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν τελικά υπό τον έλεγχό τους την κατάσταση, προχωρώντας σε εκατοντάδες (τουλάχιστον 400 κατά το CNN Brasil) συλλήψεις.

Τα θλιβερά επεισόδια έρχονται μόλις λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου Λούλα, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως τον προκάτοχό του.

Ο Λούλα επέστρεψε στην Μπραζίλια και πήγε να διαπιστώσει την έκταση των ζημιών στο προεδρικό μέγαρο και κατόπιν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο κεντροαριστερός πρόεδρος είπε νωρίτερα σε ομιλία του στην πολιτεία Σαν Πάολο ότι ο ακροδεξιός προκάτοχός του «ενεθάρρυνε» τους «φανατικούς φασίστες βάνδαλους» να εισβάλουν στις έδρες των τριών εξουσιών —εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής— στην Μπραζίλια. Δεσμεύτηκε μάλιστα να τιμωρήσει τους «νεοφασίστες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο Μπολσονάρο, από την πλευρά του, απέρριψε «τις κατηγορίες χωρίς απόδειξη», όπως είπε, ενώ κατέκρινε μέσω Twitter πως «το πλιάτσικο και οι εισβολές σε δημόσια κτίρια (…) αντίκεινται στον κανόνα» των «ειρηνικών διαδηλώσεων».

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τις εκτεταμένες ζημιές