Ώρες αγωνίας βιώνει αυτή τη στιγμή η Εύα Καϊλή, η οποία αργά το απόγευμα (ίσως και το βράδυ) αναμένεται να μάθει εάν θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση του Qatargate, ή αν θα αφεθεί ελεύθερη και εφόσον συμβεί αυτό με ποιους όρους.

Σήμερα, Πέμπτη, μετά από αρκετές ημέρες αναμονής και προετοιμασίες, η Εύα Καϊλή βρέθηκε ενώπιον των δικαστικών αρχών στις Βρυξέλλες και έδωσε τις δικές της απαντήσεις για όσα όσα την κατηγορούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ακρόαση της ευρωβουλευτού σήμερα στο προδικαστικό συμβούλιο, οι δικηγόροι της ζήτησαν να αφεθεί ελεύθερη με βραχιολάκι.

Εύα Καϊλή: Δεσμεύτηκε το οικόπεδο που είχε αγοράσει στην Πάρο

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνίδα ευρωβουλετής βρίσκεται αντιμέτωπη με τις κατηγορίες της διαφθοράς, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, αλλά η πιο σημαντική κατηγορία είναι αυτή της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, αφού σε περίπτωση που καταδικαστεί για το τελευταίο η ποινή φυλάκισής της μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 15 χρόνια.

Η υπερασπιστική γραμμή της ευρωβουλευτή και πρώην αντιπρόεδρου του Ευρωκοινοβουλίου είναι ότι δεν γνώριζε, ούτε συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της.

Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, καθώς και πως δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν και δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πολύ σημαντικό κομμάτι της υπερασπιστικής της γραμμής της Εύας Καϊλή έπαιξε και η 2 ετών κόρη της, η οποία αυτή τη στιγμή έχει φυλακισμένους και τους δύο γονείς της και εφόσον παραμείνουν και οι δύο στη φυλακή (μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης) θα πρέπει να βρεθεί κάποιος να την φροντίζει.

Εξερχόμενοι από το δικαστικό μέγαρο, ο κ. Ριζόπουλος είπε ακόμη ότι η κ. Καϊλή συμμετείχε ενεργά σε όλη τη διαδικασία και τόνισε ότι πρέπει να σεβαστούνε τη διαδικασία.

Τι γίνεται με το οικόπεδο στην Πάρο

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι δεσμεύθηκε το οικόπεδο συνολικής έκτασης 7 στρεμμάτων στην Πάρο που αγοράστηκε από την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή και τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Η δέσμευση έγινε με απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Επίσης, δεσμεύτηκε και κοινός λογαριασμός που έχει η Εύα Καϊλή και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, μέσω του οποίου διακινήθηκαν τα χρήματα για την αγορά του εν λόγω ακινήτου.

Η δέσμευση του ακινήτου έγινε στο πλαίσιο των ερευνών για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που διενεργούνται και στην Ελλάδα.

«Τα λεφτά στη βαλίτσα ήταν του Παντσέρι»

Αν και τα όσα είπε η Εύα Καϊλή στις δικαστικές αρχές δεν έχουν γίνει γνωστά, μια «γεύση» των όσων ισχυρίστηκε, δίνει ο ιταλικός ιστότοπος Fatto Quotidiano.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που φέρεται να έχει γραφτεί με πληροφορίες από πηγές που έχουν γνώση της δικογραφίας, αποκαλύπτεται τι είπε η Εύα Καϊλή στην αρχική κατάθεσή της. Η Ελληνίδα πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αρνείται τις κατηγορίες και φέρεται να είπε στον ανακριτή Μισέλ Κλεζ ότι «δεν ήταν η πρώτη φορά που έφταναν χρήματα στο σπίτι της» όταν ρωτήθηκε για τις 600 χιλιάδες ευρώ που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η Καϊλή φέρεται να «χρέωσε» τα χρήματα της περιβόητης βαλίτσας στον Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος με τη σειρά του τα είχε εμπιστευτεί στον Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Λέγεται μάλιστα ότι και πριν από την περίοδο της πανδημίας, είχε πάει χρήματα στο σπίτι τους, επειδή εμπιστευόταν τον σύντροφο της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

«Το έκανε λόγω της ασυλίας μου»

Στην ερώτηση του ανακριτή για ποιο λόγο το έκανε αυτό, η Καϊλή φέρεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να απάντησε: «Νομίζω ότι το έκανε λόγω της ασυλίας μου».

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η Εύα Καϊλή έχει αναφερθεί και σε άλλα ονόματα, αλλά και στο ότι γνωρίζοντας ότι τα χρήματα ανήκαν στον Παντσέρι, μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, τον κάλεσε στο τηλέφωνο. «Πρώτα απ’ όλα προσπάθησα να τηλεφωνήσω στον Παντσέρι, ο οποίος μιλάει μόνο ιταλικά, αλλά δεν τον βρήκα. Έτσι προσπάθησα να βρω στο τηλέφωνο τον Ταραμπέλα και μετά την Αρένα (σ.σ. Βέλγοι ευρωβουλευτές). Απάντησαν ότι δεν γνώριζαν γιατί δεν μου απαντούσε στο τηλέφωνο ο Πάντσερι».

Τα στοιχεία αυτά φέρεται να πηγάζουν από τη δικογραφία και πιο συγκεκριμένα από τις αρχικές καταθέσεις που έδωσε η Εύα Καϊλή στην αστυνομία του Βελγίου (στις 10 Δεκεμβρίου) και στον εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ (στις 11 Δεκεμβρίου).

Η Εύα Καϊλή αισθάνεται προδομένη από τον Φραντσέσκο Τζόρτζι

Σε κάθε περίπτωση, μιλώντας χθες στο MEGA, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος ανέφερε ότι η Εύα Καϊλή είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και προβληματισμένη.

«Είμασταν πολλές ώρες με την κα Καϊλή. Είναι μια μέρα που κρίνεται η προσωπική της ελευθερία και δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από την ελευθερία. Είναι προβληματισμένη και αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της. Την διέψευσε» τόνισε.