Η παύση είναι μουσική, λένε συχνά οι μουσικοί. Γιατί μέσα από την παύση είτε μαζεύουν δυνάμεις για να φορτσάρουν στη συνέχεια, είτε ανασυντάσσονται για να αλλάξουν κατεύθυνση. Πλην όμως τα πολιτικά κόμματα δεν καταλαβαίνουν ούτε από παύσεις, ούτε από εορταστικές ανάπαυλες, ώστε να ανασυνταχθούν και να φορτσάρουν αργότερα στον δρόμο προς τις εκλογές.

Όσο πλησιάζει ο καιρός για τις εκλογές τόσο αυξάνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμμα, αν και ουδείς γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία των εκλογών. Ούτε καν στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό. Απλώς εκτιμήσεις κάνουν. Ανοίγουν το ημερολόγιο και κλειδώνουν με τον μαρκαδόρο ημερομηνίες. Το ίδιο κάνουν και οι βουλευτές (καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές). Ήταν οι ίδιοι που διέρρεαν ότι οι κάλπες θα στηθούν το φθινόπωρο ή το πολύ λίγο πριν το τέλος του 2022.

Οι ημερομηνίες πάνε και έρχονται. Όλοι υπολογίζουν το Πάσχα, άλλοι την Κυριακή των Βαΐων, ή τις πανελλαδικές εξετάσεις. Άλλοι το καλοκαίρι, τον τουρισμό και τα μπάνια του λαού. Ημερομηνίες, όπως 2 ή 9 Απριλίου φαίνεται πως είναι οι πιο δυνατές για εκλογές, έχουν γίνει θέμα συζητήσεως ανάμεσα στους πολιτικούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει το κόμμα του σε εκλογική ετοιμότητα (το είχε ξαναθέσει αμέσως μετά το καλοκαίρι). Ο κ. Τσίπρας επιστρέφει σήμερα από το Σούνιο. Ο Πρωθυπουργός κατά πάσα πιθανότητα αύριο από τα Χανιά. Τα ψηφοδέλτια ετοιμάζονται, στη ΝΔ πέραν των στοιχημάτων για την ημερομηνία των εκλογών παίζονται και στοιχήματα για το ποιος ή ποιοι θα είναι στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, ποιος θα είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ποιο θα είναι ποσοστό του κόμματος στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση ποιο στη δεύτερη, ποια κόμματα και με ποιο ποσοστό θα μείνουν έξω από τη Βουλή και ότι άλλο σκεφτούν οι πολιτικοί. Και ακόμα ουδείς γνωρίζει με ασφάλεια πότε θα προκηρυχθούν οι εκλογές, παρά μόνον ότι εκλογές μέσα στον χιονιά δεν γίνονται

***
Ο καλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης

Μου το έλεγε βουλευτής (και κάποτε υπουργός εν αναμονή σε πιθανό ανασχηματισμό), ότι σήμερα ο καλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης είναι ο… καιρός. Μιλούσε από την Περιφέρεια (νότια Ελλάδα) και έλεγε πως το θερμόμετρο στο αυτοκίνητό του, έδειχνε, το απόγευμα της Δευτέρας των Χριστουγέννων, 21 βαθμούς. Με τέτοιο καιρό ποιος, λέει, ότι ανάβει καλοριφέρ, ή χρησιμοποιεί σόμπες αιρ κοντίσιον κτλ. Αφήστε που καθάρισε και η ατμόσφαιρα από τα τζάκια. Βεβαίως υπάρχουν και οι… παραπονούμενοι που δεν είναι άλλοι από ορισμένους κατοίκους ορεινών προορισμών που δεν έχουν δει ακόμα χιόνια. Αλλά ορισμένοι βρήκαν λύση, κατασκεύασαν παγοδρόμια και έτσι οι μικροί φίλοι μας θα έχουν κάτι από χειμώνα. Την πρωτοχρονιά, λένε, οι μετεωρολόγοι, θα έχουμε και πάλι υψηλές θερμοκρασίες και δεν θα χρειαστούν ούτε καλοριφέρ, ούτε τζάκια, ούτε σόμπες. Πότε έρχεται κρύο; Σύμφωνα με τους ειδικούς μετά τις 13 Ιανουαρίου (και βλέπουμε).

