«Εποικοδομητικές συζητήσεις» διεξάγονται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο πλαίσιο πολιτιστικής ανταλλαγής, επιβεβαίωσε το Βρετανικό Μουσείο, όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.

Ρότζερ Μισέλ: Μια τέλεια ανακατασκευή των Γλυπτών του Παρθενώνα ίσως οδηγήσει στην επιστροφή τους πριν τις εκλογές του 2023

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, ο Τζορτζ Όσμπορν, πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας και νυν πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, φέρεται να έχει συντάξει μια συμφωνία για τον επαναπατρισμό των πολιτιστικών θησαυρών.

Όπως αναφέρουν οι Times, τα Γλυπτά θα δοθούν υπό τη μορφή ενός «ανοιχτού δανείου». Σε αντάλλαγμα η Ελλάδα θα δώσει άλλα εκθέματα, μάλλον από το Μουσείο Ακρόπολης, για μικρότερο όμως διάστημα.

Παρακάμπτεται το εμπόδιο

«Η πρόταση παρακάμπτει το εμπόδιο που προβάλλει το γεγονός ότι οι επίτροποι του βρετανικού Μουσείου είναι ιδιοκτήτες των ζωφόρων και απαγορεύεται από το νόμο να τις εκχωρήσουν» αναφέρουν οι Times, στο άρθρο που τιτλοφορείται «Συμφωνία για τα Ελγίνεια Μάρμαρα: Οδεύουν προς το σπίτι».

Η εφημερίδα, υποστηρίζει πως οι ενστάσεις κατά της επιστροφής έχουν «διαβρωθεί» και η νομική πτυχή ξεπερνιέται με την ευρηματική χρήση της μεθόδου του μακροπρόθεσμου δανείου.

Αναφέρεται και στην δική της αλλαγή στάσης επί του θέματος πέρυσι και επαναβεβαιώνει τη στήριξή της στην επιστροφή των Γλυπτών.