Ως νέα πρόκληση είδε ο τουρκικός τύπος την χθεσινή, χριστουγεννιάτικη επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στην εσχατιά του Αιγαίου, σε ορισμένα ακριτικά νησιά.

Δηλαδή τι εννοούν με τη λέξη πρόκληση; Θεωρούν, όπως λένε οι επιτελείς, ως πρόκληση την επίσκεψη του αρχηγού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε νησιά της ελληνικής επικράτειας για να δώσει τις ευχές του στους στρατευμένους που υπηρετούν εκεί; Όχι, απαντούν οι επιτελείς, αυτό δεν είναι πρόκληση, γιατί η πραγματική πρόκληση είναι οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από αυτά τα νησιά που επισκέφθηκε ο Αρχηγός. Αυτές ακριβώς οι προκλήσεις είναι που υστερούν στους Τούρκους την αναβάθμιση των δικών τους F-16, εξοργίζοντας και το αμερικανικό κογκρέσο. Χθες για παράδειγμα την ώρα που ο κ. Αρχηγός επισκεπτόταν τα ελληνικά νησιά οι Τούρκοι πραγματοποίησαν 14 παραβιάσεις (οι 4 από μαχητικά).

***
Στο Καστελλόριζο, στην Στρογγύλη και στη Ρω πλανιέται η ψυχή της Ελλάδας

Μέσα σε μια μέρα ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφθηκε χθες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κρήτη, στην Κάρπαθο και στο Σύμπλεγμα Μεγίστης, εκεί, όπως λέει, που το «άγρυπνο βλέμμα της πατρίδας μας ατενίζει την Ανατολική Μεσόγειο». Επισκέφθηκε συγκεκριμένα το φυλάκιο της Γαύδου, στο νοτιότερο σημείο της χώρας μας, την 133 Σμηναρχία Μάχης (όπου βρίσκονται τα F-16 που περιπολούν στο Αιγαίο) με τα readiness των πολεμικών μοιρών. Πήγε στο Κυριαμάδι, στην προκεχωρημένη βάση και στο περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων «Ρίτσος». Εν συνεχεία επισκέφθηκε την Κάρπαθο, την διοίκηση άμυνας του νησιού, κατόπιν την Στρογγύλη (όπου εγκαινίασε φυλάκιο) και που αποτελεί το ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας. Βεβαίως δεν παρέλειψε να επισκεφθεί και τη Ρω και η ημέρα τελείωσε με την άφιξή του στο Καστελλόριζο. Μιλώντας από το ακριτικό αυτό νησί είπε: «Ακούμε κάποιους να λένε ότι η Στρογγύλη, το Καστελόριζο και η Ρω απέχουν πολύ από την ηπειρωτική Ελλάδα. Σ΄ εκείνους που τα λένε αυτά απαντάμε ότι η Στρογγύλη, όπως και ολόκληρο το Σύμπλεγμα της Μεγίστης είναι η Ελλάδα η ίδια. Εδώ χτυπάει η καρδιά της, εδώ κυλάει παλλόμενο το αίμα της, εδώ σ’ αυτά τα χώματα πλανιέται η ψυχή της».

***
Οι πρώην πρωθυπουργοί και οι ειδικές αποστολές

Η χώρα μας είναι ίσως από τις λίγες χώρες που οι πρώην Πρωθυπουργοί μένουν αναξιοποίητοι. Και πρώην πρωθυπουργούς, με γνώση του αντικειμένου, με διεθνείς γνωριμίες, με εμπειρία στην πολιτική, έχουμε δόξα των Θεόν αρκετούς. Ορισμένοι παραμένουν στην ενεργό πολιτική, αλλά μετέχουν ως απλοί βουλευτές στις δραστηριότητες της ΚΟ (κυρίως σε ψηφοφορίες, ωσάν να είναι αυτός ο ρόλος τους) και εκεί που είχαν τα πάντα όταν βρίσκονταν στην εξουσία ακολουθούν σήμερα το πρόγραμμα του νέου αρχηγού τους, με κομματική πειθαρχία. Καμιά φορά πραγματοποιούν και ομιλίες, ή κάνουν αρκετούς μήνες να μιλήσουν κι αν μιλήσουν κι αν σηκώσουν σκόνη με την ομιλία τους προσπαθούν εν συνεχεία να στρογγυλέψουν την κατάσταση.

Στο εξωτερικό (και κυρίως στις ΗΠΑ) δεν συμβαίνει όμως το ίδιο. Πρώην Πρόεδροι, ή πρώην υπουργοί και γερουσιαστές αναλαμβάνουν σημαντικούς ρόλους στην προώθηση της εθνικής πολιτικής, είτε ως έκτακτοι απεσταλμένοι, είτε ως ειδικοί απεσταλμένοι σε συγκεκριμένα θέματα.

Μια τέτοια συζήτηση, από ότι γνωρίζω είχε ανοίξει πριν από τις εκλογές στη ΝΔ. Οχι επισήμως αλλά στο παρασκήνιο. Ας φέρω ένα παράδειγμα. Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, πιστεύω πώς δεν θα είχε κανένα πρόβλημα εάν του ανέθεταν ειδικές αποστολές, είτε για επενδύσεις, είτε για θέματα εξωτερικής πολιτικής, είτε ακόμα για την οικονομία. Δηλαδή, με δυο λόγια, θα προτιμούσε, υποθέτω, τέτοιο ρόλο από τον ρόλο του Επιτρόπου στην Κομισιόν που τελικά ούτε αυτόν πήρε, αφού προτίμησαν τον κ. Σχοινά ή από τον ρόλο του βουλευτή- πρώην πρωθυπουργού.

Η συζήτηση έχει πάλι βγει στην επιφάνεια, τώρα όσον προχωράμε προς τις εκλογές. Υπάρχει, μου λένε, μια εκκρεμότητα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος περιμένει το πρωθυπουργικό «οκέϊ» (ή το «πράσινο φως» – όπως λέμε στη δημοσιογραφική γλώσσα) ώστε είτε να είναι υποψήφιος στην Α Αθηνών, είτε στο Επικρατείας. Μαθαίνω ότι συναντήθηκε ήδη με τον Πρωθυπουργό, αλλά δεν προέκυψε ακόμα κάποιο «οκέι». Ενώ άλλα στελέχη (εξωκοινοβουλευτικά) πήραν το πράσινο φως για την υποψηφιότητα. Τι να συμβαίνει άραγε; Εκκρεμεί βεβαίως άλλη μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την οποία ο κ. Αβραμόπουλος ευελπιστεί ότι θα γίνει εντός των επόμενων ημερών. Ακόμα και η εκδοχή για ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στον Αραβικό Κόλπο φαίνεται πως δεν προχωρεί, συνεπώς εάν δεν προχωρήσουν και οι υποψηφιότητες στη Βουλή ή στο Ευρωκοινοβούλιο το ερώτημα είναι πώς θα λυθεί μια εκκρεμότητα με τον πρώην Επίτροπο.

***
Ο Βορίδης, το χαρτί και η ημερομηνία των εκλογών

Για την ημερομηνία των εκλογών και τις εκτιμήσεις που έκανε προ ημερών μίλησε (πάλι) ο Μάκης Βορίδης: «Εκείνο το οποίο είπα ότι είναι πως προφανώς είμαστε στο τελευταίο εξάμηνο της κυβέρνησης, ότι ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει τον χρόνο των εκλογών και ότι οι εκλογές έχουν μια ιδιαιτερότητα και χρειάζονται περισσότερο χρόνο γιατί είναι διπλές εκλογές και πρέπει επομένως να υπάρχει μεγαλύτερο διάστημα διαθέσιμο» είπε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: «Ο ελάχιστος χρόνος που προβλέπεται από τη διάλυση της Βουλής για την προκήρυξη εκλογών είναι 29 ημέρες. Εγώ παρακολούθησα τα σενάρια του δημοσιογράφου και βγήκε η ημερομηνία για αρχές Απριλίου». Πάντως χαρτί για ψηφοδέλτια, λέγεται πως δεν αγόρασε ακόμα. Ίσως επειδή οι εκλογές ακόμα αργούν, ίσως (και το πιθανότερο) επειδή έχει στοκ από τις προηγούμενες εκλογές. Δεν τον βλέπω όμως να βιάζεται…

***
Το 2023 θα είναι μια εκλογική χρονιά για τρία κράτη

Το 2023 θα είναι εκλογική χρονιά και για τη χώρα μας (με διπλές εκλογές) και για την Κύπρο (επίσης με διπλές εκλογές) και για την Τουρκία. Με το «καλημέρα» του 2023 η Κύπρος εισέρχεται στην τελευταία φάση του προεκλογικού της αγώνα αφού οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 5 Φεβρουαρίου (ο δεύτερος γύρος σε περίπτωση που οι υποψήφιοι δεν συγκεντρώσουν το 50 συν 1% στις 12 Φεβρουαρίου). Θα ακολουθήσει κατά πάσα πιθανότητα η εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, για την οποία δεν είναι λίγοι αυτοί που προεξοφλούν ότι θα γίνει πολύ νωρίτερα από τις τουρκικές εκλογές της 18η Ιουνίου, για ευνόητους λόγους. Και τούτο γιατί για να μην μείνει η χώρα με υπηρεσιακή κυβέρνηση στη διάρκεια των τουρκικών εκλογών.

***
Ο παπά Κουτσούμπας που εκτελέστηκε από τους ναζί

Όπως φαίνεται αυτές τις μέρες το ΚΚΕ δεν ξεχνά τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Έτσι, μετά το Γηροκομείο Αθηνών, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων όπως σας προετοίμασα, βρέθηκε στη “Στέγη Γερόντων – Ίδρυμα Πετρή”, στη Στυλίδα, κοντά στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λαμία. Εκεί τον υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών, ο οποίος του χάρισε ένα κάδρο που απεικονίζει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Όλοι στην περιοχή γνωρίζουν όχι μόνο ότι το ΚΚΕ πρωτοστατεί στον αγώνα η ΛΑΡΚΟ να μείνει ανοιχτή και με όλους τους εργαζόμενους, αλλά και τους ιδιαίτερους δεσμούς που έχει ο Γραμματέας του ΚΚΕ με τους εργαζόμενους της επιχείρησης από τα χωριά της Φθιώτιδας.

