Ονόματα που φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο Qatargate φέρεται να έδωσε στις Αρχές η Εύα Καϊλή στο πλαίσιο της ανάκρισής της, όπου τελικώς αποφασίστηκε παράταση της προφυλάκισής της για ένα μήνα.

Ανάμεσα στα ονόματα ήταν και αυτό του 36χρονου επικεφαλής του ιταλικού δημοκρατικού κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μπράντο Μπενιφέι, όπως μεταδίδει η «il Fatto Quotidiano».

Εύα Καϊλή: Αυτές είναι οι φυλακές που θα περάσει τα Χριστούγεννα

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, η Εύα Καϊλή ρωτήθηκε από τους ανακριτές: «Τους πλήρωσε ο Παντσέρι;». «Όχι, μετά το 2019, όταν δεν επανεξελέγη, προσπαθούσε να τους βοηθήσει όλους να βρουν δουλειά». «Και μετά, σε κατώτερο επίπεδο, ποιος ασχολήθηκε;». Η Καϊλή απαντά: «Η Μαρία Αρένα, ο Μαρκ Ταραμπέλα και ο Αντρέα Κοτσολίνο».

Στη συνέχεια, οι ερευνητές αναφέρουν ακόμη δύο ονόματα: «Ο Μορέτι και ο Μπράντο Μπενιφέι;». «Ναι», καταλήγει η Καϊλή.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν «θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα δώρα του Παντσέρι», εκείνη λέει: «Μπορώ να σας πω το εξής: αν έψαχνα συμβουλές για την πολιτική, θα ζητούσα από τον Φραντσέσκο να τηλεφωνήσει στον Αντόνιο. Δεν ξέρω αν έλαβαν χρήματα, θα μπορούσαν να είχαν ταξιδέψει στο Κατάρ ή στο Μαρόκο, να είχαν οργανώσει αποστολές, αλλά νομίζω ότι οι περισσότερες από αυτές ήταν επίσημες αποστολές, δεν γνωρίζω κάτι για κάποιο δώρο».

«Δεν έχω πάει ποτέ στο Κατάρ ή στο Μαρόκο»

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Μπράντο Μπενιφέι, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ευρωβουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος, διαψεύδει κάθε συμμετοχή του.

«Όσον αφορά ορισμένες φήμες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο αυτές τις μέρες, πρέπει να διευκρινίσω με σαφήνεια ορισμένες πτυχές… Δεν έχω πάει ποτέ στο Κατάρ ή στο Μαρόκο, δεν είχα καμία επαφή εκτός δουλειάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με κανένα από τα άτομα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Qatargate, κάθε ερώτηση ή ψήφος μου ήταν πάντα αντίθετη με τις πολιτικές θέσεις για τα εν λόγω ζητήματα.

» Στο τέλος της τελευταίας κοινοβουλευτικής περιόδου ήμουν ένας από τους λίγους ευρωβουλευτές του PD που ψήφισαν υπέρ της παραπομπής για ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Μαρόκου στο Δικαστήριο, σε ανοιχτή αντίθεση με τις θέσεις του Παντσέρι και της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

» Ως εκ τούτου, απορρίπτω κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με τις ενέργειες αυτών των ανθρώπων και είμαι διαθέσιμος να συνεργαστώ με το δικαστικό σώμα μαζί με ολόκληρη την αντιπροσωπεία των βουλευτών του PD για να ρίξουμε φως σε όλες τις πτυχές αυτού του ζητήματος το συντομότερο δυνατό».


Ο Μπράντο Μπενιφέι είναι ιταλός ευρωβουλευτής και ανήκει στο κόμμα του Ματέο Ρέντσι. Έχει εκλεγεί μέχρι στιγμής δύο φορές στο Ευρωκοινοβούλιο. Η πρώτη φορά ήταν το 2014, ενώ το 2019 επανεξελέγη. Κατά την πρώτη του θητεία (2014-2019), ο Μπενιφέι υπηρέτησε στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Το 2019 μετακινήθηκε στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών. Το 2020 εντάχθηκε και στην Ειδική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη σε μια Ψηφιακή Εποχή. Υπό αυτή την ιδιότητα, υπηρετεί ως κύριος εισηγητής του Κοινοβουλίου για τον νόμο περί τεχνητής νοημοσύνης. Από το 2021 είναι μέλος της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.