Επειδή τούτες τις ημέρες δίνουν και παίρνουν οι ημερομηνίες εκλογών, εάν δηλαδή θα διεξαχθούν μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου ή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, σας διαβεβαιώνω ότι ο βασικός προβληματισμός του Μαξίμου, που δεν έχει ακόμη λυθεί, είναι για το κατά πόσο το Πάσχα θα πρέπει να μπει ανάμεσα στις δύο κάλπες. Ο προβληματισμός είναι υπαρκτός και έχει να κάνει με μια σειρά από λόγους, με κυριότερο ότι ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και (σύσσωμη) η ΝΔ επιδιώκουν το υψηλότερο δυνατόν «σκορ» στην πρώτη κάλπη. Ενα υψηλό ποσοστό που θα διαμορφώσει το κατάλληλο κλίμα και τη δική της δυναμική για τη δεύτερη κάλπη.

Ο κ. Μητσοτάκης ποντάρει πολλά στο κλίμα ευφορίας που θα επικρατεί μέσα στο Πάσχα. Αρα αμέσως μετά θέλει να στήσει κάλπες, για να το αξιοποιήσει. Για ποιον άλλον λόγο θα στήσει τις πρώτες κάλπες μετά το Πάσχα; Επειδή αν το κάνει πριν, υπάρχει το ενδεχόμενο πολλοί να μην πάνε στους τόπους καταγωγής για να ψηφίσουν, αφού θα εκδράμουν το Πάσχα, για να αποφύγουν το κόστος μετακίνησης. Αυτό όμως δεν τον συμφέρει, γι’ αυτό θα στήσει τις πρώτες κάλπες μετά το Πάσχα.

Σαφάρι για τον γαλάζιο εκπρόσωπο

Με διαβεβαιώνουν ότι η συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με την Πόπη Τσαπανίδου για την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε γρήγορα, χωρίς πολλά παζάρια. Και είναι πρόδηλο ότι, παρά τις όποιες εσωκομματικές ενστάσεις, η Κουμουνδούρου θα επιμείνει σε πρόσωπα με τηλεοπτική αναγνωρισιμότητα. Η κίνηση του Τσίπρα, ωστόσο, άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση στη ΝΔ για τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης μέχρι τις κάλπες.

Με την οριστικοποίηση της υποψηφιότητας του Κυριάκου Πιερρακάκη στην Α’ Αθήνας, είχε έρθει στο προσκήνιο η περίπτωση του υφυπουργού Αμυνας Νίκου Χαρδαλιά, με διαπιστευτήρια από την πρώτη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά μου μεταφέρουν ότι το ενδεχόμενο κάθε άλλο παρά κερδίζει έδαφος. Μια συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τηλεοπτικό Δημήτρη Οικονόμου τις προάλλες στο Μαξίμου έρχεται τώρα από ορισμένους να συνδεθεί και με τη θέση του εκπροσώπου -εάν ο παρουσιαστής από το πρωινό του Σκάι δεν βρεθεί στο ψηφοδέλτιο της Καρδίτσας. Σε αυτό το σκηνικό, εκείνη που κερδίζει έδαφος οι ίδιες πηγές μου λένε ότι είναι η παραμονή του Γιάννη Οικονόμου στη θέση του μέχρι τις εκλογές. Το μόνο πρόβλημα που καταγράφω είναι ότι ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλει να αποχωριστεί τη Φθιώτιδα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Κυρίως γιατί οι τοπικές μετρήσεις δείχνουν ότι «παίζει» στα ίσια τον Χρήστο Σταϊκούρα στον νομό – και η εκλογική «προίκα» που έχει πλέον δημιουργήσει δεν θέλει να χαθεί…

Βαλίτσες για το Νταβός

Στο Νταβός προγραμματίζει να πάει για άλλη μια χρονιά ο Πρωθυπουργός, όπως βεβαιώνει ο οικονομικός του σύμβουλος Αλέξης Πατέλης. Το Παγκόσμιο Οικονομικό αυτό Φόρουμ θα διεξαχθεί εφέτος από 16 έως 20 Ιανουαρίου, δηλαδή μέσα στα χιόνια, και όχι όπως πέρυσι που λόγω COVID έγινε Μάιο. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με ηγέτες ξένων χωρών αλλά και επαφές με επιχειρηματίες και επενδυτές. Υπενθυμίζω ότι στο Νταβός είχαν γίνει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, τον πρόεδρο της Google για δραστηριότητες στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική (EMEA), Matt Brittin, και τον πρόεδρο της Meta για Διεθνείς Υποθέσεις, Nick Clegg. Οπως είχε τονίσει στους επενδυτές αλλά και στους ξένους ηγέτες με τους οποίους συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός, «η Ελλάδα υλοποιεί επενδύσεις ώστε να αποτελέσει πύλη εισόδου για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη και την ΕΕ».

