Την ώρα που κεντρική πολιτική σκηνή αναζητούσε πληροφορίες για την υγεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου που παρουσίαζε βαριά επιδείνωση πολλοί ανέτρεξαν σε καταστάσεις του παρελθόντος που συνδέθηκαν, με πραξικοπήματα, με την αποστασία, με τα Ιουλιανά, με το αντιμοναρχικό δημοψήφισμα και γενικότερα με τη μοναρχία στην Ελλάδα. Από την πλευρά μου θα σας περιγράψω ένα περιστατικό που συνέβη στο Ηρώδειο όταν ο τ. βασιλιάς συνάντησε την Μαρία Κάλλας (που τιμάμε την επέτειο των 100 ετών από την γέννησή της).

Τον Ιούνιο του 1966 στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, το Βασιλικό Μπαλέτο Λονδίνου με επικεφαλής τον κορυφαίο Ρώσο χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ και την διάσημη χορεύτρια κλασικού μπαλέτου Μαργκότ Φοντέιν, εμφανίζονται στο Ηρώδειο σε τρεις παραστάσεις με το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ.

Η απόλυτη Ντίβα της παγκόσμιας Όπερας Μαρία Κάλλας (που εκείνο το καλοκαίρι βρισκόταν στον Σκορπιό), με την είσοδό της στο αρχαίο θέατρο σπεύδει να την χαιρετήσει δια χειραψίας ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, με το κοινό να μαγνητίζεται από την παρουσία και την απίστευτη γοητεία της. Η ίδια εκφράζει ωστόσο εξέφρασε εκείνη την ημέρα την επιθυμία να δει από κοντά τον σπουδαιότερο χορευτή όλων των εποχών Νουρέγιεφ και εν συνεχεία να επιστρέψει στις διακοπές της στον Σκορπιό κυριολεκτικά μαγεμένη από το καλλιτεχνικό θέαμα

***
Και το σπάνιο κλικ με την Μελίνα

Ένα λιγότερο γνωστό fashion show είχε διοργανωθεί στη Γαλλική πρεσβεία πάλι το 1966, για μια ανοιξιάτικη κολεξιόν του.Εκεί, στον χορό που διοργανώθηκε στη συνέχεια, παραβρέθηκε ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος και η Μελίνα Μερκούρη. Ο φωτογραφικός φακός του Associated Press θα συλλάβει τον Κωνσταντίνο και την μεγάλη σταρ να χορεύουν και να συνομιλούν. Πρόκειται για μια σπάνια, ασπρόμαυρη φωτογραφία..

***

Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Ήταν μια επίσκεψη με ιδιαίτερο συμβολισμό του Πρωθυπουργού στο νοτιότερο μέρος της Ευρώπης στην Γαύρο. Και ξέρετε γιοτί; Επειδή έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, με φόντο το ζήτημα της ενδεχόμενης επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη, για το οποίο η Τουρκία έχει κλιμακώσει την απειλητική της ρητορική.

«Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή. «Δυτικά της Γαύδου έχουν αρχίσει έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Καλώ τα γειτονικά κράτη να προσέλθουν σε γόνιμη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Όπως το κάναμε με την Αίγυπτο, μπορούμε να το κάνουμε και με τη Λιβύη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Εν συνεχεία επισκέφθηκε το στρατιωτικό φυλάκιο με τους 8 στρατιώτες

***
Γαύδος: Ο τόπος που ευλογήθηκε από τον Απόστολο Παύλο

Η δήμαρχος Λίλιαν Στεφανάκη του ακριτικού αυτού νησιού μίλησε για την πατρίδα της με λόγια συγκινητικά: Η Γαύδος που με την ομορφιά της κατάφερε για χρόνια να κρατήσει τον Οδυσσέα κοντά στην Καλυψώ. Ο τόπος που ευλογήθηκε από τον Απόστολο Παύλο, το νησί των εξορίστων, το νησί που έχει καταφέρει να διαφυλάξει σχεδόν ακέραια την ομορφιά του από την εποχή του Ομήρου μέχρι τις μέρες μας, σήμερα τιμάται από την παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, κατά τον χαιρετισμό της η Δήμαρχος, Λίλιαν Στεφανάκη,

***
Η Πρόεδρος στην Σμηναρχία Μάχης

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρπουύου, που είχε κάνει Θεοφάνια στη Γαύδο πέρυσι, εφέτος βρέθηκε στη Λήμνο -επίσης σε μία επιλογή με πολλούς συμβολισμούς. Επισκέφθηκε τους πιλότους μας στην καρδιά της ελληνικής αεραμύνης και συνομίλησε μαζί τους.

