Παρενόχληση τουρκικού αλιευτικού σκάφους στο Βόρειο Αιγαίο, ανοιχτά της Λέσβου από το ελληνικό λιμενικό ισχυρίζονται τα τουρκικά ΜΜΕ ότι έλαβε χώρα σήμερα. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ η ελληνική ακτοφυλακή πλησίασε το τουρκικό αλιευτικό σκάφος, το οποίο ψάρευε στα τουρκικά χωρικά ύδατα και πέταξε αρχικά πέτρες ενώ στη συνέχεια άνοιξε πυρ.

Την παραμικρή ενημέρωση

Στη συνέχεια έφτασε η τουρκική ακτοφυλακή και το σκάφος του ελληνικού λιμενικού απομακρύνθηκε, σύμφωνα με τους ίδιους ισχυρισμούς των τουρκικών ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», πηγές του Λιμενικού Λέσβου επισημαίνουν ότι δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση και πως πρόκειται για κίνηση προβοκάτσιας.

Ουσιαστικά αυτό που περιγράφεται από τα τουρκικά ΜΜΕ είναι επεισόδιο με ευθύνη του Ελληνικού Λιμενικού. Το Λιμενικό δεν έχει εκδώσει κάποια επίσημη ανακοίνωση -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- για κανένα τέτοιο συμβάν σήμερα.

Φαρμακονήσι

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο επεισόδιο αυτού του είδους για το οποίο υπάρχουν επίσημες ανακοίνωσεις τόσο από το ελληνικό λιμενικό όσο και από την τουρκική ακτοφυλακή έγινε στο Φαρμακονήσι στις 5 Ιανουαρίου 2023.

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος η τουρκική ακταιωρός, εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού. Το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα και η τουρκική ακταιωρός αποχώρησε από το σημείο κατευθυνόμενη ανατολικά προς τα τουρκικά παράλια.

Το περιπολικό του Λιμενικού εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της νήσου Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Για το σοβαρό περιστατικό στο Φαρμακονήσι εξέδωσε ανακοίνωση το Λιμενικό της Τουρκίας, με την εκδοχή του, όπως αναμενόταν, να είναι εντελώς διαφορετική από την ελληνική.

Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει, ανάμεσα σε άλλα, ότι «όταν το σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής άνοιξε πυρ στον αέρα, καθώς απομακρυνόταν από την περιοχή, το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής πυροβόλησε επίσης στον αέρα και απάντησε με τον ίδιο τρόπο».