Οι Ρώσοι συνεχίζουν τα χτυπήματα στην Ουκρανία παρά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Μάλιστα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε προειδοποιήσει ότι η Μόσχα μπορεί να εξαπολύσει νέα πλήγματα, ώρες πριν οι ρωσικοί πύραυλοι σκοτώσουν τουλάχιστον πέντε ανθρώπους σε επίθεση στη Χερσώνα.

«Με την εορταστική περίοδο που πλησιάζει, οι Ρώσοι τρομοκράτες μπορεί να ενεργοποιηθούν ξανά», δήλωσε ο Ζελένσκι αργά την Παρασκευή. «Περιφρονούν τις χριστιανικές αξίες και οποιεσδήποτε αξίες γενικότερα. Επομένως, παρακαλούμε να προσέχετε τα σήματα αεροπορικής επιδρομής, να βοηθάτε ο ένας τον άλλον και να φροντίζετε πάντα ο ένας τον άλλον».

Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση στην Χερσώνα

Η ρωσική επίθεση στη Χερσώνα το Σάββατο τραυμάτισε επίσης τουλάχιστον 35 ανθρώπους, δήλωσε στο Telegram ο Κίρυλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας. Ο Ζελένσκι καταδίκασε την επίθεση στη Χερσώνα ως τρομοκρατική ενέργεια.

«Αυτές δεν είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις», έγραψε στο Facebook. «Δεν πρόκειται για πόλεμο σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν καθοριστεί. Είναι τρόμος, σκοτώνει για χάρη του εκφοβισμού και της ευχαρίστησης». Ο Ζελένσκι έστειλε μια αυστηρή προειδοποίηση στη Ρωσία, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση της ομιλίας του την Παρασκευή. «Οι πολίτες της Ρωσίας πρέπει να καταλάβουν ξεκάθαρα ότι ο τρόμος δεν μένει ποτέ αναπάντητος», είπε.

Αυστηρή προειδοποίηση Ζελένσκι

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς η Ρωσία είναι πιθανό να περιορίσει τα χτυπήματά της σε βασικές υποδομές λόγω έλλειψης πυραύλων, δήλωσε το Σάββατο το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. «Η Ρωσία πιθανότατα έχει περιορίσει τις επιθέσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της ουκρανικής υποδομής σε περίπου μία φορά την εβδομάδα λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας πυραύλων κρουζ», ανέφερε το υπουργείο.

Μια ευρύτερη έλλειψη πυρομαχικών επιβαρύνει τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, είπε, προσθέτοντας ότι «η Ρωσία είναι απίθανο να έχει αυξήσει το απόθεμά της σε πυρομαχικά πυροβολικού αρκετά ώστε να επιτρέψει επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας».

Ανεβαίνουν οι ρωσικές απώλειες

Τα ουκρανικά στρατεύματα σκότωσαν άλλους 480 Ρώσους στρατιώτες, δήλωσε το Σάββατο το υπουργείο Άμυνας του Κιέβου, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες των Ρώσων σε περισσότερες από 101.000 από τότε που τα τανκς της Μόσχας εισήλθαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Το ουκρανικό υπουργείο είπε επίσης ότι η Ρωσία έχασε άλλο ένα τανκ και περισσότερα drones. Το POLITICO δεν έχει επαληθεύσει ανεξάρτητα αυτά τα στοιχεία.

Ο Ζελένσκι  ευχαρίστησε επίσης την Ολλανδία για το νέο πακέτο στήριξης ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία. Ενώ η κατανομή των κεφαλαίων θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες του Κιέβου, η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει τα χρήματα να χρηματοδοτήσουν «στρατιωτική βοήθεια, να στηρίξουν βασικές δραστηριότητες επισκευής και ανασυγκρότησης και να συμβάλουν οικονομικά στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας».

Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε μετά από συνάντηση με τους στρατιωτικούς του διοικητές, λέγοντας ότι το Κίεβο «προετοιμάζεται για διαφορετικές παραλλαγές ενεργειών του τρομοκρατικού κράτους» και «θα απαντήσει». Η χώρα εργάζεται επίσης για να εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες προς παραδοσιακούς εταίρους και «χώρες στις οποίες η επιρροή μας είναι ακόμα μικρότερη από ό,τι χρειαζόμαστε», όπως τα έθνη της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, είπε.