***
«Ne koparırsak kârdır»

Υπάρχει μια φράση στην Τουρκία, η οποία έχει γίνει πλέον κανόνας στην τουρκική διπλωματία. Μια φράση λαϊκή, την οποία ο Τσαβούσογλου και ο Ακάρ την έχουν αναγάγει σε πολιτική. Η φράση είναι “Ne koparırsak kârdır”, δηλαδή (σε ελεύθερη απόδοση) «ό,τι αρπάξεις είναι κέρδος». Γιατί το λέω αυτό; Άκουσα τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι αναμένει πως η Σουηδία και η Φινλανδία θα ενταχθούν επίσημα στο ΝΑΤΟ το νέο έτος,. Οι Τούρκοι άρχισαν ένα ανατολίτικο παζάρι για να δώσουν την έγκριση της ένταξης των δύο χωρών του ΝΑΤΟ, μέχρι και άρση του εμπάργκο όπλων ή έκδοση Κούρδων στην Τουρκία ζήτησαν. Ε, για να άρει τις η Άγκυρα αντιρρήσεις της και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ να θεωρεί ότι εντός του 2023 η Σουηδία και η Φινλανδία θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, σίγουρα κάτι θα κέρδισε από το παζάρι η Τουρκία. Άλλωστε το ίδια δεν κάνει και στο Αιγαίο;

Μιας και έγινε λόγος για το Αιγαίο, μαθαίνω ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος αρχίζει από σήμερα περιοδείες σε ακριτικά φυλάκια, από τα φυλάκια στην εσχατιά του Αιγαίου έως τον Έβρο. Θα εγκαινιάσει και ένα φυλάκιο στη Στρογγύλη. Πάντως ο Α/ΓΕΕΘΑ διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση πως στο θέμα των υποκλοπών έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη και ότι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και το ΚΥΣΕΑ έχουν επαναλάβει την στήριξή τους προς το πρόσωπό του. Άλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι έχει ακόμα έργο να επιτελέσει και τέτοια δημοσιεύματα δεν πρέπει και δεν μπορούν, όπως λέει, να τον αποσπάσουν από τα καθήκοντά του.

***

Χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις Τσίπρα- Βαρουφάκη

Το χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις Τσίπρα – Βαρουφάκη έχει καταγραφεί. Ο Γιάνης θεωρεί unfair την απόφαση του Αλέξη να στεγάσει πολιτικά την Αγγελική Αδαμοπούλου και τη Φωτεινή Μπακαδήμα, οι οποίες είχαν από καιρό ανεξαρτητοποιηθεί από το ΜέΡΑ25. Το σήμα της Κουμουνδούρου για πλαγιοκόπηση του ΜέΡΑ25 είναι προφανές ότι επιτείνει την ανασφάλεια του Βαρουφάκη για την εκλογική τύχη του κόμματός του, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν να αγκομαχά στο όριο του 3%. Στο ΜέΡΑ25 σχεδόν όλοι ανασύρουν παλαιότερες δηλώσεις του Τσίπρα που κατήγγειλε τα αστικά κόμματα ότι ευνοούν «αποστασίες» βουλευτών. Οι «εκρήξεις», βέβαια, δεν αποσυνδέονται και από την ανησυχία τους για μία νέα αποχώρηση βουλευτή που θα στερούσε από το ΜέΡΑ25 τα προνόμια κόμματος με πλήρη κοινοβουλευτική ομάδα. Επισημαίνω ότι η Κωνσταντίνα Αδάμου, η τρίτη βουλευτής που έχει αποχαιρετήσει τον Βαρουφάκη, αποτελεί από τον περασμένο Μάιο μέλος του ΠΑΣΟΚ, αλλά έχει κριθεί σκόπιμο να παραμείνει ανεξάρτητη βουλευτές έως τις εκλογές.

***
Το μαστίγιο και το καρότο του Αλέξη Τσίπρα

Το ρήγμα ανάμεσα στο ΜέΡΑ25 και τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς, δύσκολα θα κλείσει έως τις κάλπες. Αλλά πληροφορούμαι ότι στην Κουμουνδούρου περισσότερο προβληματίστηκαν αυτές τις ημέρες με το εάν τα μηνύματα περί διεύρυνσης που στέλνουν οι δύο προσχωρήσεις από το κόμμα Βαρουφάκη θα πρέπει να επεκταθούν και προς την πλευρά στελεχών που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Δεν αναφέρομαι σε πασοκογενείς που από καιρό έχουν στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε στελέχη που έως τις εκλογές του 2019 κινούνταν στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη. Οι πηγές μου με διαβεβαιώνουν ότι τέτοιες κινήσεις δεν εξετάζονται, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Κυρίως επειδή ο Τσίπρας, για ευνόητους λόγους, δεν θέλει να δημιουργηθεί ένα σκηνικό ρήξης και με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Εν ολίγοις, ο Αλέξης έχει επιλέξει το μαστίγιο για τον Γιάνη και το καρότο για τον Νίκο…

***

Το ΚΚΕ και η Μητρόπολη Φθιώτιδας

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τη Δεύτερη Μέρα των Χριστουγέννων, το πρωί επισκέφθηκε τη “Στέγη Γερόντων – Ίδρυμα Πετρή”, στη Στυλίδα. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε και με τον Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών. Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που οι δύο άντρες συναντιούνται, καθώς ο κ. Συμεών είχε παρευρεθεί τον Φλεβάρη, στην εκδήλωση που είχε διοργανώσει το ΚΚΕ στη Λαμία, για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ, με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΚΕ. Ενώ, από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας είχε δώσει το “παρών” στη μουσική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, η Μητρόπολη Φθιώτιδας και το Ωδείο της Μητρόπολης Φθιώτιδας «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», το Νοέμβρη, αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, όπου και τον υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Συμεών.

***
Για όσους πρόκειται να στρατευθούν

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έρχεται, με νομοσχέδιο, να εκσυγχρονίσει περαιτέρω μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τους στρατεύσιμους με βάση και τις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει τόσο στο στράτευμα όσο και στην κοινωνία. Συγκεκριμένα, η κατάταξη των στρατευσίμων θα γίνεται πλέον αποκλειστικά με χρήση ηλεκτρονικών μεθόδων και δικτυακών υποδομών, ενώ παρελθόν πρόκειται να αποτελέσει η αποστολή σημειωμάτων κατάταξης μέσω αστυνομικών αρχών, η οποία από την επόμενη ΕΣΣΟ θα γίνεται κατ’ εξαίρεση και μόνο εφόσον συντρέχουν σημαντικοί λόγοι.

***
Ο Μπισμπίκης κάπνιζε και η Βανδή τραγουδούσε

Μία φωτογραφία στο Twitter ήταν αρκετή προκειμένου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, να ξεκινήσει τις διαδικασίες για να επιβληθεί πρόστιμο σε νυχτερινό κέντρο για μη τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου. Συγκεκριμένα, ο κ. Πλεύρης σε ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο, κοινοποίησε φωτογραφία στην οποία εμφανίζεται ο σύντροφος της Δέσποινας Βανδή, Βασίλης Μπισμπίκης να κρατά τσιγάρο στο νυχτερινό κέντρο που εμφανίζεται η αγαπημένη του, απολαμβάνοντάς την, πάνω στη σκηνή. Δηλαδή, μου λένε, από το υπουργείο Υγείας έστειλαν την φωτογραφία με τον κ. Μπισμπίκη να καπνίζει σε εσωτερικό χώρο, και τι περίμεναν ότι θα γίνει; Το υπουργείο Υγείας δεν έχει το δικαίωμα ελέγχου, αλλά έχει τον νόμο έτσι ο υπουργός ειδοποίησε τα αρμόδια όργανα για να επιβάλουν το πρόστιμο όχι μόνον στον κ. Μπισμπίκη, αλλά και στο κέντρο όπου εμφανίζεται η σύντροφός του Δέσποινα Βανδή.

Ειδικά για τον αντικαπνιστικό νόμο, ο υπουργός Υγείας λέει ότι σε γενικές γραμμές εφαρμόζεται σε μαγαζιά και εστιατόρια, αυστηρά μόνον τα πρωϊνά και τα μεσημεριανά, αλλά το βράδυ, στα νυχτερινά κέντρα δεν εφαρμόζεται. Ίσως επειδή κάποιοι νομίζουν ότι κανείς δεν πρόκειται να τους ελέγξει. Από σήμερα όμως αλλάζουν τα πράγματα και ο έλεγχος γίνεται πιο αυστηρός.

***
Ο γάμος της κόρης του Σωτήρη Τσιόδρα

‘Ήταν ένα ιδιαίτερο (και πώς να μην ήταν) προσκλητήριο γάμου της Φωτεινής, κόρης του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα που έγινε τη Δευτέρα των Χριστουγέννων στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος, στη Μεταμόρφωση Αττικής. Δεν άρχιζε όπως σχεδόν όλα τα προσκλητήρια με το «θα ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή η παρουσία σας στο γάμο…», αλλά με απόσπασμα από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο (Γάμος εν Κανά της Γαλιλαίας) «… και ην η μήτηρ του Ιησού εκεί εκλήθη δε και ο Ιησούς και οι μαθηταί αυτού εις τον γάμον…» Και αμέσως μετά η πρόσκληση αλλά όχι μόνον, αφού πέραν της παρουσίας ζητείται και η προσευχή αυτού που προσκαλείται.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε στην εκκλησία με πατερίτσες μετά από ένα ατύχημα που είχε, αλλά πανευτυχής. Η κόρη του Φωτεινή παντρεύτηκε τον Βασίλειο Κατσούλα και κουμπάροι ήταν οι Ορέστης Κατσούλας και Ευτυχία Παραρά. Εύχομαι βίον ανθόσπαρτον.