Το Cuba Libre (Κούμπα Λίμπρε δηλαδή Ελεύθερη Κούβα) είναι από τα πιο γνωστά cocktail με ιστορία πάνω από 100 χρόνια! Λόγω της τέλειας ισορροπίας στη γεύση, το ποτό διατηρείται στην κορυφή μέχρι και σήμερα. Είναι ένα από τα κοκτέιλ με τις περισσότερες παραγγελίες σε όλο τον κόσμο.

Ακριβώς αυτή την ισορροπία, όχι στη γεύση αλλά στην αγωνιστικότητα έχει προσφέρει στην ομάδα του βόλεϊ του Παναθηναϊκού, ο Κουβανός διαγώνιος Φερνάντο Ερνάντεζ που θέλει με τη σειρά του να κρατήσει στην κορυφή του ελληνικού βόλεϊ τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό.

Ήδη με τη μοναδική του παράσταση στον τελικό του σούπερ καπ στο Βαρδινογιάννειο αθλητικό κέντρο της Κρήτης οδήγησε τον Παναθηναϊκό (3-1 τον ΠΑΟΚ) στον πρώτο τίτλο της χρονιάς.

Με 28 πόντους (21/40 επιθέσεις, 5 άσσους και 2 μπλόκ) ο Κουβανός ήταν ο καταλύτης του τελικού και αναδείχθηκε παμψηφεί mvp.

Πριν λίγες μέρες και πάλι κόντρα στον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη με 23 πόντους (20/35 επιθέσεις 2 άσσους και 1 μπλόκ) είχε οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στη νίκη (3-1) πρόκριση στα ημιτελικά του λίγκ καπ, ενώ στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων για τη ίδια διοργάνωση είχε παίξει κομβικό ρόλο στη νίκη (3-2) με ανατροπή (από 0-2) στο κλειστό του Αγιου Θωμά σημειώνοντας 34 πόντους (26/44 επιθέσεις, 6 άσσους και 2 μπλόκ) !

Αλλά και στο πρωτάθλημα στο 3-1 επί το ΠΑΟΚ στις 29 Οκτωβρίου είχε 22 πόντους (20/36 επιθέσεις και  2 μπλόκ).

Και όμως ένας τέτοιος παίκτης πριν λίγα χρόνια δεν θα πέρναγε ούτε έξω από τη Λεωφόρο, τότε που ο Παναθηναϊκός σώθηκε κόντρα στη ΕΑ Πατρών από τον υποβιβασμό στην Α2 !

Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Μαρτίου του 2012 και για την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου της Α1 ο Παναθηναϊκός φιλοξενούσε τον ΠΑΟΚ και η ΕΑ Πατρών τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης.

Η ομάδα της Πάτρας (προτελευταία) απείχε 7 βαθμούς από τον ουραγό Παναθηναϊκό ο οποίος υποβιβαζόταν αυτόματα εάν δεν μείωνε τουλάχιστον στους έξι βαθμούς.

Η εντός έδρας ήττα από τον ΠΑΟΚ (3-2) έδωσε ένα βαθμό στο τριφύλλι και όλοι περίμεναν με αγωνία το ματς στην Πάτρα. Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης προηγήθηκε 2-0 (με 35-33 στο θρίλερ του 2ου σετ) η ΕΑΠ μείωσε σε 2-1 και η τύχη του Παναθηναϊκού κρεμόταν στο τελευταίο σετ όπου ο Εθνικός το κατέκτησε με 25-23 και έδωσε το δικαίωμα στους Πράσινους που μείωσαν στους έξι πόντους να πάνε στα πλέι άουτ με την ΕΑ Πατρών όπου και σώθηκαν επικρατώντας με 3-1 στα πλέι άουτ.

Υποβιβασμός

Την επόμενη χρονιά ο Παναθηναϊκός υποβιβάστηκε στα πλέι άουτ στην Α2 χάνοντας και από Νικη Αιγινίου και από Ηρακλή αλλά ο τελευταίος δεν πήρε άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα και έτσι τη γλίτωσαν οι Πράσινοι που αγωνιστικά είχαν υποβιβαστεί.

Το 2018 σώθηκαν και παλι στα πλέι άουτ κόντρα στη Νίκη Αιγινίου και από εκεί και πέρα άρχισε η ανασυγκρότηση (και η εξυγίανση του ερασιτέχνη) που έφερε την επιστροφή στην κορυφή και τα δύο πρωταθλήματα (2020 και 2022) αλλά και παίκτες όπως ο Ερνάντεζ που είχε «τρελαθεί» με τον κόσμο του Παναθηναϊκού όταν τον απέκλεισε σχεδόν μόνος του στα ημιτελικά του CEV Challenge Cup ώς παίκτης της τουρκικής Χάλκμπανκ.

Ο 33χρονος διαγώνιος, με σπουδαία εμπειρία σε Ιαπωνία, Ιταλία, Τουρκία και φυσικά Κούβα, συνεχάρη τότε όλους τους αντιπάλους του και χειροκρότησε έντονα τους φίλους του Παναθηναϊκού στο «πάρτι» που έστησαν στον επαναληπτικό στο Μαρούσι και  έτσι, ουσιαστικά ξεκίνησε ένα «φλερτ» με σκοπό να φορέσει την φανέλα των «πρασίνων» από τη νέα σεζόν όπως και έγινε.

Εχει πάρει τα πάντα

Στο παλμαρέ του, μπορεί σε συλλογικό επίπεδο να έχει να επιδείξει μόλις ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο Τουρκίας με την Χάλμπανκ το 2018, ωστόσο σε εθνικό και ατομικό, έχει πάρει σχεδόν τα πάντα. Με την εθνική ομάδα της πατρίδας του, της οποίας ήταν μέλος από το 2009 έως το 2012, έχει κατακτήσει δύο χρυσά και τρία ασημένια μετάλλια, το ένα μάλιστα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010, ενώ έχει δύο ακόμα και με την ομάδα νέων. Στο προσωπικό κομμάτι, έχει αναδειχθεί καλύτερος σέρβερ σε τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις, μεταξύ τον οποίο και το ιταλικό πρωτάθλημα, το καλύτερο στον κόσμο! Παράλληλα, το 2011 ήταν πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ 2017 στο ιταλικό πρωτάθλημα και το 2018 στο τουρκικό, καλύτερος παίκτης στη θέση του.

Όμως το κέρδος για τον Παναθηναϊκό είναι ότι έχει επανέλθει σε μια φάση όπου μπορεί να διεκδικεί και να αποκτά τέτοιους παίκτες για αυτό και ο κόουτς Δημήτρης Ανδρεόπουλος μετά τον τελικό είπε: «Δεν ξεχνάμε που ήταν ο Παναθηναϊκός πριν λίγα χρόνια και πλέον θέλουμε να πηγαίνουμε στους τελικούς».