Από τον Απρίλιο και μετά θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ευρεία σύσκεψη (δηλαδή διευρυμένη σύσκεψη του λεγόμενου πρωϊνού καφέ) στο Μέγαρο Μαξίμου. Δηλαδή για όσους μετρούν ημέρες, περίπου σε 100 μέρες θα έχουμε εκλογές. Μέσα σε 100 ημέρες θα πρέπει η κυβέρνηση να τρέξει να ετοιμάσει τα νομοσχέδια που θεωρεί ότι σχετίζονται με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, να ετοιμάσει ψηφοδέλτια, ο Πρωθυπουργός να καταρτίσει το Επικρατείας και να καταλήξει σε ποιον θα δώσει το χρίσμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, αν και ο Γιάννης Οικονόμου έως τώρα φαίνεται ο πιο πιθανός.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για τον «Απρίλιο και μετά…». Η πρώτη ήταν όταν συναντήθηκε με τον Δημήτρη Κουτσούμπα στο Προεδρικό Μέγαρο ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Όπως ανέφεραν για άλλη μια φορά κυβερνητικές, ο κ. Μητσοτάκης είναι συνεπής στη δέσμευσή του για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, ενώ ο ίδιος θα προσδιορίσει ποια είναι η κατάλληλη ημερομηνία για να στηθούν κάλπες από τον Ιανουάριο και μετά.

***
Ο Πρωθυπουργός πάει Τόκιο

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Τόκιο, είχε προετοιμαστεί εδώ και μήνες. Προπομπός ήταν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ο οποίος πήγε στο Τόκιο εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό στην κηδεία του δολοφονηθέντος πρώην Πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα και κλείστηκε το ραντεβού. Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην ιαπωνική πρωτεύουσα αναμένεται να γίνει στις 27 Ιανουαρίου (λίγες ημέρες δηλαδή μετά το Νταβός) και θα τον συνοδεύουν, οι Κυριάκος Πιερρακάκης, Κώστας Φραγκογιάννης και η Βίκυ Λοίζου (που μόλις ανέλαβε στη θέση του κ. Σμυρλή ως γραμματέας εξωστρέφειας), αλλά και πλήθος επιχειρηματιών. Στόχος η αύξηση των ιαπωνικών επενδύσεων στην Ελλάδα,, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ψηφιακές πολιτικές, βιοτεχνολογίας κτλ. Θα υπάρξει και μια συνάντηση με τον Πρόεδρο των Γιαπωνέζων Επιχειρηματιών (κάτι σαν τον ΣΕΒ) Κέϊνταν Ρεν. Στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού περιλαμβάνει και συνάντησή του με τον διάδοχο του Ιαπωνικού θρόνου.

***
Ίλιον- Ομόνοια σε 20 λεπτά

Ένα ακόμη σημαντικό έργο για την Αθήνα μπαίνει στην τελική ευθεία, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής. Με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό προς το Ίλιον, μπαίνουν οι βάσεις για να αλλάξει ο συγκοινωνιακός χάρτης του Λεκανοπεδίου.Το έργο έχει προϋπολογισμό 550.000.000 ευρώ και θα ολοκληρωθεί σε 57 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, δηλαδή σε λιγότερο από 5 χρόνια. Με τη λειτουργία του αναμένεται να μειωθούν σημαντικά οι χρόνοι πρόσβασης στο κέντρο της Αθήνας από τις δυτικές συνοικίες (από το Ίλιον στην Ομόνοια, σε περίπου 20 λεπτά).

***

Το παρασκήνιο της παραίτησης Χειμάρα

Υπάρχει παρασκήνιο με την παραίτηση του βουλευτή Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, Θέμη Χειμάρα, που κατηγορήθηκε πως ελάμβανε απευθείας αναθέσεις από το δημόσιο. Οι αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ ήταν έντονες, κυρίως μετά τις εξηγήσεις που έδωσε, που όπως έλεγαν δεν έπεισαν. Έτσι δεν ήταν λίγοι βουλευτές που έλεγαν πως η υπόθεση Χειμάρα δεν έκλεισε, ζητούσαν εδώ και τώρα, προσέξτε, όχι μόνον παραίτηση, αλλά και τη διαγραφή του. Ωστόσο υπήρχε ένα ερώτημα. Αφού ούτε το Μαξίμου ικανοποίησαν οι εξηγήσεις που έδωσε ο βουλευτής, γιατί δεν τον διέγραφαν (όπως έκαναν στην περίπτωση του Πάτση); Η απάντηση που δόθηκε επίσης δεν έπεισε ότι δήθεν είναι ημέρες γιορτής «και να περιμένουμε έως ότου να περάσουν». Τελικά δεν πέρασαν όλες οι ημέρες γιορτής και ο βουλευτής Χειμάρας βρέθηκε εκτός Βουλής. Τι είχε συμβεί;

