Ανάμεικτα συναισθήματα έχει προκαλέσει στο ρωσικό κοινό η πρωτοχρονιάτικη ομιλία του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις εμφανίσεις του επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας μισθοφόρων Wagner Γεβγένι Πριγκόζιν. Σε αυτό το συμπέρασμα καταληγει πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Πούτιν -Ζελένσκι επιθυμούν τέλος του αδιεξόδου;

Δεν είναι λίγοι οι Ρώσοι αναλυτές που συμμερίζονται την άποψη ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποίησε ηθοποιούς με στρατιωτικές στολές αντί για πραγματικούς στρατιώτες για να εμφανιστεί στην κρατική τηλεόραση κατά την πρωτοχρονιάτικη ομιλία του. Αυτό έχει προκαλέσει αρνητική αίσθηση στο ρωσικό κοινό που έχει έντονη δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η υποψία που κυριαρχεί και μια σειρά από δημόσιες εμφανίσεις και συναντήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν που ακυρώθηκαν, δείχνουν ότι πιθανώς να είναι απόμακρος και να έχει χάσει την επαφή με τον κόσμο. Αυτό επισημαίνουν οι αναλυτές του αμερικανικού think tank.

Η εμφάνιση Πριγκόζιν στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία

Την ώρα όμως που η ρωσική φιλοπολεμική κοινότητα επικρίνει τον Πούτιν και τους ηθοποιούς του, αρκετές ρωσικές πηγές επαίνεσαν τον Γεβγένι Πριγκόζιν για μια σειρά εμφανίσεων με πραγματικούς Ρώσους στρατιώτες, στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ενήμερα την Πρωτοχρονιά.

Στις δηλώσεις του ο Γεβγένι Πριγκόζιν αναφέρθηκε στους νεκρούς μισθοφόρους της ομάδας Wagner και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να πιέζει για νομική αναγνώριση της παραστρατιωτικής ομάδας επικρίνοντας τους γραφειοκράτες που δεν την ευνοούν.

Ο Γεβγένι Πριγκόζιν συνεχίζει να επιδιώκει νομιμοποίηση και κρατικά οφέλη για τις δυνάμεις της ομάδας Wagner. Παρά το γεγονός πως οι ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες είναι παράνομες στη Ρωσία.

Στις δηλώσεις του υποστήριξε επίσης ότι οι δυνάμεις της ομάδας Wagner φροντίζουν τους νεκρούς τους, ακόμη και την Πρωτοχρονιά, ενώ η ρωσική κυβέρνηση, η οποία υποτίθεται ότι θα παράσχει πιστοποιητικά θανάτου, «[αναπαύθηκε] από την αρχή του πολέμου».

Κατηγόρησε, επίσης, τους γραφειοκράτες ότι βεβήλωσαν τη μνήμη των νεκρών αντιμετωπίζοντας τους νεκρούς στρατιωτικούς ως αντικείμενα σε πλαστικές σακούλες.

Επισκέφθηκε ένα νεκροταφείο και μνημείο ειδικά για την ομάδα Wagner και την κύρια βάση της στο Κράι Κρασνοντάρ την 1η Ιανουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγουμένως παραπονεθεί ότι οι ρωσικές αρχές αρνούνται να επιτρέψουν την ταφή μισθοφόρων της Wagner σε ρωσικά στρατιωτικά νεκροταφεία.

Ο άνθρωπος για τις «βρωμοδουλειές του Πούτιν»

Οι δύο άντρες γνωρίζονται από παλιά. Μάλιστα τη χαοτική δεκαετία του ’90 ο Πριγκόζιν κατάφερε να αποκτήσει πλούτο, παράλληλα με την εμπειρία του στη φυλακή λόγω ληστείας.

Ο Γεβγένι Πριγκόζιν έγινε, μεταξύ άλλων, γνωστός ως επιχειρηματίας, επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας εταιρειών, της Concord. Αλλά και από την καμπάνια παραπληροφόρησης που φέρεται να οργάνωσε κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Για αυτόν τον λόγο το FBI τον έχει επικηρύξει επ’ αμοιβή. Για καιρό απέφευγε τη δημοσιότητα. Ειδικά όταν η ομάδα Βάγκνερ άρχισε να δραστηριοποιείται στο Ντονπάς μετά την αποπομπή του Ουκρανού προέδρου Γιανούκοβιτς το 2014.

Αλλά όσο περισσότερο διαρκεί ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία, όπου καταζητείται ως εγκληματίας πολέμου, τόσο ο Πριγκόζιν εμφανίζεται πιο επιθετικά στη δημοσιότητα.

Μάλιστα αναζητεί σε στρατόπεδα καταναγκαστικών έργων καταδικασμένους για να τους στρατολογήσει. Υπόσχεται πως θα τους χαριστεί το υπόλοιπο την ποινής τους. Ο Πριγκόζιν κινείται αυθαίρετα χωρίς νομική βάση. Ακόμη και η ρωσική δικαιοσύνη φοβάται εδώ και καιρό την επιρροή του άτρωτου έμπιστου του Πούτιν.