Προετοιμασμένος βέβαια ήταν και ο Δημήτρης Κουτσούμπας που δώρισε στον Μητροπολίτη Συμεών το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος και το βιβλίο “Ο κλήρος στην αντίσταση”. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο παππούς του, επίσης Δημήτρης Κουτσούμπας ήταν παπάς και εκτελέστηκε από τους ναζί κατακτητές.     Εκεί στη “Στέγη” ο Γραμματέας του ΚΚΕ πρόσφερε δώρα και ευχήθηκε στους φιλοξενούμενους, ενώ επισκέφθηκε και τη Βάσω Σταματίου, την τελευταία επιζήσασα, κρατούμενη του Άουσβιτς, η οποία του προσέφερε το βιβλίο της “Βαρούμ; Γιατί; – Μία Ελληνίδα στο Άουσβιτς”.

***
Το λάθος του καπνιστή Μπισμπίκη

Μήπως ζούμε σε μια χώρα του απόλυτου παραλογισμού; Με αφορμή της «σύλληψης» του Μπισμπίκη με το τσιγάρο μέσα σε νυχτερινό κέντρο (όπου τραγουδάει η σύντροφός του Δέσποινα Βανδή) υπάρχει κάποιος είτε πολίτης είτε σητν κυβέρνηση που δεν γνωρίζει ότι στα νυχτερινά κέντρα γίνεται χαμός με το τσιγάρο; Κι αν τολμήσει κάποιος να διαμαρτυρηθεί το πιθανότερο είναι να το πετάξουν έξω; Δεν γνωρίζουν, φερ΄ειπείν ότι σε πολλές ταβέρνες και καφετέριες το τσιγάρο δεν έχει κοπεί και δίπλα στις επιγραφές «απαγορεύεται» υπάρχουν αυτοσχέδια τασάκια; Μάλλον οι αρμόδιοι δεν το γνωρίζουν. Γιατί ο Μπισμπίκης δεν «συνελήφθη» επ΄αυτοφόρω να καπνίζει, αλλά τον… εντόπισαν από μια φωτογραφία που ανέβασε στο σόσιαλ μίντια. Αυτό ήταν το λάθος του, όπως λένε και οι γνωρίζοντες . Και έτσι, ξαφνικά και χριστουγεννιάτικα, προκλήθηκε μείζον ζήτημα (ειδικά για τα πρωϊνάδικα) με το τσιγάρο που κάπνισε ο Μπισμπίκης στα μπουζούκια.

Γεγονός είναι ότι η πανδημία οδήγησε σε πλήρη απαξίωση του αντικαπνιστικού νόμου ο οποίος έχει γραφτεί στα παλαιότερα των υποδημάτων των καπνιστών, προς απογοήτευση όλων εκείνων που είναι υποχρεωμένοι να δέχονται αδιαμαρτύρητα τον καπνό. Και οι Έλληνες δεν εφαρμόζουν το νόμο γιατί απλά έχουν ατονήσει και οι έλεγχοι, κι ας λέει η Αστυνομία για 20 χιλιάδες.

***
Η Δρ. Μαργαρίτα Παπανδρέου και ο μηχανισμός ελέγχου της γήρανσης

Πρόσφατη έρευνα στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature Aging, ρίχνει για πρώτη φορά φως σε ένα θεμελιώδη μηχανισμό ελέγχου της γήρανσης και της αναπαραγωγικής γονιμότητας.

Οι ερευνητές του ΙΜΒΒ, Δρ. Μαργαρίτα Έλενα Παπανδρέου (κόρη του πρώην Πρωθυπουργού) και Δρ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, με επικεφαλής τον Δρ. Νεκτάριο Ταβερναράκη, (καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και πρόεδρο του ΙΤΕ) αποκάλυψαν ένα νέο μοριακό μηχανισμό που λειτουργεί στα κύτταρα για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας και της λειτουργίας του πυρήνα, και ρυθμίζει τη σωματική καθώς και την αναπαραγωγική γήρανση.

***
Και μια βασιλόπιτα που έγινε viral

Δεν προλαβαίνει να δέχεται παραγγελίες αυτές τις γιορτές ένα ζαχαροπλαστείο στην Κατερίνη και ξέρετε γιατί; Επειδή μεγαλουργεί παρασκευάζοντας βασιλόπιτες ΠΑΣΟΚ, οι οποίες έχουν γίνει viral. Πράσινη ζαχαρόπαστα, ο ήλιος ο πράσινος -το σήμα κατατεθέν του κόμματος- και χαρτονομίσματα κοσμούν τις πρωτότυπες βασιλόπιτες, που ξεπουλούν σαν τρελές. Μάλιστα, αντί για φλουρί έχουν πεντοχίλιαρο. Απλώς να σημειώσω ότι πρόκειται για το ίδιο κατάστημα που το Πάσχα είχε γίνει ξανά viral για τα σοκολατένια αυγά ΠΑΣΟΚ.