Πυροβολισμοί σημειώθηκαν κοντά σε περίπολο του ΝΑΤΟ στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου ντόπιοι Σέρβοι κάτοικοι έχουν στήσει οδοφράγματα για να εμποδίσουν τις αστυνομικές δυνάμεις από την Πρίστινα να περιπολούν την περιοχή.

Σύμφωνα με το Reuters, κανείς δεν τραυματίστηκε και το αυτοκίνητο δεν υπέστη φθορές από τους πυροβολισμούς στην περιοχή του Ζούμπιν Ποτόκ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αποστολή του ΝΑΤΟ, KFOR. Η KFOR δεν είπε από πού προήλθαν οι πυροβολισμοί.

Περίπου 3.760 στρατιώτες του ΝΑΤΟ διατηρούν την εύθραυστη ειρήνη στην περιοχή.

Σερβία: Στα διοικητικά όρια του Κοσόβου ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας

Οδοφράγματα

Οι ντόπιοι Σέρβοι, περίπου 50.000 στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, έστησαν οδοφράγματα μετά τη σύλληψη ενός πρώην Σέρβου αστυνομικού στις 10 Δεκεμβρίου με την κατηγορία ότι επιτέθηκε σε αστυνομικούς που υπηρετούσαν κατά τη διάρκεια προηγούμενης διαδήλωσης.

Οι ντόπιοι Σέρβοι, που δεν αναγνωρίζουν το κράτος του Κοσόβου και υποστηρίζονται από το Βελιγράδι, απαιτούν την απελευθέρωση του συλληφθέντος αξιωματικού και άλλα αιτήματα για να αφαιρέσουν τα οδοφράγματα.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου ζήτησε από την KFOR, η οποία διατηρεί ουδέτερο ρόλο, να αφαιρέσει τα οδοφράγματα.

Σέρβοι δήμαρχοι σε βόρειους δήμους, μαζί με τοπικούς δικαστές και περίπου 600 αστυνομικούς, παραιτήθηκαν τον περασμένο μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης της Πρίστινα να αντικαταστήσει σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων με πινακίδες που εκδόθηκαν στην Πρίστινα.

Στα διοικητικά όρια του Κοσόβου ο σέρβος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έστειλε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στα διοικητικά όρια του Κοσόβου, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο στρατηγός Μίλαν Μοϊσίλοβιτς.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα μαζί του το τηλεοπτικό δίκτυο Pink, ο στρατηγός Μοϊσίλοβιτς είπε ότι κατευθυνόταν προς την πόλη Ράσκα (περίπου 10 χλμ από τα διοικητικά όρια του Κοσόβου), κατόπιν συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο Βούτσιτς στο Βελιγράδι.

«Τα καθήκοντα που έχει αναλάβει ο σερβικός στρατός (…) είναι ακριβή, σαφέστατα και θα εφαρμοστούν πλήρως» τόνισε ο στρατηγός Μοϊσίλοβιτς. «Η κατάσταση είναι περίπλοκη και απαιτεί στο προσεχές διάστημα την παρουσία του σερβικού στρατού κατά μήκος των διοικητικών ορίων» συμπλήρωσε.