Εκατοντάδες μπολσοναριστές, τυλιγμένοι με βραζιλιάνικες σημαίες ή φορώντας κίτρινα μπλουζάκια, έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και εισέβαλαν στο Κογκρέσο και σε κτίρια υπουργείων στην Μπραζίλια.

Τα πλάνα που μεταδίδουν τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα αλλά και τα βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ομάδες προσκείμενες στον πρώην πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο, θυμίζουν αρκετά τις εικόνες από τα γεγονότα που προκάλεσαν οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών τον Ιανουάριο του 2021.

Θα σταλούν ενισχύσεις

Σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί από την εισβολή σε πολλά κυβερνητικά κτίρια των οπαδών του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο ενώ ήδη υπάρχουν και οι πρώτες αντιδράσεις από πλευράς της νέας κυβέρνησης Λούλα, εναντίον της οποίας στρέφεται το σκηνικό εμφυλίου που στήνουν οι οπαδοί του ακροδεξιού πρώην προέδρου.

«Αυτή η παράλογη απόπειρα να επιβληθεί δια της βίας η βούλησή τους δεν θα περάσει» προειδοποίησε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβο Ντίνο με ανάρτησή του στο Twitter. «Θα σταλούν ενισχύσεις», πρόσθεσε.

Το Κόμμα των Εργατών του προέδρου Λούλα ζήτησε από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα να δώσει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να περιορίσουν τους διαδηλωτές.

Το CNN Brasil μετέδωσε ότι οι διαδηλωτές κατέκλυσαν επίσης τον χώρο στάθμευσης του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο, ενώ άλλοι μπήκαν στο κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Στο κτίριο του Κογκρέσου στεγάζονται η Βουλή και η Γερουσία της Βραζιλίας.

Διαδηλωτές κατέλαβαν επίσης την πρασιά γειτονικών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένου και του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο.

Ο Μπολσονάρου, που ηττήθηκε από τον Λούλα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, έφυγε από τη χώρα στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και βρίσκεται στις ΗΠΑ.

«Φυγαδεύτηκε» ο Λούλα

Σύμφωνα με βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα έφυγε από την πρωτεύουσα της χώρας μόλις ξέσπασαν τα επεισόδια με προορισμό το Σάο Πάολο.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Folha» ο πρόεδρος της χώρας επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο για μια πτήση διάρκειας περίπου δύο ωρών, την ώρα που οι ταραχές στην Μπραζίλια ξεκινούσαν.