Συνεχίζεται το μπαράζ προκλήσεων από τούρκους αξιωματούχους κατά της Ελλάδας. Αυτή τη φορά τη… σκυτάλη πήρε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ  Καλίν, ο οποίος αναφέρθηκε στον ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης.

Ο Ιμπράημ Καλίν έλαβε τη σκυτάλη από τον Χουλουσί Ακάρ ο οποίος την είχε λάβει από τον  Μεβλούτ Τσαβούσογλου και  διατύπωσε εξωφρενικούς ισχυρισμούς ενάντια στο αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Διαβάζοντας το άρθρο 16 της Συνθήκης της Λωζάννης

Με την ιδιότητα του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας και μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV απάντησε σε ερώτηση για το ποια θα είναι η στάση της Τουρκίας αν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας  επεκταθούν στα 12 μίλια από την Κρήτη:  «Όχι στα 12 μίλια, αλλά ακόμη και στα 6, 7, 8, 9 μίλια να γίνει επέκταση, δεν είναι δυνατόν να το δεχθούμε αυτό, αποκλείεται.

Όπως εξήγησε κάτι τέτοιο θα έχει βαριές συνέπειες και για την Ελλάδα. «Περιμένουμε να μην προσφύγουν σε ένα τέτοιο μονοπάτι. Αν κάνουν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν πρόκειται να το αφήσουμε ποτέ αναπάντητο», τόνισε.

Ο κ. Καλίν υποστήριξε ότι εάν γίνει μία επέκταση στην Κρήτη στα 12 μίλια αυτό σημαίνει ότι «ένα τουρκικό πλοίο ή ένα ξένο πλοίο που φεύγει από τη Μαύρη Θάλασσα, τον Μαρμαρά ή το Αιγαίο από τη δική μας πλευρά θα φτάνει στη Μεσόγειο θάλασσα μόνο περνώντας μέσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Κάτι που δεν μπορούμε να δεχτούμε. Αντιβαίνει επίσης στο διεθνές ναυτικό δίκαιο. Δεν συνάδει με τις σχέσεις γειτονίας».

Η επαναφορά του casus belli

Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα τραβάει επικίνδυνα το σκοινί της έντασης με την Ελλάδα, καθώς σε καθημερινή βάση τούρκοι υπουργοί εκτοξεύουν πολεμικές ιαχές ενώ σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζουν το casus belli από πλευράς Άγκυρας.

Η πρώτη αναφορά όπου η Τουρκία υπενθύμισε για μία ακόμη φορά το casus belli έγινε στις 29 Δεκεμβρίου από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ, επανέφερε τις απειλές πολέμου αν η Αθήνα ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια σημειώνοντας χαρακτηριστικά.

«Όχι 12 μίλια, ούτε ένα» είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ,  κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου πριν από το τέλος της χρονιάς.

Υπενθυμίζοντας μάλιστα το casus belli συμπλήρωσε: «Η απόφαση ελήφθη από την Εθνοσυνέλευσή μας το 1995 και το θέμα είναι ξεκάθαρο και η απόφαση παραμένει σε ισχύ».

Ακολούθησε ο Χουλουσί Ακάρ  ενώ σήμερα τη σκυτάλη πήρε και ο Ιμπραήμ Καλίν.

Τα επόμενα βήματα και τα εσωτερικά μέτωπα για Ερντογάν

Αναλυτές εκτιμούν, ότι η τακτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα θα συνεχίζεται όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές στη γειτονική χώρα.

Και αυτό, διότι μέχρι στιγμής τα πολιτικά «παιχνίδια» Ερντογάν με την απόπειρα φίμωσης αντιπάλων του όπως του Εκρέμ Ιμάμογλου φαίνεται πως πέφτουν στο κενό.

Αν και ακόμη δεν έχει κριθεί τίποτα για την έκβαση των εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν έως τον Ιούνιο του 2023, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν τον τούρκο πρόεδρο στην δεύτερη θέση, ανεξάρτητα με το ποιος θα είναι ο πιθανός αντίπαλος που θα αντιμετωπίσει από την Αντιπολίτευση.

Την ίδια στιγμή, τα νοικοκυριά στην Τουρκία έχουν «γονατίσει» από το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα.