Ήταν ενθουσιώδης η υποδοχή που επιφύλαξε στη Δερβιτσάνη ο Εντι Ράμα στον Πρωθυπουργό, την επομένη μάλιστα της τουρκοαλβανικής συμφωνίας για την αγορά τουρκικών οπλισμένων drones.

Υποδέχθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, όπου είχε προσγειωθεί το πρωθυπουργικό ελικόπτερο: «Τόσο πολύ κόσμο ούτε εγώ δεν μαζεύω στις συγκεντρώσεις μου» είπε σε κάποια στιγμή ο κ. Ράμα στον κ. Μητσοτάκη βλέποντας τους ομογενείς να τον χειροκροτούν παρατεταμένα και με ενθουσιασμό. Μπροστά από τους επισήμους μέσα στο γήπεδο υπήρχε μια τεράστια μπουλντόζα (από αυτές που τις αποκαλούν «τσάπα») αλλά ουδείς γνώριζε τον λόγο για τον οποίο βρισκόταν εκεί. Το μυστήριο λύθηκε όταν ο κ. Ράμα είπε ότι την προσφέρει δώρο στον δήμαρχο Δημήτρη Τόλη. Αλλά δεν ήταν η μοναδική χειρονομία του αλβανού πρωθυπουργού προς το πρόσωπο του έλληνα ομολόγου του: Προανήγγειλε ότι θα ονομάσει την κεντρική πλατεία του ομογενειακού χωριού «πλατεία Κωνσταντίνου Μητσοτάκη», αφού ο πατέρας του Πρωθυπουργού ήταν ο πρώτος έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε πριν από 31 χρόνια τη Δερβιτσάνη.

***

Ο Μπλίνκεν, ο Τσαβούσογλου και η προμήθεια των F-16

Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Πέμπτη το βράδυ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τη σημασία της, αφού έγινε εν μέσω αυξανόμενων τουρκικών προκλήσεων τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο με τις συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών και UAV πάνω από ελληνικά νησιά όσο και στη Συρία. Στην τηλεφωνική αυτή συνομιλία τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα των παρεμβάσεων στη Συρία, θέματα του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, η εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οπως γίνεται κάθε φορά που ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνομιλεί με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έτσι και τώρα το θέμα της προμήθειας των F-16 τίθεται από την Αγκυρα.

Την ίδια ώρα πάντως, η ξεκάθαρη δέσμευση των μελών του Κογκρέσου ότι δεν θα εγκρίνουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία προκάλεσε ανησυχία όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε τμήμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που θεωρεί ότι έτσι πλήττεται η σχέση Τουρκίας – Δύσης. Χωρίς τα F-16 η Τουρκία δεν έχει αεροπορία, «δεν έχει τίποτα, δεν μπορεί καν να είναι επιχειρησιακά στο ΝΑΤΟ» λένε κάποιοι αμερικανοί διπλωμάτες που προβληματίζονται μέχρι πού μπορεί να το τραβήξει ο Μπομπ Μενέντεζ. Αυτό είναι πρόβλημα της Τουρκίας και έχει να κάνει με τη συμπεριφορά της, ανταπαντούν οι δικοί μας. Και, μάλιστα, ο βουλευτής Δημήτρης Καιρίδης, που ξέρει καλά πώς λειτουργεί το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, δεν διστάζει ενίοτε να «παίζει» με τα νεύρα τους, επιμένοντας ότι χρειαζόμαστε κι άλλους σαν τον Μενέντεζ και στην Αμερική και στην Ευρώπη για να μην επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και επιτρέψουμε στον Ταγίπ Ερντογάν να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο.

***

Όταν οι αριθμοί λένε πολλά…

«Ψηφιακά» ξεκίνησε το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του 2022, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να κάνει έναν απολογισμό του έργου του ψηφιακού μετασχηματισμού στη χώρα. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά, όπως και να το κάνεις: το gov.gr έχει 1.500 ψηφιακές υπηρεσίες, κι όλοι μας έχουμε εξοικειωθεί πια με τις διαδικασίες αυτές. Αλήθεια, πριν από τρία χρόνια, υπήρχε άνθρωπος σε αυτή τη χώρα που να πιστεύει ότι λίγους μήνες αργότερα θα γλιτώναμε από τον βραχνά του «γνησίου της υπογραφής», όποτε θέλαμε να κάνουμε εξουσιοδότηση ή υπεύθυνη δήλωση; Ας μην ξεχνάμε πόσο σύμμαχος μας στάθηκε η τεχνολογία στην περίοδο της πανδημίας. Πόσο εύκολα κλείσαμε ραντεβού για εμβολιασμό και πόσο ομαλά κύλησε η καθημερινότητα με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Δίκαια, λοιπόν, μετά το ψηφιακό άλμα των 3,5 χρόνων έρχονται οι επενδύσεις των μεγάλων εταιρειών στην Ελλάδα. Αναμένουμε και άλλες.

***

Τα μπρος-πίσω με την ψήφο των αποδήμων

Σκίτσο: Κώστας Μητρόπουλος

Σε τροποποίηση των διατάξεων οι οποίες θεωρητικά, όπως αποδεικνύεται, θα διευκόλυναν την ψήφο των αποδήμων στις προσεχείς εκλογές, μαθαίνω πως αναγκάζεται η κυβέρνηση. Και ξέρετε γιατί; Επειδή οι πολυσύνθετες προϋποθέσεις και κατά μείζονα λόγο η απαγόρευση της επιστολικής ψήφου, στην οποία επέμειναν κυρίως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, οδήγησαν σε ένα φιάσκο, καθώς περίπου τρία χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, λιγότεροι από 4.000 απόδημοι έχουν εγγραφεί στους σχετικούς καταλόγους, επί ενός συνόλου Ελλήνων του εξωτερικού οι οποίοι υπολογίζονται σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια. Οπως με πληροφορούν, η βασική και επιβεβλημένη τροποποίηση που μελετάται είναι να αφαιρεθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της υποψηφιότητας αποδήμων σε εκλόγιμες θέσεις των κομματικών ψηφοδελτίων Επικρατείας.