Κατά μία εκδοχή δεν ήθελαν να τον διαγράψουν, ήθελαν να τον κάνουν να παραιτηθεί μόνος του και να παραδώσει την έδρα. Σχετικές πιέσεις, μου λένε, ασκήθηκαν και από το Μαξίμου. Έτσι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραδώσει την έδρα του όταν ο ίδιος υπέβαλλε την παραίτησή του με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα. Όπως και έγινε (όχι σαν το Πάτση που τον παραίτησαν αλλά κράτησε την έδρα) Ανοιχτό είναι επίσης και το ενδεχόμενο να παραμείνει ο κ. Χειμάρας στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Απλώς σημειώνω ότι πρώτη επιλαχούσα είναι η κυρία Ελένη Μακρή, η οποία διετέλεσε βουλευτής Φθιώτιδας με τη ΝΔ την περίοδο 2012 – 2015.

***
Ο Σμυρλής έφυγε η Λοίζου ανέλαβε

Έχουν μείνει 100 μέρες έως τις εκλογές και όμως σε ένα υπουργείο έγινε παράδοση- παραλαβή. Πρόκειται για το υπουργείο Εξωτερικών και τον Γιάννη Σμυρλή που παραιτήθηκε από τη θέση του Γραμματέα Δημοσίων Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας λόγω της άδειας που χορηγήθηκε για εξαγωγή του Predator στη Μαδαγασκάρη, ο οποίος παρέδωσε τους φακέλους στη διάδοχό του Βίκυ Λοϊζου. Δεν έγινε όμως καμία τελετή, ίσως γίνει την προσεχή εβδομάδα παρόντος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Ο κ. Σμυρλής στρατεύθηκε, όπως ο ίδιος δήλωσε, στην προεκλογικό αγώνα της ΝΔ.

***
«Σεμνά και ταπεινά» στον δρόμο για το Eurogroup

Το θυμάστε το σύνθημα «σεμνά και ταπεινά» που είχε υιοθετήσει την πρώτη κυβερνητική περίοδο ο Κώστας Καραμανλής και στο τέλος της θητείας του εκφέρονταν ως «σεμνοτάπεινο» από τους επικριτές του ένεκα της αυτοκρατορικής συμπεριφοράς που επεδείκνυαν υπουργοί και στελέχη του μηχανισμού του; Σας πληροφορώ λοιπόν ότι ορισμένοι ακολουθούν πιστά την παραταξιακή αρχή κυρίως λόγω ιδιοσυγκρασίας. Ένας εξ΄ αυτών είναι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Αυτές τις μέρες λοιπόν όσοι επικοινωνούσαν μαζί του, καταλάβαιναν ότι είχε κάποιον λόγο να εκφράζεται πιο αισιόδοξα, ωστόσο, όταν τον ρωτούσαν σχετικώς δεν έπαιρναν απάντηση κι απέδιδαν τη στάση του στη γενικότερη κυβερνητική ευφορία για τον ρεαλιστικό προϋπολογισμό που πέρασε αβρόχοις ποσί από τη Βουλή. Μόνο προχθές το πρωί είπε ότι κάτι περιμένει που δεν θα ανακοίνωνε ο ίδιος αφού ομολογουμένως δεν το έχει με την αυτοπροβολή.

Τελικά αυτό το… κάτι ήταν η βράβευση του από το «The Banker» των Financial Times ως «υπουργού Οικονομικών της χρονιάς για το 2023», τίτλο ο οποίος – σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Σταϊκούρα – αποτελεί αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας «στην πρόοδο και τις επιδόσεις της χώρας μας», συνεπώς «ανήκει σε όλους: κράτος, πολίτες, επιχειρήσεις». Σημειώνεται ότι, οι Ευρωπαίοι υπουργοί που αναδείχθηκαν υπουργοί Οικονομικών της Χρονιάς την τελευταία 5ετία ήταν η Λιθουανή ομόλογος του το 2022, ο Γάλλος Μπρούνο Λεμέρ το 2021, ο Ιρλανδός τέως υπουργός και σημερινός πρόεδρος του Eurogroup το 2020 και ο Μάριο Σεντένο το 2019, ο οποίος επίσης είχε αναλάβει το Eurogroup μετά τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας. Εκτός των άλλων λοιπόν , το βραβείο είναι και σκαλοπάτι για το Eurogroup. Ή μήπως όχι;

