Σειρήνες ήχησαν σε κάθε περιοχή της Ουκρανίας το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ τοπικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν για τον κίνδυνο πυραυλικών επιθέσεων και προέτρεψαν τους πολίτες να βρουν καταφύγιο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ακούστηκαν 10 εκρήξεις στο Κίεβο.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κιέβου προειδοποίησε λίγο νωρίτερα για πιθανή πυραυλική επίθεση και ότι οι αεροπορικές άμυνες της περιοχής έχουν εντοπίσει τους στόχους.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, επιβεβαίωσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην πόλη, με ανάρτηση στην εφαρμογή Telegram.

Η Ρωσία λέει πως στη Μαριούπολη σκοτώθηκαν 3.000 άμαχοι

Εν τω μεταξύ, Ρώσοι αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μαριούπολης από τον ρωσικό στρατό σκοτώθηκαν περίπου 3.000 άμαχοι.

Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση που δίνεται στη δημοσιότητα από τη Μόσχα, μήνες μετά τον τερματισμό των μαχών στην πόλη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ρωσικής επιτροπής έρευνας, οι ζημιές που προκλήθηκαν στην πόλη κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, η οποία τερματίστηκε με την κατάληψη όλης της πόλης από τον ρωσικό στρατό, έχουν κόστος 176 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (περίπου 2,24 δισ. ευρώ).

Κατηγορεί το Κίεβο

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για τους θανάτους αμάχων και τις καταστροφές.

Η ρωσική επιτροπή έρευνας υπό τον Αλεξάντερ Μπαστίρκιν, άνθρωπο εξ απορρήτων του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε πως οι 3.000 άμαχοι σκοτώθηκαν από τον ουκρανικό στρατό.

Η τεράστια καταστροφή των πολιτικών υποδομών στη Μαριούπολη οφειλόταν στο γεγονός πως τα στρατεύματα του Κιέβου χρησιμοποιούσαν σπίτια και νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς, υποστήριξε ακόμη η επιτροπή, έπειτα από συνεδρίαση στην κατεχόμενη πόλη.

Αντιθέτως, διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, στις οποίες προσάπτουν πολλά εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της μάχης για την κατάληψη της Μαριούπολης, που έκτοτε η Ρωσία ανακοίνωσε ότι προσαρτά – κίνηση που δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.

Η μάχη για τη Μαριούπολη, στην περιφέρεια Ντονέτσκ, άρχισε τον Φεβρουάριο και τερματίστηκε όταν τα ρωσικά στρατεύματα αιχμαλώτισαν τους τελευταίους Ουκρανούς στρατιωτικούς που είχαν απομείνει το Μάιο.

Εγκλήματα πολέμου

Το Κίεβο, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άμαχοι νεκροί από τις ομοβροντίες του πυροβολικού και την ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε εξαιτίας της πολιορκίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επίσης κάνει λόγο για εγκλήματα πολέμου των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της μάχης της Μαριούπολης.