***

Βουλή καλεί Στάσση

Τα σκαλιά της Βουλής θα περάσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης για να ενημερώσει τους βουλευτές για τη συμφωνία που συνομολόγησε η επιχείρηση ηλεκτρισμού με την ιταλική Enel για την πιθανή εξαγορά του χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της δεύτερης στη Ρουμανία. Μέσω των διαπραγματεύσεων με την Enel η ΔΕΗ στοχεύει στην υπογραφή συμφωνίας μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και ολοκλήρωση της συναλλαγής κάπου μέσα στο καλοκαίρι 2023. Η αξία τού υπό εξαγορά χαρτοφυλακίου υπολογίζεται γύρω στο 1,2-1,3 δισ. ευρώ. Το τίμημα που τελικά θα καταβληθεί, θα καλυφθεί σε ποσοστό 50% από ίδια κεφάλαια και 50% με δανεισμό. Ωστόσο, προτού γίνουν όλα αυτά, ο κ. Στάσσης θα πρέπει να ενημερώσει τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του Κοινοβουλίου. Βλέπετε, ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει πως κάθε Διαρκής Επιτροπή ενημερώνεται για κάθε δημόσια σύμβαση έργου, υπηρεσιών, προμηθειών, καθώς και για κάθε σύμβαση που συνάπτεται από υπουργεία ή από εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, των οποίων τη διοίκηση ορίζει το Ελληνικό Δημόσιο, και δημόσιες επιχειρήσεις ή οργανισμούς, εφόσον το ύψος αυτής υπερβαίνει το ποσό των 20 εκατ. ευρώ. Δεδομένου του σημαντικού ύψους της συναλλαγής, ο κ. Στάσσης αναμένεται να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις.

***

Το ΔΝΤ και τα παρασκήνια της κρίσης διά χειρός Τσακαλώτου

Όλες οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου του Ευκλείδη Τσακαλώτου «Με την πλάτη στον τοίχο. Διαπραγματεύσεις για την Οικονομία και την Κοινωνία, 2015-2019», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θεμέλιο. Το βιβλίο προλόγισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χειροκροτήθηκε όταν είπε πως το βιβλίο του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι η ιστορία πολιτικών στελεχών που δεν ανήλθαν σε θέσεις εξουσίας για να στήσουν παρακρατικούς μηχανισμούς, να μοιράσουν δισεκατομμύρια με απευθείας αναθέσεις, να αγοράσουν με κρατικά χρήματα έναν τερατώδη μηχανισμό προπαγάνδας, αλλά για να τιμήσουν την εμπιστοσύνη μιας κοινωνίας που τους την έδωσε απλόχερα γιατί είχε φτάσει στα όριά της. Ειπώθηκε πως πολλά σημεία του βιβλίου δεν θα αρέσουν στο ΔΝΤ.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως το ΔΝΤ δεν ήθελε εκείνη την περίοδο χρηματοδοτική εμπλοκή του στο ελληνικό πρόγραμμα και δημιουργούσε διαρκώς εντάσεις, πριν ακόμη μάλιστα αποκαλυφθούν τον Απρίλιο του 2016 στα WikiLeaks οι εμπιστευτικές συνομιλίες Τόμσεν – Βελκουλέσκου, που πιθανολογείται πως ήταν διαρροή από την ελληνική πλευρά. Παριστάμενος στην εκδήλωση μου μετέφερε πως το βιβλίο του Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει μια σημαντική παράλειψη. Δεν αναφέρεται στο πώς κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς άνθισαν μεταξύ μελών της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας συμπάθειες που εξελίχθηκαν σε σχέσεις ζωής.

Την περασμένη Δευτέρα, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ  εκφώνησε μια βαρυσήμαντη ομιλία-καταπέλτη εναντίον της Τουρκίας στην ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσίας. Εκεί ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει την πώληση F-16 στην Τουρκία, όσο αυτή συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα. Ο Μενέντεζ περιέγραψε αναλυτικά την τουρκική επιθετικότητα, μπροστά από μια μεγάλη φωτογραφία του Ερντογάν να κρατάει το χέρι του ιρανού και του ρώσου προέδρου, αμφοτέρων ελάχιστα δημοφιλών στην Αμερική. Κατέληξε ζητώντας από τη μεν διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την Τουρκία, από τη δε Τουρκία να σταματήσει τις υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα και να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο.

Κάλεσε, μάλιστα, τους συναδέλφους του γερουσιαστές να μη φοβούνται να υπερασπιστούν τις αμερικανικές αξίες έναντι της επιθετικότητας του Ερντογάν και διαβεβαίωσε όλους όσοι απειλούνται από τους πυραύλους Ταϊφούν του Ερντογάν ότι έχουν τις ΗΠΑ στο πλευρό τους. Ο Μενέντεζ επιβεβαίωσε έτσι ότι αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό της σημερινής Τουρκίας στις ΗΠΑ και ότι είναι ένας ηγέτης που δεν διστάζει να βάζει έναν αδιαπραγμάτευτο φραγμό στον τουρκικό αναθεωρητισμό. Τον Νοέμβριο του 2024 θα κριθεί η επανεκλογή του Μενέντεζ στη Γερουσία. Ηδη, το ελληνοαμερικανικό και το αρμενικό λόμπι προετοιμάζονται για να του εξασφαλίσουν μια άνετη επανεκλογή.