***
Τα Θεοφάνια στον Πειραιά

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την άλλη, που επέστρεψε από την Βραζιλία επέλεξε τον καθιερωμένο καθαγιασμό των υδάτων στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, στην αποβάθρα του Αγίου Σπυρίδωνα. Χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Δεν έχασε όμως την ευκαιρία και έστειλε εμμέσως πλην σαφώς προεκλογικές ευχές. Έκανε λόγο για «αντοχές, δύναμη και πίστη στις δυνάμεις μας και περισσότερο φως» που το χρειαζόμαστε, όπως είπε «ιδίως τα τελευταία χρόνια που περπατάμε στο σκοτάδι». Εντύπωση, πάντως, προκάλεσαν στον Πειραιά τα γιουχαΐσματα εις βάρος του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρου Κόκκαλη.

***
Ο Ανδρουλάκης στο Φανάρι

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε Θεοφάνια στην Κωνσταντινούπολη και βρέθηκε δίπλα στην ελληνική κοινότητα στον καθαγιασμό των υδάτων στον Κεράτιο κόλπο, μετά τη λειτουργία στον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Αμέσως μετά είχε και την πρώτη του τετ α τετ συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Μαζί του ταξίδεψαν οι στενοί συνεργάτες του Νικόλας Παπάζογλου και Παναγιώτης Δουδωνής.

***

Ο Δήμαρχος και τα Θεοφάνια στο Κολωνάκι

Η θερμοκρασία είχε σκαρφαλώσει από νωρίς στους 20 βαθμούς κι ο ανοιξιάτικος ήλιος στο καταχείμωνο ζέσταινε καρδιές, διαθέσεις και τις ορέξεις των μικρότερων για παιχνίδι. Ιδανικός τόπος λοιπόν για όσους έμειναν στο Κολωνάκι, δεν ήταν παρά η πλατεία Δεξαμενής όπου χθες τελέστηκε ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων στον ιστορικό εσωτερικό χώρο με τις λευκές καμάρες που φέρνει περισσότερο σε χαμάμ. Μετά τη δοξολογία, ήλθε η ώρα των δηλώσεων. Πρώτος ξεκίνησε ο υφυπουργός Παιδείας Αγγ. Συρίγος κι αμέσως μετά εξέφρασε ευχές ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Ακολούθησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος και εκπρόσωποι άλλων πολιτικών φορέων. Εκείνος όμως που έπρεπε να μιλήσει δεν ήταν άλλος από τον… οικοδεσπότη, τον δήμαρχο της πόλης Κώστα Μπακογιάννη. Παρότι από νωρίς το πρωί βρισκόταν στον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη χαιρετώντας έναν προς έναν τους πολίτες και τους πολιτικούς, εν τούτοις κάποια στιγμή κάπου είχε χαθεί. Πού; Έπαιζε με τα παιδιά στην παιδική χαρά! Και τα δικά του και κάποια ακόμη τα έβαζε στις κούνιες και στα μονόζυγα. Μάλιστα είχε πιάσει ψιλή κουβέντα μαζί τους ζητώντας διακριτικά από τους μεγαλύτερους να περιμένουν λίγο μέχρι να ολοκληρώσει με τους μικρότερους. Λίγο αργότερα, συνέχισε τη συζήτηση με κάποιες κυρίες για τα σκυλάκια τους. «Εμείς ζούμε ένα δράμα διότι ο σκύλος μας έφαγε την καρέκλα στο σπίτι…» έλεγε μπροστά στον προβληματισμένο γιό του και τον επίσης λιλιπούτειο φίλο του.