Με την ενεργειακή κρίση να πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Yamal-Europe.

«Η ευρωπαϊκή αγορά παραμένει επίκαιρη, καθώς η έλλειψη φυσικού αερίου συνεχίζεται, και έχουμε κάθε ευκαιρία να ξαναρχίσουμε τις προμήθειες», δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, και πρόσθεσε: «Για παράδειγμα, ο αγωγός Yamal-Europe, ο οποίος σταμάτησε για πολιτικούς λόγους, παραμένει αχρησιμοποίητος».

Φυσικό αέριο: Πώς το πλαφόν μπορεί να επιδεινώσει την κρίση

Αντίστροφη ροή

Ο αγωγός Yamal-Europe συνήθως ρέει προς τα δυτικά, αλλά ως επί το πλείστον έχει αντιστραφεί από τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς η Πολωνία απέφυγε να αγοράσει από τη Ρωσία υπέρ της άντλησης αποθηκευμένου φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Τον Μάιο, η Βαρσοβία τερμάτισε τη συμφωνία της με τη Ρωσία , αφού νωρίτερα απέρριψε το αίτημα της Μόσχας να πληρώσει σε ρούβλια.

Ο Ρώσος προμηθευτής Gazprom απάντησε διακόπτοντας την προμήθεια και είπε επίσης ότι δεν θα μπορεί πλέον να εξάγει φυσικό αέριο μέσω Πολωνίας μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Μόσχα κατά της εταιρείας που κατέχει το πολωνικό τμήμα του αγωγού Yamal-Europe.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Ο Νόβακ επανέλαβε επίσης ότι η Μόσχα συζητά επιπλέον προμήθειες φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας μετά τη δημιουργία κόμβου εκεί. Και υπογράμμισε ότι η χώρα του αναμένει ότι θα έχει στείλει 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη το 2022.

«Φέτος μπορέσαμε να αυξήσουμε σημαντικά τις προμήθειες LNG στην Ευρώπη», είπε ο Νόβακ. «Το 11μηνο του 2022 αυξήθηκαν στα 19,4 bcm, μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται 21 bcm».

Σε μια ευρεία συνέντευξη στο πρακτορείο TASS, μέρη της οποίας δημοσιεύτηκαν όλο το Σαββατοκύριακο, ο Νόβακ είπε επίσης ότι η Ρωσία συμφώνησε με το Αζερμπαϊτζάν να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου για την εγχώρια κατανάλωση.

«Στο μέλλον, όταν αυξήσουν την παραγωγή φυσικού αερίου, θα μπορούμε να συζητάμε για ανταλλαγές», είπε.

Η Μόσχα συζητά επίσης για μεγαλύτερες προμήθειες φυσικού αερίου της στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, είπε.