Σε ρυθμό κλειστών συσκέψεων αρχίζει με το νέο έτος να κινείται το Μαξίμου, ανοίγοντας ταυτόχρονα δύο ατζέντες, αφενός τον κυβερνητικό αφετέρου τον προεκλογικό προγραμματισμό. Κυβέρνηση και κόμμα, μου λένε πως έχουν την κεντρική οδηγία να δουλεύουν συνδυαστικά, ενσωματώνοντας σε ενιαία γραμμή στόχους, πολιτικές και χρονοδιαγράμματα, μέχρι τα επίσημα πρωθυπουργικά… αποκαλυπτήρια για τις ημερομηνίες της κάλπης. Σήμερα αναμένεται να γίνει η πρώτη κλειστή σύσκεψη για το νέο έτος αλλά και για τις επερχόμενες εκλογές. Λέω «κλειστή», αφού σε αυτήν πέραν του προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου, θα πάρουν μέρος και στελέχη του κόμματος, για τα ψηφοδέλτια.

Σημειώνω ότι η πιο πρόσφατη αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τον εκλογικό χρόνο ότι «μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοικτά», καθώς και ότι δεν έχει σημασία «μια εβδομάδα πάνω, μια εβδομάδα κάτω», οδηγεί το γαλάζιο στρατόπεδο στην πεποίθηση ότι το πρωθυπουργικό ημερολόγιο, οριστικά πια, δεν περιλαμβάνει κυκλωμένες Κυριακές εντός του πρώτου τριμήνου.

***
Πότε διαλύεται η Βουλή πόσα νομοσχέδια απομένουν

Εάν τελικά οι εκλογές αποφασιστεί να γίνουν το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου (στις 2 ή στις 9 Απριλίου) , τότε η Βουλή θα πρέπει να διαλυθεί τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου. Δηλαδή μέσα σε δύο μήνες. Σε αυτούς τους δύο μήνες χρειάζεται προσοχή, γιατί οι πληροφορίες λένε, ότι ετοιμάζονται περί τα 30 νομοσχέδια με πολλές τροπολογίες. Αν τελικά μπορέσουν δηλαδή να περάσουν σε δύο μήνες τόσα πολλά νομοσχέδια.

Πάντως τα νομοσχέδια που επείγουν είναι για το Πόθεν Έσχες γιατί είχε συνδεθεί με την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και νομοσχέδιο (ή ακόμα και τροπολογία) για την αναχαίτιση του κόμματος της Κασιδιάρη να πάρει μέρος στις εκλογές. Όπως μου είπε κυβερνητική πηγή, εκείνο που ενδιαφέρει το πολιτικό σύστημα δεν είναι ο Κασιδιάρης, αλλά το κόμμα του να μην φθάσει έως τις εκλογές να μην εγκριθεί δηλαδή η λειτουργία του από τον Άρειο Πάγο. Ίδωμεν…

***
Έρχεται και η ώρα των διερευνητικών εντολών

Ή ώρα των διερευνητικών εντολών φαίνεται ότι πλησιάζει, με τον επικρατέστερο μήνα εκλογών τον Απρίλιο. Είναι επίσης ώρα της Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία βάσει του Συντάγματος αναμένεται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αν το πρώτο κόμμα έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή (αυτοδυναμία). Και Διερευνητική εντολή, αν κανένα κόμμα δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Είναι σημαντικός ο ρόλος που καλείται τους προσεχείς μήνες να διαδραματίσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αφού εάν κανένα κόμμα δεν κατορθώσει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε θα καλεί στο Προεδρικό Μέγαρο αρχηγούς κομμάτων για να τους αναθέτει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα: Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή. Έτσι για να ξέρουμε τι μας περιμένει με την πρώτη εκλογή, αυτής της απλής αναλογικής (σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία).

***
Γιατί οι Έλληνες πιλότοι είναι χαρούμενοι

Ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν αλλά στις μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας υπάρχει μια ικανοποίηση. Και τούτο γιατί έχουν αυξηθεί οι διαθεσιμότητες, υπάρχει καλή συνεργασία πιλότων με την ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, αναγεννήθηκε μια αεροπορική βάση αυτή της Τανάγρας με την άφιξη των πρώτη Rafale, αλλά και με τον αυξημένο αριθμό των Mirage 20005 (που πολλά από αυτά παρέμειναν καθηλωμένα λόγω ελλείψεως ανταλλακτικών), είναι επίσης ικανοποιημένοι από τις αποστολές και από την εκπαίδευση με ξένες φιλικές (όπως το Ισραήλ και Σαουδική Αραβία) και με συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις και το σημαντικότερο φαίνεται πλέον η υπεροχή τους στο Αιγαίο με τις εμπλοκές και τις αναχαιτήσεις. Το 2022 ήταν η χρονιά της Πολεμικής Αεροπορίας και οι πιλότοι ευελπιστούν ότι και το 2023 θα είναι και πάλι η χρονιά των Ενόπλων Δυνάμεων

***
Γιατί ο Ερντογάν θέλει εκλογές στις 14 Μαίου;

Κανονικά οι εκλογές στην Τουρκία επρόκειτο να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου 2023. Αλλά ο Ερντογάν αλλάζει γνώμη και φέρνει τις εκλογές, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πιο μπροστά για δύο λόγους:

*Η επικρατέστερη ημερομηνία φαίνεται να είναι η 14η Μαΐου οπότε μπορούν οι εκλογές αυτές να θεωρηθούν πρόωρες και έτσι να παρακαμφθεί το νομικό κώλυμα ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να εκλεγεί για τρίτη φορά, εκτός εάν πρόκειται για πρόωρες εκλογές.

