Η Γερμανία καταδικάζει δυναμικά «τη δίκη – σόου πολιτικών κινήτρων» του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης, Άλες Μπιαλιάτσκι, αλλά και δύο άλλων ακτιβιστών στη Λευκορωσία, καλώντας για την αποφυλάκιση όλων των πολιτικών κρατουμένων στη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο των Εξωτερικών.

«Η γερμανική κυβέρνηση απαιτεί την αποφυλάκιση όλων των πολιτικών κρατουμένων που είναι περισσότεροι από 1.400», ανέφερε το υπουργείο των Εξωτερικών σε μία ανάρτησή του στο Twitter.

Η ανάρτηση στο Twitter

«Η βία και η καταπίεση κατά της κοινωνίας των πολιτών στη Λευκορωσία πρέπει να σταματήσει», απαίτησε η Γερμανία.

Στις 5 Ιανουαρίου ξεκίνησε η δίκη Μπιαλιάτσκι

Στις 5 Ιανουαρίου ξεκίνησε στο Μινσκ η δίκη του Λευκορώσου αντιφρονούντα Άλες Μπιαλιάτσκι, όπως ανακοίνωσε χθες η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κέντρο Viasna, το οποίο έχει ο ίδιος ιδρύσει.

Το κέντρο Viasna ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Άλες Μπιαλιάτσκι και οι συνεργάτες του Βαλεντίν Στεφάνοβιτς και Βλαντίμιρ Λάμπκοβιτς βρίσκονταν κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο κλουβί των κατηγορουμένων στο δικαστήριο του Μινσκ. Οι τρεις Λευκορώσοι αντιφρονούντες κρατούνται από τον Ιούλιο 2021.

Ο 60χρονος Άλες Μπιαλιάτσκι και οι δύο συνεργάτες του φυλακίσθηκαν μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του καλοκαιριού του 2020 κατά του καθεστώτος αφού ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, στην εξουσία από το 1994, αυτοανακηρύχθηκε νικητής στις προεδρικές εκλογές.

Την έναρξη της δίκης κατά των στελεχών της κέντρου Viasna θα ακολουθήσουν δίκες κατά ανεξάρτητων δημοσιογράφων και της Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, προσωπικότητας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης που ζει στην εξορία.

Ένας τέταρτος κατηγορούμενος, ο Ντμίτρι Σολόβιεφ, δικάζεται ερήμην, αφού έχει διαφύγει στην Πολωνία. «Είναι μία πλαστή δίκη», δήλωσε στο AFP. «Δεν έχω εμπιστοσύνη στη δίκη αυτή και σε ό,τι θα συμβεί εκεί», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