***
Στην Γαύδο για τα Θεοφάνια

Στην ακριτική Γαύδο αναμένεται να βρεθεί ανήμερα των Θεοφανίων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας με τον τρόπο αυτό ένα μήνυμα στην Τουρκία. Η δήμαρχος του νησιού, Λίλιαν Στεφανάκη, ενημερώθηκε επίσημα για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη την Παρασκευή στο νησί, η οποία είναι η πρώτη για πρωθυπουργό μετά από 26 χρόνια. Ο Πρωθυπουργός πρόκειται να μεταβεί στη Γαύδο με ελικόπτερο από την 115 Πτέρυγα Μάχης, προκειμένου να είναι στο νησί περίπου στις 11 το πρωί, όταν και θα δέσει και το πλοίο της γραμμής, με βουλευτές, κομματικά στελέχη και εκπροσώπους της τοπικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς και της τοπικής εκκλησίας. Έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί και το στρατιωτικό φυλάκιο της Γαύδου, που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια. Απλώς θυμίζω ότι ι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είχε βρεθεί πέρσι για τα Θεοφάνια στη Γαύδο.

***

Ο Τσίπρας και οι ώρες πτήσης που κατέγραψε

Την ώρα που γράφονταν τούτες τις γραμμές ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν εν πτήσει επιστρέφοντας από την Βραζιλία. Οι συνεργάτες του βεβαίωναν ότι στα Θεοφάνια θα βρίσκεται στον Πειραιά εκεί όπου όταν ήταν αντιπολίτευση πέταξε ένα λευκό περιστέρι στο αέρα (έχοντας όμως δίπλα τον Γιάννη Τραγάκη και τον Ανδρέα Λοβέρδο). Τελικά όπως έμαθα το ταξίδι ήταν πολύωρο, συνεπώς κουραστικό. Για να επιστρέψει στην Αθήνα έκανε 26 ώρες πτήσης με τρεις ανταποκρίσεις, γιατί από Μπραζίλια πήγε Σαν Πάολο και από εκεί στην Ιταλία και ερχόταν στην Αθήνα μέσα Ιταλίας. Έκανε μου λένε οι συνεργάτες του συνολικά, 52 ώρες πτήσης μέσα σε πέντε ημέρες

***
Θεοφάνια στο Πατριαρχείο για τον Νίκο Ανδρουλάκη

Προσκεκλημένος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης θα παραστεί στη θεία λειτουργία των Θεοφανίων στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και στον Αγιασμό των Υδάτων στον Κεράτιο κόλπο. Στις 12 το μεσημέρι θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο.

***
Η Πρόεδρος στο Βερολίνο

Θα έχει ενδιαφέρον η επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις 18 Ιανουαρίου στη Γερμανία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Θα είναι η πρώτη «έξοδός» της από την χώρα μέσα στο 2023 και δεν αποκλείεται να επαναφέρει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Την Πρόεδρο θα την συνοδεύσει στο Βερολίνο ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

***
Υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα ο Παπαθανάσης

Στην εκλογική περιφέρεια του Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών θα είναι υποψήφιος ο Νίκος Παπαθανάσης. Όπως ανακοινώθηκε, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

***
Ενθρόνιση Αρχιεπισκόπου με Ουκρανούς χωρίς τους Ρώσους

Δύο επίσκοποι από την Ουκρανία περιλαμβάνονται στους κληρικούς που θα κατέλθουν στην Κύπρο με την ευκαιρία της ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Γεωργίου στις 8 Ιανουαρίου. Οι δύο εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ουκρανίας ζήτησαν άδεια, η οποία και παραχωρήθηκε, με σκοπό να λειτουργήσουν στον παλαιό καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη στην Αρχιεπισκοπή. Η θεία λειτουργία θα τελεστεί με την ευκαιρία της εορτής των Χριστουγέννων για τους Ουκρανούς που ζουν στην Κύπρο.

Στην τελετή ενθρόνισης θα παρευρεθεί επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος. Κλήθηκαν επίσης και εκπρόσωποι της Ρωσικής Εκκλησίας, οι οποίοι ωστόσο, δεν αναμένεται να κατέλθουν, αφενός επειδή δεν μνημονεύουν τον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου και αφετέρου επειδή η Ρωσική Εκκλησία αποφεύγει να στέλνει εκπροσώπους της όπου παρευρίσκονται εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ουκρανίας, αφού με αυτόν τον τρόπο είναι ωσάν να την αναγνωρίζει έστω και εμμέσως.