Η διενέργεια των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών είναι πιθανόν να επισπευσθεί και οι ψηφοφορίες να πραγματοποιηθούν πριν από την προγραμματισμένη 18η Ιουνίου, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης: Δημοσκόπηση: Σε δύσκολη θέση ο Ερντογάν ενόψει των εκλογών

«Γνωρίζετε όλοι την σημασία των εκλογών του 2023, η ημερομηνία των οποίων μπορεί να τροποποιηθεί ελαφρώς για νωρίτερα λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις εποχικές συνθήκες», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Αγκυρα.

«Η αντιπολίτευση δεν έχει καν υποψήφιους»

Ο ίδιος αναφερόμενος στην αντιπολίτευση στην Τουρκία σημείωσε ότι οι εκλογές φτάνουν αλλά «ακόμα δεν ξέρουμε με ποιον θα αναμετρηθούμε στις κάλπες. Ο λαός μας δεν ξέρει ακόμη ποιος ή  ποια θα διεκδικήσει την προεδρία από την αντιπολίτευση».

Ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι στα κόμματα της αντιπολίτευση παίζονται παιχνίδια, υπάρχουν καβγάδες και συνωμοσίες, ενώ υπάρχει μόνο όραμα αλλά καθόλου πρόγραμμα και σχέδιο, όπως και υποψήφιοι.

Οι πιθανές ημερομηνίες

Η συγκεκριμένη δήλωση φαίνεται να επιβεβαιώνει τα σχετικά σενάρια για επίσπευση των εκλογών στη γειτονική χώρα, μετά και τη συνάντηση τις τελευταίες ημέρες του 2022 του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνητικού του εταίρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Σε ρεπορτάζ της τουρκικής DW για τη συνάντηση τους αναφέρεται ότι στο τραπέζι τέθηκε και η ημερομηνία των εκλογών και ότι επετεύχθη μία «προκαταρκτική συναίνεση» για τις 30 Απριλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πιθανόν να υπάρξει και δεύτερος γύρος όσον αφορά την εκλογή του προέδρου – που χρειάζεται 50%+ για την εκλογή του από τον πρώτο γύρο. Σε αυτήν την περίπτωση και σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου.

Δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις στην Τουρκία φαίνεται ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα είναι η δυσκολότερη για τον Ερντογάν που βρίσκεται στην ηγεσία της Τουρκίας για μια 20ετία. Συγκεκριμένα σε έρευνα που παρουσιάστηκε, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι πρώτο στη νεολαία με 21,7%, ακολουθεί το Καλό Κόμμα της Ακσενέρ με 17,4%, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σκάι. Τρίτη «δύναμη» στους νέους οι αναποφάσιστοι με 15,1% ενώ τέταρτο και έρχεται το κόμμα του Ερντογάν με 13,9%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές του 2023 στην Τουρκία θα ψηφίσουν για πρώτη φορά έξι εκατομμύρια νέοι.