Ο Μπόρις Μπέκερ δηλώνει ότι ένας «τρόφιμος της φυλακής προσπάθησε να τον σκοτώσει» κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του διάσημου τενίστα σε βρετανική φυλακή στη διάρκεια συνέντευξης που προβλήθηκε πρόσφατα στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Sat 1.

Ο κρατούμενος στις φυλακές Huntercombe, τον οποίο ο Μπέκερ αποκαλεί Τζον, βρισκόταν στη φυλακή για πάνω από 16 χρόνια, επειδή σκότωσε δύο ανθρώπους όταν ήταν 18 ετών.

Ο Μπέκερ ισχυρίστηκε ότι ο Τζον δεν ήταν ευχαριστημένος με τη φιλία του Γερμανού με μαύρους κρατούμενους και κάποια απείλησε να του επιτεθεί σεξουαλικά. Ο Τζον του περιέγραψε αναλυτικά τι σωματική βλάβη θα του έκανε.

«Έτρεμα τόσο πολύ» είπε ο Μπέκερ όταν θυμήθηκε την αντιπαράθεση. «Φώναξα δυνατά και αμέσως βγήκαν οι κρατούμενοι και τον απείλησαν» πρόσθεσε ο 55χρονος πρώην σταρ του τένις.

Σύμφωνα με τον Μπέκερ, μια ομάδα περίπου 10 κρατουμένων, κυρίως μαύρων, ήρθε να παρέμβει και να τον προστατεύσει όταν φώναξε για βοήθεια. Οι κρατούμενοι έφτασαν και είπαν στον Τζον να φύγει αμέσως, αλλιώς θα τον χτυπούσαν.

«Ήταν επικίνδυνος. Δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί ήμουν τόσο συνδεδεμένος με μαύρους κρατούμενους» δήλωσε ο Μπέκερ.

Πώς είναι η φυλακή για τους νέους ακτιβιστές του κλίματος – «Είναι σαν τη Μέρα της Μαρμότας»

Δείτε το βίντεο

Ο νόμος της φυλακής

«Ο κόσμος των φυλακών είναι λίγο διαφορετικός» πρόσθεσε ο Μπέκερ, περιγράφοντας πώς ο Τζον αργότερα «του ζήτησε συγχώρεση» και μια ευκαιρία να συμφιλιωθούν. «Τον αγκάλιασα και του είπα ότι τον σέβομαι πολύ».

Τον Απρίλιο, ο Μπέκερ κρίθηκε ένοχος για τέσσερις κατηγορίες σχετικά με την υπόθεση πτώχευσής του το 2017 βάσει του νόμου περί αφερεγγυότητας και καταδικάστηκε από τη δικαστή Ντέμπορα Τέιλορ στο Southwark Crown Court σε δυόμισι χρόνια φυλάκισης τον Απρίλιο.

Στη φυλακή Wandsworth του Λονδίνου, όπου ο Μπέκερ πέρασε τις πρώτες εβδομάδες μετά την καταδίκη του, ο 55χρονος δήλωσε ότι ένας συγκρατούμενος του προσπάθησε να τον εκβιάσει και «ήθελε τα χρήματά μου».

Για άλλη μια φορά λέει ότι συγκρατούμενοι του τον είχαν προστατεύσει από πάλι από σωματική βλάβη.

Ο Μπέκερ αποκάλυψε επίσης ότι αρκετοί επιφανείς φίλοι – μεταξύ των οποίων και ο προπονητής της Λίβερπουλ Γιούργκεν Κλοπ – ήθελαν να τον επισκεφθούν στη φυλακή.

«Είμαι αρκετά καλός φίλος με τον Γιούργκεν Κλοπ» δήλωσε ο Μπέκερ, στον οποίο οι αρχές της φυλακής είπαν ότι ο μάνατζερ της Λίβερπουλ «δεν επιτρέπεται να σε επισκεφθεί επειδή είναι πολύ γνωστός. Φοβόμαστε για την ασφάλειά του και δεν θέλουμε τον θόρυβο».

Photo: Wikimedia Commons

«Είσαι απλώς ένας αριθμός»

Ο πρώην νούμερο 1 τενίστας των ανδρών στον κόσμο βρίσκεται τώρα στη Γερμανία, αφού εξέτισε οκτώ μήνες στη φυλακή.

«Στη φυλακή, είσαι ένα τίποτα. Είσαι απλά ένας αριθμός. Ο δικός μου ήταν A2923EV» δήλωσε ο Μπέκερ στον Στίβεν Γκατζίν του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα Sat 1, σύμφωνα με την ταμπλόιντ Bild.

«Και δεν δίνουν δεκάρα για το ποιος είσαι» πρόσθεσε ο Μπέκερ, ο οποίος αρχικά επρόκειτο να εκτίσει τη μισή ποινή του στη φυλακή.

«Νομίζω ότι ξαναβρήκα μέσα μου τον άνθρωπο που ήμουν κάποτε» είπε ο Μπέκερ στον Γκατζίν.

«Πήρα ένα σκληρό μάθημα, ένα πολύ ακριβό, ένα πολύ επώδυνο μάθημα. Αλλά το όλο θέμα με δίδαξε κάτι σημαντικό και καλό. Και κάποια πράγματα συμβαίνουν για κάποιο λόγο» πρόσθεσε ο Μπέκερ.

Ο χρόνος στη φυλακή τον έκανε «να σκεφτεί πραγματικά τη ζωή του» δήλωσε ο Γκατζίν. «Πρέπει να συνειδητοποιήσεις τι συμβαίνει. Ο Μπόρις Μπέκερ βρίσκεται στο προσκήνιο από τότε που ήταν 17 ετών. Και τότε ξαφνικά είναι φυλακισμένος, δεν μπορεί να βγει έξω, δέχεται επισκέψεις μόνο δύο φορές το μήνα, αναγκάζεται να προσαρμοστεί σε ένα αυστηρό σύστημα φυλακής. Αποκόμισα σίγουρα την εντύπωση ότι αυτή η εμπειρία τον επηρέασε πραγματικά».

Ο Μπέκερ πέρασε τις πρώτες εβδομάδες του πίσω από τα κάγκελα στο Wandsworth. Ο Μπέκερ είπε στον Γκατζίν ότι «φοβόταν πολύ μήπως καταλήξει σε ομαδικό κελί».

Σύμφωνα με τον Γκατζί, ο Μπέκερ ήταν μόνος του τις «πρώτες τέσσερις ημέρες χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο και ήταν κλειδωμένος στο κελί του όλο το εικοσιτετράωρο, με μία ώρα εξόδου την ημέρα».

Ο Γερμανός έγραψε ιστορία στο τένις όταν κέρδισε το Γουίμπλεντον σε ηλικία 17 ετών το 1985 και συνέχισε να κερδίζει άλλους πέντε τίτλους Grand Slam τα επόμενα 11 χρόνια.

Παρέμεινε ενεργός στον κόσμο του τένις από τότε που αποσύρθηκε από το άθλημα, κυρίως ως προπονητής του Νόβακ Τζόκοβιτς και μέσω συχνών εμφανίσεων στα μέσα ενημέρωσης ως σχολιαστής και ειδήμων.

Στη δικαστική υπόθεση του Μπέκερ τον Απρίλιο, ο έξι φορές πρωταθλητής του γκραν σλαμ κατηγορήθηκε ότι «έπαιξε το σύστημα κακής πίστωσης» αποκρύπτοντας και μεταβιβάζοντας περιουσιακά στοιχεία και ότι είχε στερήσει από τους πιστωτές περισσότερα από 2 εκατομμύρια λίρες (2,51 εκατομμύρια δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία.

Ο Μπέκερ προηγουμένως αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, λέγοντας ότι είχε συνεργαστεί με τη διαδικασία πτώχευσης, σύμφωνα με το Reuters.

Photo: Wikimedia Commons

*Με στοιχεία από cnn.com