Μια υπεράκτια εταιρεία (offshore) που ελέγχεται από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρόμαν Αμπράμοβιτς επένδυσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στη βιομηχανία κάνναβης των ΗΠΑ και χρηματοδότησε κρυφά κορυφαίους μετόχους της μεγαλύτερης εταιρείας κάνναβης στον κόσμο, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν.

Ο Αμπράμοβιτς, του οποίου η καθαρή περιουσία εκτιμάται στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια, επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δεν του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε ένταλμα για την κατάσχεση δύο από τα αεροπλάνα του τον Ιούνιο.

Τώρα, νέα έγγραφα από την Κύπρο που διέρρευσαν δείχνουν ότι η εταιρεία του Αμπράμοβιτς επένδυσε σε μια πληθώρα εταιρειών στην αμερικανική βιομηχανία κάνναβης και βοήθησε επίσης στη χρηματοδότηση των δύο μεγαλύτερων μετόχων της Curaleaf, της μεγαλύτερης εταιρείας κάνναβης στον κόσμο με κεφαλαιοποίηση σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forensic News.

Τα έγγραφα από μια κυπριακή λογιστική και γραμματειακή εταιρεία διατέθηκαν σε δημοσιογράφους και ερευνητές από την Distributed Denial of Secrets , μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που φιλοξενεί δεδομένα που έχουν διαρρεύσει και παραβιαστεί. Το Forensic News εξέτασε χιλιάδες έγγραφα που διέρρευσαν σχετικά με την υπεράκτια αυτοκρατορία του Αμπράμοβιτς.

Ο Αμπράμοβιτς χρηματοδότησε κρυφά τους ιδρυτές της Curaleaf

Η Curaleaf έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν ερωτήματα σχετικά με τους δεσμούς της με τη Ρωσία. Ο εκτελεστικός της πρόεδρος Μπόρις Τζόρνταν ήταν κάποτε ένας εξέχων επενδυτικός τραπεζίτης στη Ρωσία και έχει πει ότι «κάποτε είχε στενή σχέση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν».

O Τζόρνταν κατέχει επί του παρόντος περίπου το 18,2% του Curaleaf και τώρα αξίζει 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις εικασίες για τους δεσμούς της Curaleaf με τη Ρωσία.

Τα έγγραφα, ωστόσο, δείχνουν ότι ο Αμπράμοβιτς χρηματοδοτούσε αθόρυβα την Ιορδανία και τις εταιρείες υπό τον έλεγχό του μέσω μιας British Virgin Islands LLC, Cetus Investments.

Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε δάνεια εκδόθηκαν στον Jordan και τις εταιρείες του, κάτι που φαίνεται ότι δεν αποκαλύφθηκε ποτέ από την Jordan ή την Curaleaf. Ορισμένα από τα δάνεια περιελάμβαναν όρους ότι τα χρήματα έπρεπε να δαπανηθούν μόνο για την αγορά μετοχών της Curaleaf, παλαιότερα γνωστή ως PalliaTech Inc.

Τον Νοέμβριο του 2016, η Lafayette LLC, μια εταιρεία με έδρα το Ντέλαγουερ που ανήκει στην Ιορδανία, έλαβε 14 εκατομμύρια δολάρια από την Cetus Investments Limited, μια εταιρεία των Βρετανικών Παρθένων Νήσων που ελέγχεται από τον Abramovich. Ένα γραμμάτιο σημείωσε ότι τα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν από τη Lafayette για την αγορά 878.569 μετοχών της PalliaTech.


O μεγαλύτερος μέτοχος του Cannabis Venture Capital Fund

Πέρα από τη βαθιά οικονομική σχέση του Αμπράμοβιτς με την Curaleaf, έχει επεκτείνει την επιρροή του στην αγορά μαριχουάνας των ΗΠΑ επενδύοντας αθόρυβα στη Measure 8 Ventures, μια εταιρεία Venture Capital μαριχουάνας με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Αν και ο Τζόρνταν χαιρετίζεται ως ο «βασιλιάς της κάνναβης» και ο «ιδρυτής» του Μέτρου 8, τα οικονομικά αρχεία δείχνουν ότι ο Αμπράμοβιτς ήταν ο μεγαλύτερος δικαιούχος του.

Σχεδόν την ίδια στιγμή που χρηματοδότησε την Curaleaf, η Cetus του Αμπράμοβιτς άρπαξε μετοχές στο Μέτρο 8, και έγινε μέτοχος με ποσοστό 64,8%, αφού εισέφερε 48,5 εκατομμύρια δολάρια στο ταμείο μέχρι το 2018.