Η είδηση του θανάτου του θρύλου του ποδοσφαίρου Πελέ έχει σκορπίσει θλίψη σε όλο τον κόσμο. Οι τίτλοι στα διεθνή ΜΜΕ έχουν ένα κοινό: μιλούν όλοι για τον «βασιλιά» του ποδοσφαίρου.

Ο Πελέ, που άφησε την τελευταία του πνοή στα 82 του χρόνια, θεωρείται ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Έγινε μια από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες του περασμένου αιώνα.

«Ο θρύλος της Βραζιλίας Πελέ πέθανε στα 82» ο τίτλος του κεντρικού θέματος του BBC για τον θάνατό του. «Ο καλύτερος που το έκανε ποτέ» στον τίτλο του αφιερώματος της Huffington Post.

Στο ότι υπήρξε ο μεγαλύτερος σκόρερ όλων των εποχών εστιάζει ο κεντρικός τίτλος της Telegraph για τον θάνατο του Πελέ, με το ESPN να κάνει λόγο για τον «βασιλιά του όμορφου παιχνιδιού».

Είχε κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο τρεις φορές, ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στην ιστορία που το έχει καταφέρει. Καταγράφοντας μάλιστα ρεκόρ με 77 γκολ σε 92 αγώνες για τη Βραζιλία.








Ο Πελέ, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, πέρασε σχεδόν δύο δεκαετίες μαγεύοντας τους φιλάθλους και θαμπώνοντας τους αντιπάλους του ως ο πιο παραγωγικός σκόρερ με τη Σάντος και την εθνική ομάδα της Βραζιλίας.

Οι μαγικές του κινήσεις στον αγωνιστικό χώρο καθήλωναν συμπαίκτες, αντιπάλους και φιλάθλους. Με το ξεχωριστό του στυλ έφερε επανάσταση στο άθλημα και οδήγησε τη Βραζιλία στην κορυφή. Έγινε έτσι παγκόσμιος πρεσβευτής του ποδοσφαίρου, ξεκινώντας από τους δρόμους της πολιτείας του Σάο Πάολο, όπου κλωτσούσε μια μπάλα γεμισμένη με εφημερίδες ή κουρέλια.

Μέσι, Ρονάλντο και Νεϊμάρ αποχαιρετούν τον Πελέ

Λίγες μόνο ημέρες μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ο Λιονέλ Μέσι αποχαιρετά τον θρύλο του ποδοσφαίρου της Βραζιλίας. Ο Αργεντίνος έγραψε ένα απλό μήνυμα: «Αναπαύσου εν ειρήνη».

View this post on Instagram

A post shared by Leo Messi (@leomessi)

Για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, όπως και για τους περισσότερους ποδοσφαιριστές του πλανήτη, ο Πελέ ήταν ίνδαλμα. Έχει προσπαθήσει στην καριέρα του να καταρρίψει πολλά από τα ρεκόρ του.

«Τα θερμά μου συλλυπητήρια σε όλη την Βραζιλία και ιδιαίτερα στην οικογένεια του Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο. Ένα απλό «αντίο» στον αιώνιο βασιλιά, Πελέ, δεν θα είναι ποτέ αρκετό για να εκφράσει τον πόνο που αγκαλιάζει σήμερα ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Μια έμπνευση για τόσα εκατομμύρια, μια αναφορά από το χθες, το σήμερα και για πάντα.

Η αγάπη που πάντα μου έδειχνε ήταν για μένα η ανταπόδοση για κάθε στιγμή που μοιραστήκαμε μαζί, ακόμα κι εξ αποστάσεως. Δεν θα ξεχαστεί ποτέ και η μνήμη του θα ζει για πάντα στον καθένα από εμάς τους λάτρεις του ποδοσφαίρου. Αναπαύσου εν ειρήνη, βασιλιά Πελέ» είναι το μήνυμα που μοιράστηκε στον προσωπικό του λογαριασμό για να τον αποχαιρετήσει.

Το δικό του αντίο έστειλε και ο αρχηγός της Εθνικής Βραζιλίας Νεϊμάρ, γράφοντας για τον ποδοσφαιριστή που έδωσε «φωνή στους φτωχούς, στους μαύρους και κυρίως έδωσε προβολή στη Βραζιλία».

Αναφέρει πως πριν από τον Πελέ, το «10» ήταν απλά ένας αριθμός. «Διάβασα αυτή τη φράση κάπου, κάποια στιγμή στη ζωή μου. Αλλά αυτή η όμορφη πρόταση είναι ελλιπής. Θα έλεγα ότι πριν από τον Πελέ το ποδόσφαιρο ήταν απλώς ένα άθλημα. Ο Πελέ άλλαξε τα πάντα. Μετέτρεψε το ποδόσφαιρο σε τέχνη, σε ψυχαγωγία. Έδωσε προβολή στη Βραζιλία. Το ποδόσφαιρο και η Βραζιλία ανέβασαν το κύρος τους χάρη στον Βασιλιά! Έφυγε αλλά η μαγεία του θα παραμείνει. Ο Πελέ είναι αιώνιος!».

View this post on Instagram

A post shared by NJ 🇧🇷 (@neymarjr)

Το συγκλονιστικό αντίο της κόρης του Πελέ

Η κόρη του Πελέ, Κέλι Νασιμέντο, με ανάρτηση της στα social media, τον αποχαιρετά και συγκλονίζει.

Στη φωτογραφία που πόσταρε, φαίνονται τα χέρια της, των αδερφών της και των αγαπημένων προσώπων του Πελέ να τον αγκαλιάζουν ενώ ο ίδιος είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι του νοσοκομείου.

Πρόκειται για μία από τις τελευταίες φωτογραφίες (αν όχι η τελευταία) του Βραζιλιάνου θρύλου, που κατέκτησε τρία Παγκόσμια Κύπελλα και υπήρξε μια από τις πιο επιβλητικές αθλητικές φιγούρες όλων των εποχών.

«Ό,τι είμαστε το οφείλουμε σε εσένα. Σε αγαπάμε απεριόριστα. Αναπαύσου εν ειρήνη», έγραψε στη λεζάντα η Κέλι Νασιμέντο και συνόδευσε το μήνυμά της με τρεις ραγισμένες καρδιές.

Ο σημαιοφόρος του «όμορφου παιχνιδιού» είχε υποβληθεί σε θεραπεία από το 2021. Άφησε την τελευταία του πνοή λόγω πολυοργανικής ανεπάρκειας στις 3.27 μ.μ ώρα Βραζιλίας, στο νοσοκομείο Αλμπερτ Αϊνστάιν. Είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο πριν από ακριβώς έναν μήνα με αναπνευστικά προβλήματα και πρήξιμο σε όλο του το κορμί.

Ήταν πέρυσι τον Σεπτέμβριο που οι γιατροί εντόπισαν όγκο στο παχύ έντερο. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και σε επαναλαμβανόμενες χημειοθεραπείες. Στις αρχές του 2022 εντοπίστηκαν μεταστάσεις στο έντερο, τον πνεύμονα και το ήπαρ.

Άφησε την τελευταία του πνοή στα 82 του χρόνια, βυθίζοντας σε θλίψη τους απανταχού λάτρεις της στρογγυλής θεάς.