* Η 14η Μαΐου έχει ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς είναι η ημέρα των βουλευτικών εκλογών (14 Μαΐου 1950) κατά την οποία αναδείχτηκε πρωθυπουργός ο Αντνάν Μεντερές για τον οποίον τρέφει ιδιαίτερο θαυμασμό ο πρόεδρος Ερντογάν. Και ακόμα: Ύστερα από την αναγγελία της ημερομηνίας των εισαγωγικών εξετάσεων για τα πανεπιστήμια της Τουρκίας που θα διεξαχθούν στις 17-18 Ιουνίου και επειδή η ημερομηνία του Μπαϊραμιού πέφτει στις 29 Ιουνίου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αποκλείεται ο Ιούνιος για την διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία.

***
Ο Μητσοτάκης, ο Αναστασιάδης και οι εκλογές στην Κύπρο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη παρέθεσαν χθες το μεσημέρι γεύμα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδου. Είναι το τελευταίο γεύμα που παραθέτει ο Πρωθυπουργός στον κ. Αναστασιάδη ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού στις 5 Φεβρουαρίου στην Κύπρου διεξάγονται προεδρικές εκλογές. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης 76 ετών δεν δικαιούται και τρίτη θητεία, κυβέρνησε 10 χρόνια και παραδίδει το αξίωμα στον διάδοχό του την 1η Μαρτίου του 2023. Ήταν εδώ στην Αθήνα για την Πρωτοχρονιά, ήρθε στις 28 Δεκεμβρίου και θα παραμείνει μου λένε από τη Λευκωσία έως τις 7 Ιανουαρίου, οπότε και θα αναχωρήσει. Το παράξενο των κυπριακών εκλογών είναι ότι και οι τρεις κυριότεροι διεκδικητές του τίτλου (Αβέρωφ, Χριστοδουλίδης, Μαυρογιάννης) ήταν στενοί συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος όμως ανοικτά στηρίζει τον Αβέρωφ, πρόεδρο του κόμματος Δημοκρατικός Συναγερμός. Οι δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη πρώην υπουργό Εξωτερικών ως επικρατέστερο νικητή του Α΄γύρου των εκλογών.

Τώρα όσο αφορά το γεύμα, (που έγινε στο εστιατόριο «Κουκουβάγια») σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Αναστασιάδη για την πολυετή στενή συνεργασία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τονίστηκε επίσης ότι η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελούν πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ως υπεύθυνες δυνάμεις προσηλωμένες στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες που απορρέουν από αυτό. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την στήριξή του σε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

***
Εν είδει περιστεράς…

Την παραμονή της πρωτοχρονιάς και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ο Πρωθυπουργός την πέρασε στα Χανιά και όχι στο Μέτσοβο, όπως είχε αρχικά ειπωθεί. Ανήμερα των Θεοφανίων ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί και πάλι στα Χανιά για τον αγιασμό των υδάτων.

***
Το ΚΚΕ και οι καλλιτέχνες

Θα σταθώ στον σύντομο διάλογο που είχε ο Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Της έθεσε ευθέως το ζήτημα με το Προεδρικό Διάταγμα για τις καλλιτεχνικές σχολές, το οποίο σας θυμίζω ότι έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στους καλλιτέχνες, αλλά και στους σπουδαστές των σχολών. Τι είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην Κατερίνα Σακελαροπούλου; Ότι και εκείνη από την πλευρά της πρέπει να συμβάλει στην κατεύθυνση να κατοχυρωθεί νομοθετικά ανώτατου επιπέδου καλλιτεχνική παιδεία στη χώρα μας. Βέβαια, στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν και οι δύο αρμόδιες Υπουργοί, η υπουργός αρμόδια για τα θέματα του Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αλλά και η Υπουργός αρμόδια για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Νίκη Κεραμέως. Ελπίζω κάτι να άκουσαν και να πράξουν αναλόγως.

***
Μία Κυπρία στη NASA για τη Σελήνη

Η Ελένη Χαρίτωνος από την Κύπρο σπουδάζει στη Σκωτία στο τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής και θεωρεί ότι είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα η εμπειρία που θα αποκτήσει πριν ολοκληρώσει τις σπουδές της. Η περίοδος που θα βρίσκεται στη NASA (ως ασκούμενη) είναι από τον Ιανουάριο μέχρι και το Μάιο του 2023. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, «είναι τεράστια τιμή που μπορώ να εκπροσωπήσω την χώρα μας. Είναι η απόδειξη ότι είμαι σε ένα σωστό δρόμο προς το τελικό μου στόχο. Το συγκεκριμένο project έχει να κάνει με το Artemis Mission που θα δουλεύω πάνω και θα επεξεργάζομαι εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη Σελήνη και αυτό με συγκινεί πάρα πολύ γιατί για το Artemis Mission διάβαζα εδώ και πολλά χρόνια».