Σε λαϊκό προσκύνημα, στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό, εκτίθεται η σορός του πάπα Βενέδικτου που πέθανε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σε ηλικία 95 ετών.

Ο επίτιμος πάπας Βενέδικτος XVI θα ταφεί την Πέμπτη με τα κόκκινα άμφια ενός πάπα, αλλά για τον θάνατό του δεν ακολουθήθηκε το επίσημο πρωτόκολλο του Βατικανού καθώς δεν ήταν εν ενεργεία Ποντίφικας.

Όσον αφορά τα περιβόητα κόκκινα παπούτσια του, πολλά έχουν ακουστεί. Όταν το 2005 ο καρδινάλιος Joseph Ratzinger έγινε πάπας Βενέδικτος ο 16ος, τα κόκκινα παπούτσια εξωτερικού χώρου που είχε επιλέξει, αναβιώνοντας μια παράδοση αιώνων που είχε αδρανήσει, δεν πέρασαν απαρατήρητα.

Κάθε άλλο… Συζητήθηκαν ιδιαιτέρως, ενώ ακόμα και διαφημιστικές εκστρατείες στήθηκαν επάνω σε αυτά τα παπούτσια.

Τι συμβολίζουν όμως;

Για τον Πάπα Βενέδικτο, η επιλογή των κόκκινων παπουτσιών αφορούσε τη σχέση του με την Καθολική Εκκλησία και το πώς έβλεπε τον ρόλο του σε αυτήν.

Ιστορικά, όλοι οι πάπες φορούσαν κόκκινα παπούτσια -εκτός από τον προκάτοχό του, πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, που εξαιρέθηκε και επέλεξε το μπορντό χρώμα. Επίσης, φορούσαν και κόκκινες παντόφλες εσωτερικού χώρου, προτού ο πάπας Παύλος VI διακόψει την πρακτική, οριστικά, το 1963.

Για το κόκκινο χρώμα υπάρχουν πολλές ερμηνείες. Μερικοί πιστεύουν ότι είναι μια υπενθύμιση για τα ματωμένα πόδια του Ιησού όταν σταυρώθηκε, ενώ άλλοι ότι αντιπροσωπεύει το χυμένο αίμα των Καθολικών μαρτύρων. Λέγεται ότι οι αρχαίοι βασιλιάδες φορούσαν το κόκκινο ως σύμβολο ιδιότητας, καθώς η βαφή που απαιτείται για την κατασκευή του προερχόταν από σπάνια θαλάσσια σαλιγκάρια.

Οι αριστοκράτες και οι βασιλιάδες συνέχισαν την παράδοση και ορισμένοι θεωρούν ότι η εκκλησία υιοθέτησε το χρώμα ως έναν τρόπο για τους πάπες να διεκδικήσουν την ισότιμη «παγκόσμια εξουσία».

Η φήμη για τα Prada

Ο Τύπος της Ιταλίας είχε διαρρεύσει τη φήμη που ήθελε τα παπούτσια του πάπα Βενέδικτου να είναι Prada. Ωστόσο, το Βατικανό διευκρίνισε ότι ήταν ειδικά κατασκευασμένα για τον πάπα, όχι από την Prada αλλά από άλλους Ιταλούς τσαγκάρηδες. Μερικά ήταν του Antonio Arellano, με έδρα τη Ρώμη. Άλλα ήταν του Adriano Stefanelli, στη βορειοδυτική ιταλική πόλη Novara.

Ο Βενέδικτος στις 28 Φεβρουαρίου του 2013 παραιτήθηκε επίσημα από ποντίφικας, προκαλώντας τεράστια έκπληξη στους πιστούς καθολικούς και όχι μόνο. Αιτία της απόφασής του αυτής, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, ήταν τα προβλήματα υγείας του, που είχαν επιδεινωθεί.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του συμφώνησε να παραδώσει τα κόκκινα παπούτσια -σήμα κατατεθέν- και στο εξής φορούσε ένα ζευγάρι καφέ χρώματος, το οποίο του είχαν χαρίσει κατά την επίσκεψή του στο Μεξικό.

Όσον αφορά την περιβολή του, φορούσε τα λευκά του ράσα -χωρίς όμως καπέλο ή  κοσμήματα. Επίσης, μαζί με τα παπικά υποδήματα παρέδωσε το χρυσό του δαχτυλίδι και την προσωπική του σφραγίδα. Η παπική βούλα καταστράφηκε όπως επιτάσσει η παράδοση.