Νέα προθεσμία ώστε να προετοιμάσει το υπόμνημα εξηγήσεων για σειρά αξιόποινων πράξεων θα ζητήσει σήμερα δια των συνηγόρων του ο πατέρας Αντώνιος, ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου, ο οποίος δεν αποκλείεται να προσέλθει και ο ίδιος στις εισαγγελείς ανηλίκων από τις οποίες διενεργείται η σχετική έρευνα.

Κιβωτός του Κόσμου: «Ο πατήρ Αντώνιος είχε ζητήσει να μη φαίνεται το γραφείο του»

Το υπόμνημα που στη συνέχει θα καταθέσει είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο καθώς από αυτό θα αξιολογηθεί από τις εισαγγελείς που διενερούν την έρευνα αν πράγματι υπάρχουν σε βάρος του ενδείξεις ενοχής για σειρά κακουργημάτων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Ο Πατέρας Αντώνιος καλείται ως ύποπτος για την τέλεση των κάτωθι αδικημάτων:

– Κατάχρηση σε ασέλγεια ανηλίκου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, σε βαθμό κακουργήματος 

– Ηθική αυτουργία σε σωματικές βλάβες ανηλίκων, σε βαθμό πλημμελήματος

Το πρώτο αδίκημα, το κακούργημα αφορά σε  δύο καταγγελίες από το 19χρονο ο οποίος υποστηρίζει ότι «όλο αυτό άρχισε όταν ήταν 16 ετών μέχρι που έφυγε» και από το 15χρονο από το Βόλο που μιλά για σεξουαλική κακοποίησή του σε ηλικία 13 ετών.

Το δεύτερο αδίκημα καταγγέλλειται ότι τελέστηκε στις δομές και φέρεται πως ήταν εκείνος που «υπαγόρευε», τις κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος των παιδιών, με τους ξυλοδαρμούς, τις σκληρές τιμωρίες, την απομόνωση και την καταναγκαστική εργασία.

«Ήταν ένας άνθρωπος που τον είχα θεοποιήσει στο μυαλό μου, τον λάτρευα, τον αγαπούσα σαν πατέρα μου και όταν έγινε ό,τι έγινε, απλά σοκαρίστηκα, απογοητεύτηκα, αυτός ήταν ο λόγος που δεν μπορούσα να αντιδράσω. Έναν άνθρωπο που τον λατρεύεις και τον έχεις πάνω απ’ όλους, οτιδήποτε σου κάνει δεν μπορείς να αντιδράσεις», έχει δηλώσει ο 19χρονος, εξηγώντας πως  με την καταγγελία του δεν θέλει να ακυρώσει το συνολικό έργο της Κιβωτού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, όπως αναφέρει το dikastiko.gr όσα γίνονταν στις δομές της  Κιβωτού ανά την Ελλάδα, δεν ήταν τυχαία ή μεμονωμένα περιστατικά αλλά αποτελούσαν τη «γραμμή» που υπήρχε στα στελέχη της  για τους τρόπους διαπαιδαγώγησης και ελέγχου των παιδιών.

Φυσικά το βαρύτερο κομμάτι των καταγγελιών και ποινικά και ηθικά αφορά σε ασέλγειες και σεξουαλικές κακοποιήσεις.

«Στην Καλαμάτα από το καλοκαίρι μέχρι και τον Νοέμβριο, που κάναμε μπάνιο στη θάλασσα, στα παιχνίδια που κάναμε στο νερό, πνιξίματα – πατητές, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, καθώς έκανε πως με έπνιγε στο νερό, άρχισε να βάζει το χέρι του μέσα στο μαγιό μου. Στην πορεία φοβόμουν και δεν ήξερα πώς να το αντιμετωπίσω. Και αυτό στη θάλασσα όσο περνούσε ο καιρός το έκανε με μεγαλύτερη συχνότητα, μέχρι που έφτασε να μου το κάνει σε μία ημέρα στη θάλασσα δέκα φορές. Εξαιτίας αυτού δεν ήθελα να μπαίνω στη θάλασσα», είχε καταθέσει, μεταξύ άλλων, στις Αρχές για τον πατέρα Αντώνιο ο 19χρονος ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για τον ιδρυτή της ΜΚΟ.

Ο 19χρονος  είχε επιπλέον υποδείξει στις Αρχές και ένα άλλο παιδί το οποίο,  όπως είχε αναφέρει, κλεινόταν με τις ώρες με τον πατέρα Αντώνιο σε δωμάτια της ΜΚΟ.

Το παιδί αυτό είναι ο 15χρονος έφηβος ο οποίος επίσης μίλησε στις Αρχές  ξετυλίγοντας έναν απίστευτο εφιάλτη σεξουαλικής κακοποίησης που, όπως φέρεται να είπε, βίωσε στα χέρια του πατρός Αντωνίου.

Η δεύτερη αυτή κατάθεση του 15χρονου εφήβου, η οποία δόθηκε στο «Σπίτι του Παιδιού» στην Αθήνα, ήταν η εξέλιξη που σύμφωνα με πληροφορίες περίμεναν οι Αρχές για να δρομολογήσουν την κλήτευση ως υπόπτου του πατρός Αντωνίου για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια.

Τα «όπλα» του πατέρα Αντωνίου

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr ο πατέρας Αντώνιος  διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε τέτοια ενέργεια και έχει στο υπερασπιστικό του  οπλοστάσιο  βίντεο και στοιχεία, που κατά την κρίση της υπεράσπισης κλονίζουν την αξιοπιστία του 19χρονου καταγγέλλοντα.

Μεταξύ αυτών είναι κι ένα βίντεο με τον νεαρό να μιλάει με αποθεωτικά λόγια για την Κιβωτό και τον πατέρα Αντώνιο. Το παιδί υποδεικνύεται επίσης ως παραβατικό, καθώς φέρεται (όπως θα ειπωθεί) να είχε σχέση με κλοπή χρημάτων στη δομή του Βόλου ενώ υπάρχουν και χρονικές αποκλίσεις σε σχέση με τα καταγγελλόμενα ως γεγονότα και την παρουσία του πατρός Αντωνίου. Ανάλογα στοιχεία φέρονται να υπάρχουν και για τις καταγγελίες περί κακοποιητικής συμπεριφοράς των υπάλληλων της δομής . Π.χ ενώ φέρεται να υποδεικνύεται ξυλοδαρμός σε υπόγειο της δομής της Χίου, θα προσκομιστούν σχέδια που δείχνουν πως δεν υπάρχει υπόγειο σε καμία δομή.