Συντηρεί την ένταση στα ελληνοτουρκικά η Άγκυρα, με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, να  επανέρχεται με νέες απειλές κατά της Ελλάδας, στην περίπτωση που η χώρα μας ασκήσει το αναφαίρετο, δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.

«Δεν θα επιτρέψουμε επέκταση πέραν των 6 μιλίων. Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν τετελεσμένα και να παραβιάζει η Ελλάδα τα δικαιώματά μας. Είμαστε αποφασισμένοι. Λέμε στην Ελλάδα: “μην κάνετε λάθος υπολογισμούς, μην παίρνετε λάθος μονοπάτι και ψάχνετε για μπελάδες. Μάθετε από την ιστορία”. Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί για όλα», είπε ο Ακάρ, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Στη διάρκεια επίσκεψής του στη Διοίκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ο Ακάρ, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση, να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στην προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο».

«Μην ψάχνετε για μπελάδες»

Επικρίνοντας τις αναφορές στην Τουρκία, με έννοιες, όπως «νέο-οθωμανισμός», «αναθεωρητισμός» και «επεκτατισμός», ο Ακάρ ισχυρίστηκε, ότι  «προσπαθούν να εμπλέξουν την Τουρκία χρησιμοποιώντας αυτές τις έννοιες με τρόπο που προκαλεί σύγχυση στους υπεύθυνους λήψης πολιτικών αποφάσεων, ιδιαίτερα στη Δύση». Παράλληλα κατηγόρησε την Ελλάδα, για το γεγονός πως δεν πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Ορίστε, περιμένουμε. Δεν έρχονται. Ωστόσο, μας συκοφαντούν με ψευδείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς», είπε ο Ακάρ.

Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε ξανά στα γεγονότα της περιόδου 1919 – 1922, για να πει: «Τους λέμε: «Μάθετε από την ιστορία, μην μπλέκεστε σε μπελάδες, μην μπαίνετε σε νέες περιπέτειες, μην σπαταλάτε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του δικού σας λαού για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα άλλων χωρών»».

Παράλληλα,για άλλη μια φορά, αναφέρθηκε στην επιδίωξη της Άγκυρας, για αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο.