Σήμερα θα σας περιγράψω, πως ένας θάνατος άνοιξε απροσδόκητα ένα νέο δίαυλο επικοινωνίας της Άγκυρας με την Αθήνα. Η Καίτη Παναγιωτοπούλου μητέρα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου απεβίωσε χθες, μετά από άνιση μάχη που έδωσε με τον καρκίνο, σε ηλικία 82 ετών. Την είδηση του θανάτου της την πληροφορήθηκε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, οποίος χωρίς να χάσει καιρό έστειλε το παρακάτω μήνυμα συμπαράστασης στον Έλληνα υπουργό:

«Αγαπητέ Νίκο, τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια σε εσένα και στην οικογένειά σου, εύχομαι να αναπαυθεί εν ειρήνη η μητέρα σου». Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε αμέσως: «Ευχαριστώ για την συμπαράσταση και εύχομαι το 2023 να είναι ένα έτος ειρήνης για το οποίο θα πρέπει να δουλέψουμε μαζί ώστε να είναι ειρηνικό και ευτυχισμένο».

Ο κ. Ακάρ όμως δεν έμεινε στο συλληπτήριο μήνυμα. Πήρε τηλέφωνο στο γραφείο του υπουργού ζητώντας να στείλει στεφάνι ή λουλούδια σήμερα στην κηδεία της Καίτης Παναγιωτοπούλου, κάτι που ο Έλληνας υπουργός απάντησε θετικά. Την ίδια ώρα ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωνε για τα μηνύματα από την άλλη πλευρά του Αιγαίου τον Πρωθυπουργό.

Ενώ όλα αυτά συνέβαιναν ανάμεσα στους δύο υπουργούς με τα μηνύματα συμπαράστασης, ανοίγοντας έτσι και έναν δίαυλο επικοινωνίας, οι Τούρκοι έστελναν στο Αιγαίο 24 μαχητικά αεροσκάφη, από τα οποία τα 8 ήταν οπλισμένα με πυραύλους αέρος- αέρος, με αποτέλεσμα να σημειωθούν 6 εμπλοκές (dog fights) και 28 παραβιάσεις.

***
Μ΄ένα…calimera παρ΄ολίγον να δημιουργήσει πρόβλημα στην Μελόνι

Ήταν η στιγμή που ο δημοσιογράφος Θόδωρος Ανδρεάδης- Συγγελάκης έκανε μια ερώτηση στην Ιταλίδα Πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, για την Ελλάδα, με την κυρία Μελόνι να απαντά θετικά για τις κοινές θέσεις Ιταλίας- Ελλάδας για το μεταναστευτικό, το ενεργειακό και κυρίως για την προστασία των συνόρων, καθώς και με τη συνεργασία που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Θέσεις πολύ καλές για την Ελλάδα και ο δημοσιογράφος χαιρέτησε την Ιταλίδα πρωθυπουργό στα ελληνικά: «Καλημέρα», της είπε. Η κυρία Μελόνι δεν ξαφνιάστηκε και απάντησε στα ιταλικά «buongiorno». Αλλά, έγινε χωρίς κανείς να το καταλάβει θέμα…

***
Ένα ασχημόπαπο που το έλεγαν «Calimero»

Εν αγνοία του μάλλον και δίχως να το θέλει, ο κ. Συγγελάκης την αποκάλεσε με το παρωνύμιο «Calimera», που είχε η νυν πρωθυπουργός της Ιταλίας όταν ήταν μαχητικό μέλος της νεολαίας του νεοφασιστικού κόμματος Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα (Movimento Sociale Italiano – MSI). Γιατί όμως την αποκαλούσαν «Calimera»; Ρώτησα, έψαξα και έμαθα: Υπήρχε παλιά σε σκίτσα ένα ασχημόπαπο, ολίγον ανατρεπτικό που το έλεγαν «Calimero» και από εκεί πήρε αυτό το παρατσούκλι. Αλλά η κυρία Μελόνι σίγουρα θα γνωρίζει τι σημαίνει στα ελληνικά το «καλημέρα» και δεν έδωσε ούτε η ίδια ούτε οι συνεργάτες της σημασία στον χαιρετισμό στα ελληνικά του Έλληνα δημοσιογράφου. Περισσότερο γέλασαν, παρά δυσαρεστήθηκαν και ας το έκαναν θέμα ορισμένες ιταλικές εφημερίδες. Όμως η κυρία Μελόνι γνωρίζει πολύ καλά πως ένα από τα ελληνόφωνα χωριά της Σικελίας λέγεται «Καλημέρα», εκεί που συχνά καλωσορίζουν τους ξένους με το εξαιρετικό τραγούδι «Άντρα μου πάει- Andra mou pai»

***
Τσαπανίδου και Αποστολάκης στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

Λίγοι είχαν προσέξει ότι ανάμεσα στους πολιτικούς που προσήλθαν για να δώσουν την πρωτοχρονιά τις ευχές τους στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ήταν και ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης. Τον ρώτησα λοιπόν ευθέως εάν θα είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Μου απάντησε αμέσως με ένα «ναι», αν και δεν είχαν ακόμα ανακοινωθεί τα ονόματα. Θα είναι στο Επικρατείας, μαζί με την Πόπη Τσαπανίδου. Τα άλλα ονόματα που ακούγονται για το Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι του Όθωνα Παπαδόπουλου, του Γρηγόρη Γεροτζιάφα (καθηγητής Αιματολογίας στη Σορβόννη) και του Νίκου Μαραντζίδη (καθηγητής στο ΠΑΜΑΚ), ενώ δεδομένη θεωρείται αυτή του Νικόλα Φαραντούρη (διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Στρατηγική, Δίκαιο και Οικονομικά της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς) για την μονοεδρική στην Κεφαλονιά.

***
Χαριστέας- Πατουλίδου οι πιο πιθανοί στο Επικρατείας της ΝΔ

Στη Νέα Δημοκρατία «παίζει» έντονα για το Επικρατείας το όνομα του πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου, όπως και αυτό της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη. Ισχυρές πιθανότητες επίσης συγκεντρώνει και η Βούλα Πατουλίδου, αλλά και ο άλλοτε διεθνής ποδοσφαιριστής – πρωταθλητής Ευρώπης το 2004 – και νυν στέλεχος της αυτοδιοίκησης, Άγγελος Χαριστέας.

***
Τα τέσσερα προξενεία που καταργούνται

Με τον καινούργιο χρόνο υπάρχει, πληροφορούμαι πρόθεση για την κατάργηση τεσσάρων προξενείων, αλλά και την ίδρυση δύο νέων πρεσβειών. Μαθαίνω λοιπόν ότι στο υπουργείο Εξωτερικών εξετάζουν την περίπτωση να καταργήσουν τα προξενεία της Τζέντα, του Σάο Πάολο, του Χονγκ Κονγκ και του Γιοχάνεσμπουργκ. Ίσως αυτή η απόφαση (εάν ληφθεί) προκαλέσει αντιρρήσεις Αντιθέτως επαναλειτουργεί το προξενείο του Ρότερνταμ, το οποίο είχε ξανακλείσει. Η κυβέρνηση σκοπεύει παράλληλα να ανοίξει νέες πρεσβείες στην Μολδαβία και στο Ουζμπεκιστάν.

***

Τι αλλάζει με τις ανεξάρτητες αρχές

Θα σταθώ όμως σε νομοσχέδιο που αφορά ρυθμίσεις για τις ανεξάρτητες αρχές. Γιατί θα πείτε ειδικά αυτό το νομοσχέδιο; Επειδή αφορά τις ρυθμιστικές ανεξάρτητες αρχές, οι οποίες έχουν πολύ σοβαρές αρμοδιότητες στον τομέα της ρύθμισης των αγορών και είναι απολύτως κρίσιμες για την οικονομία και την κοινωνία. Όπως μου λέει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, οι Αρχές αυτές πάσχουν από τεράστια έλλειψη στελεχών, σε σημείο κατά το οποίο να απειλείται η αποτελεσματική λειτουργία τους. Αυτό οφείλεται κατά πολύ μεγάλο βαθμό στην μισθολογική αντιμετώπιση του επιστημονικού προσωπικού τους, σε συνδυασμό με τις έντονες πιέσεις από την αγορά για την απορρόφηση ειδικευμένων και έμπειρων στελεχών. Με το νομοσχέδιο βελτιώνεται η μισθολογική αντιμετώπιση, ώστε να σταματήσουν αυτές οι πιέσεις και να διευκολυνθεί η πλήρης και σωστή στελέχωση των αρχών αυτών. Επιπλέον με το ίδιο νομοσχέδιο γίνεται εξαπλούστευση της διαδικασίας προσλήψεων του επιστημονικού προσωπικού, η οποία παραμένει μεν υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, αλλά διενεργείται πλέον από τις ίδιες αρχές, με διαφάνεια και αντικειμενικότητα, από ειδικά όργανα που συγκροτούνται για τον σκοπό αυτόν.

***
Ο Αλέξης ,ο Έβο και οι τρεις γενιές αριστερών

Ο Αλέξης Τσίπρας (αν και δεν είναι αρχηγός κράτους ή κυβερνήσεως) καθόταν στην ορκωμοσία του Λούλα της Βραζιλίας, στην πρώτη σειρά των επίτιμων καλεσμένων πρώην αρχηγών κρατών, έχοντας δίπλα του τον πρώην πρόεδρο της Χιλής, Ρικάρντο Λάγκος, και τον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Τον θυμάστε που ήρθε το 2019 στην Αθήνα, ήρθε σαν Πρόεδρος, λίγο μετά παραιτήθηκε ή για να ακριβολογώ αναγκάστηκε σε παραίτηση με τον Αλέξη Τσίπρα να τον στηρίζει, λέγοντάς του «Έβο δεν είσαι μόνος…Στην ορκωμοσία του Λούλα ο Έβο Μοράλες κοιτώντας τους παριστάμενους είπε πως «εδώ είμαστε τρεις γενιές αριστερών: ο παππούς [σ.σ. έδειξε τον Λάγκος], ο πατέρας [έδειξε τον εαυτό του] και ο γιος [έδειξε τον Αλέξη Τσίπρα]» με τους συνομιλητές του και όσους παρακολουθούσαν την συζήτηση να ξεσπούν σε γέλια. Να μην ξεχάσω και την θερμή χειραψία που είχε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Τσαβούσογλου.

***
Πού πας καραβάκι με τέτοιο καιρό…

Πάντως να ξέρετε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήγε στη Βραζιλία με άδεια χέρια. Δώρισε στον Πρόεδρο Λούλα ένα κόκκινο καραβάκι με ζωγραφισμένα πάνω του τα γράμματα «ευ», έργο της κεραμίστριας Λιάνας Παπαλέξη. Του εξήγησε ότι το επίρρημα «ευ» προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά και χρησιμοποιείται ως πρόθημα σε πολλές λέξεις, δίνοντας θετικό μήνυμα – σε αυτήν την περίπτωση για μια προεδρία με θετικά αποτελέσματα για την Βραζιλία και τον λαό της.

***
Στο νοσοκομείο με πνευμονία η Τσαπανίδου

Το 2023 δεν μπήκε «με το δεξί» για τη νέα εκπρόσωπο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς η Πόπη Τσαπανίδου έκανε πρωτοχρονιά στο νοσοκομείο. Έτσι με κάποια καθυστέρηση λόγω ασθένειας θα αναλάβει τα νέα καθήκοντά της στην εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τι είχε συμβεί; Ένα βαρύ κρυολόγημα ταλαιπωρεί την κυρία Τσαπανίδου από την παραμονή της πρωτοχρονιάς ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία της και μάλιστα πρόκειται να λάβει εξιτήριο αύριο Τετάρτη.

***
Η Λοίζου διάδοχος του Σμυρλή

Καθήκοντα γενικής γραμματέως Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών αναλαμβάνει η Βασιλική Λοΐζου, θέση που μέχρι πρότινος κατείχε ο Γιάννης Σμυρλής που υπέβαλε προ ημερών την παραίτησή του, λόγω Predator. Εκείνο που έμαθα είναι ότι, η κυρία Λοΐζου είχε ξεκινήσει πριν από μήνες προεκλογική εκστρατεία για να κατέβει υποψήφια στο νομό Κυκλάδων, ωστόσο «αθόρυβα» σταμάτησε και δεν θα κατέβει. Έτσι αποφασίστηκε να οριστεί γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας.

***
Το ΚΚΕ τιμά τον Σταύρο Ξαρχάκο

Για τη μεγάλη συναυλία που διοργανώνει το ΚΚΕ για να τιμήσει τον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο, σας έχω ήδη ενημερώσει. Υπενθυμίζω λοιπόν, ότι η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Γενάρη 2023, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και για τον μουσικοσυνθέτη θα μιλήσει ο ίδιος ο Γραμματέας του ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Στη συναυλία θα ακουστούν τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου, ερμηνευμένα από παλαιότερους και νεότερους ερμηνευτές που έχουν συνεργαστεί μαζί του, με μια πλειάδα εξαίρετων μουσικών, όπως οι Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Μητσιάς, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης και Ηρώ Σαΐα.

Διαβάζω μάλιστα, πως ο Σταύρος Ξαρχάκος, δήλωσε γι αυτή τη συναυλία: «Είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα τιμά εμένα και το έργο μου, γι’ αυτό και αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ γι’ αυτήν του την πρωτοβουλία”. Και βέβαια δεν μιλάμε για μια απλή τιμητική εκδήλωση, αλλά για μια μεγάλη συναυλία και μάλιστα σε ένα μεγάλο στάδιο, όπως το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Φάληρο.