Ως τιμητική τόσο για τον ίδιο όσο και τη χώρα θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα να παρευρεθεί στην τρίτη προεδρική ορκωμοσία του Ιγκνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα την 1η Ιανουαρίου στην Μπραζίλια.

Συμβολή στη διαμόρφωση ισχυρού προοδευτικού πόλου

Με την πρόσκληση αυτή, αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, «στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναγνωρίζεται η σημαντική συμβολή του στην διαμόρφωση ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου, που με συμπεριληπτικό πρόγραμμα αγωνίζεται για δικαιοσύνη στην οικονομία και στα δικαιώματα, που μάχεται ενάντια στις νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές πολιτικές, που θέτουν σε κίνδυνο τις σύγχρονες δημοκρατίες».

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η Βραζιλία είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, μέλος της G20 και των BRICS, με τεράστια περιφερειακή ισχύ, θεωρούν ότι ήταν καθοριστικές για την πρόοδο της Βραζιλίας οι δύο προηγούμενες θητείες του Λούλα και αποτιμούν ότι «η πρόσφατη νίκη του Λούλα αποτέλεσε άλλωστε νίκη ενάντια στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση, αλλά και η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, που έλαβαν χώρα κατά την προεδρία του Ζαΐρ Μπολσονάρο, βρίσκοντας μιμητές και στην Ελλάδα».

Στην Κουμουνδούρου, σημειώνουν, ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης κατά την ορκωμοσία θα σταθεί δίπλα σε δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα την Λατινική Αμερική που έχουν προσκληθεί και θα ταξιδέψουν στην Μπραζίλια για την εμβληματική ορκωμοσία».

Παλιοί γνώριμοι

Κάνοντας αναφορά στις σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Ιγκνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα σημειώνουν ότι είναι «παλιοί γνώριμοι» και προσθέτουν: «Συναντήθηκαν πρώτη φορά πριν δέκα χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2012, όταν ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την Λατινική Αμερική στο πλαίσιο συναντήσεων που είχε με ηγέτες και πολιτικά στελέχη σε Βραζιλία και Αργεντινή. Σε εκείνη την πρώτη συνάντησή τους, ο τότε πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας στις κοινές δηλώσεις των δύο πολιτικών, είχε απευθύνει κάλεσμα στον ελληνικό λαό:

«Μη χάσετε ποτέ την ελπίδα σας, συνεχίστε τη μάχη σας με το κεφάλι ψηλά, διότι ο ελληνικός λαός είναι πιο δυνατός από την κρίση». Ο Αλέξης Τσίπρας, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκείνη την εποχή, είχε πει ότι στο πρόσωπο του Προέδρου Λούλα βρήκαμε έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια του ελληνικού λαού να ξεπεράσει την κρίση, στην προσπάθειά του να αντέξει και να νικήσει τις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

Εγκάρδιες

Ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας είχε επίσης συναντήσει την Ντίλμα Ρούσεφ, διάδοχο του Λούλα και κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, τον Σεπτέμβριο του 2015 στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμη: «Οι επαφές Τσίπρα και Λούλα ήταν ανέκαθεν εγκάρδιες. Αντίστοιχα στενές ήταν και οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα του, οι ηγεσίες των οποίων είχαν συχνές συναντήσεις και κοινές δράσεις. Εκπρόσωποι των δύο κομμάτων συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι στα εκατέρωθεν κομματικά συνέδρια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς συμμετείχαν στη διεθνή εκστρατεία για την απελευθέρωση του Λούλα Ντα Σίλβα».