Ενα… Φάντομ στο ΠαΣοΚ

Θα σας πάω λίγο ποδοσφαιρικά σήμερα.  Επειδή εκλογές έρχονται, μαθαίνω για διάφορες συζητήσεις με παλιούς καλούς ποδοσφαιριστές και προπονητές που διεξάγονται στη Χαριλάου Τρικούπη. Ναι, καλά καταλάβατε, μιλώ για υποψηφιότητες που ετοιμάζονται ή σχεδιάζονται σε σχέση με το ΠαΣοΚ. Ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης λοιπόν ψήνει ή θέλει πρόσωπα όπως ο παλιός και διεθνής τερματοφύλακας Νίκος Σαργκάνης, ο αποκαλούμενος και «Φάντομ» (για την Ανατολική Αττική, μου λένε οι πηγές μου), αλλά και ο Τάκης Λεμονής (πιο δύσκολος αυτός, όπως μαθαίνω). Το press είναι μεγάλο, όπως και το φλερτ, και θα έχουμε άμεσα νέα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διακινείται ότι με την έλευση του 2023 δρομολογούνται 30(!) νομοσχέδια προς διαβούλευση, συζήτηση και ψήφιση. Φιλόδοξο και ενδιαφέρον, ειδικά ως προς το τι θα προλάβουν, αφού υπάρχουν και οι εκλογές. Μπορεί όμως να είναι και ένα δείγμα του επόμενου κυβερνητικού προγράμματος. Ανάμεσα στα νομοσχέδια είναι και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, οι αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και διοικητική επιβολή της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή, η διεθνής εμπορική διαιτησία, η ίδρυση Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης, το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των δεσμευμένων και δημευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, τα κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου, η σύσταση Μητρώου Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους, τα προγράμματα υποστήριξης ανέργων, η κωδικοποίηση φορολογίας περιουσίας, η δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων, η σύσταση εθνικής ρυθμιστικής αρχής για τα απόβλητα και τα ύδατα, και άλλα.

Το «πόθεν έσχες» και οι τράπεζες

Ανάμεσα σε ένα σερί νομοθετικών αλλαγών που ετοιμάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου προτού αρχίσει να τρέχει και επίσημα ο προεκλογικός χρόνος με ενημερώνουν ότι κάποια αφορά το «πόθεν έσχες», μήπως πέσει φως σε κάποιες από τις πολλές γκρίζες ζώνες που το ακολουθούν από την αφετηρία του. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το νομοσχέδιο αυτό θα είναι από τα πρώτα που θα περάσουν μόλις ανοίξει η Βουλή, αφού έχει συνδεθεί και με τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης (αλλά και με το σκάνδαλο Πάτση). Η κυβερνητική παρέμβαση προβλέπει τη διασύνδεση της αρμόδιας Αρχής με τα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να υπάρχει άμεση και απευθείας ενημέρωσή της και έλεγχος των συναλλαγών κάθε υπόχρεου να υποβάλλει ετησίως τη σχετική δήλωση. Δεν γνωρίζω εάν η κίνηση θα ενισχύσει το οπλοστάσιο της Αρχής, εντοπίζοντας το αδήλωτο χρήμα, το οποίο δεν περνάει απαραιτήτως από τις τράπεζες, αλλά σας μεταφέρω ότι η παρέμβαση έχει «κλειδώσει», καθώς αποτελεί κι έναν από τους όρους που συνοδεύουν την εκταμίευση των επόμενων δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δυσφορία για Θεοδωρικάκο

Με αυστηρό βλέμμα στραμμένο στην Κατεχάκη ετοιμάζεται να αλλάξει χρονιά το Μαξίμου, αλλά και η γαλάζια έδρα στην Πειραιώς. Και αυτό γιατί τα αλλεπάλληλα κρούσματα εγκληματικότητας έχουν δημιουργήσει μια ζοφερή εικόνα μέσα στην εορταστική (και προπαντός προεκλογική) περίοδο, με αποτέλεσμα άλλο ένα πρόβλημα που έχει αρνητικό αντίκτυπο, ιδίως στους συντηρητικούς ψηφοφόρους, να βαραίνει τον κυβερνητικό βηματισμό. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο με δυσφορία καταγράφουν τις κινήσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος αναλώνεται στην προβολή της προσωπικής του προεκλογικής ατζέντας, την ώρα που «άγριες συμμορίες αναφύονται ακόμα και στα Γυμνάσια και στα Λύκεια», και γενικά η εγκληματικότητα «κάνει πάρτι», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν. Ο προβληματισμός αυτός καταγράφεται και στη λοιπή πολιτική ηγεσία του υπουργείου καθώς και στα έμπειρα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία αντιμετωπίζουν τις κινήσεις και την τακτική που ακολουθεί ο αρμόδιος υπουργός ως τροχοπέδη στο δικό τους έργο. Είναι αυτονόητο ότι στο πεδίο της ασφάλειας η κυβέρνηση βάζει τα δικά της στοιχήματα, για τα οποία πάντως αρκετά γαλάζια στελέχη λένε ότι θα είναι δύσκολο να κερδηθούν με τέτοια τακτική.

***

«Επιστρατεύομαι στον εκλογικό αγώνα για τη νέα μεγάλη νίκη της ΝΔ». Με τη φράση αυτή δικαιολόγησε ο Γιάννης Σμυρλής (φωτογραφία) την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε ότι ο κ. Σμυρλής θα αξιοποιηθεί εν όψει της προεκλογικής εκστρατείας. Ωστόσο, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι είχε στοχοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ , διότι, όπως είχε εμφανιστεί σε δημοσιεύματα, είχε υπογράψει ως γενικός γραμματέας δύο άδειες εξαγωγής της εταιρείας Intellexa SA, με τις οποίες η εταιρεία που εμπορεύεται το Predator προμήθευε καθεστώτα της Αφρικής με το παράνομο λογισμικό. Μάλιστα για την υπόθεση των εξαγωγών είναι σε εκκρεμότητα ΕΔΕ που διατάχθηκε από τον Κώστα Φραγκογιάννη. Ηδη εξετάζεται η πληροφορία εάν έχει υπογράψει και άλλες άδειες εξαγωγής για το ίδιο λογισμικό. Η παραίτησή του πάντως δεν σημαίνει ότι ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ θα είναι υποψήφιος βουλευτής, αλλά αναμένεται να αναλάβει κρίσιμο κομματικό πόστο στο Μοσχάτο. Με ανάρτησή του, αφού ευχαριστεί τους κ.κ. Δένδια και Φραγκογιάννη, αναφέρεται στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΥΠΕΞ.