Προειδοποίηση στο πολιτικό σύστημα να είναι προσεκτικό στα δημοσιονομικά εν όψει εκλογών απηύθυνε ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας.

«Θα έλεγα στο πολιτικό σύστημα ότι πάμε καλά, αλλά να προσέξουμε μην το χαλάσουμε εν όψει εκλογών» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 .

Για την επενδυτική βαθμίδα είπε ότι η επίτευξή της το 2023 πρέπει να γίνει εθνικός στόχος, για τον οποίο πρέπει να υπάρξει σύμπλευση των κομμάτων. Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει χρήματα στην Ελλάδα σε μια δύσκολη περίοδο.

«Η Ελλάδα είχε επίδοση καλύτερη επίδοση από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, αλλά χρειάζεται προσοχή, καθώς βγήκαμε πρόσφατα από την εντατική» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι το 2023 θα είναι δύσκολο έτος όχι μόνο για την Ελλάδα.

Εκτίμησε ότι το 2023 η Ελλάδα θα έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ οι υπόλοιποι θα έχουν είτε 0% είτε αρνητικό, και πώς ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί το επόμενο έτος στο 5,8%.

Μέτρα στήριξης

Αναφερόμενος στα επιδόματα ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι επειδή πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί, πρέπει οι ευάλωτοι στηριχθούν: «Στην ΕΚΤ έχουμε μότο ότι πρέπει να αναληφθεί ένα κόστος στήριξης αλλά να εξυπηρετεί τα τρία T: να είναι temporary, targeted και tailored, διαφορετικά θα μπούμε πάλι σε προβλήματα».

Ειδικότερα, για το market pass, είπε ότι  όσο το οριζόντιο 10% όσο είναι χρηματοδοτούμενο από φορολογία υπερκερδών, από ουρανοκατέβατα κέρδη, «εμείς είμαστε ουδέτεροι ως προς το μέτρο αυτό».

Αναφορικά με τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι πάμε καλά, αλλά μπορούμε να πάμε και καλύτερα.

Για τις τράπεζες

«Οι προμήθειες των τραπεζών στο σύνολο των εσόδων τους είναι πολύ μικρές σε σχέση με ό,τι γίνεται στην ευρωζώνη. Σαφώς πρέπει να κάνουν το καλύτερο δυνατόν, όπου μπορούν στις προμήθειες» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί, καθώς οι τράπεζες και μάλιστα πρώτα οι μικρότερες, ανεβάζουν τα επιτόκια καταθέσεων.

Κόκκινα δάνεια

Για το βασικό επιτόκιο εκτίμησε ότι μέχρι τον Μάρτιο θα πάει στο 3%, ενώ τόνισε ότι  δεν υπάρχει πρόβλεψη για δραματική αύξηση των κόκκινων δανείων.

Σε ό,τι αφορά τους ευάλωτους δανειολήπτες, επεσήμανε ότι οι τράπεζες τώρα έχουν καλύτερα συστήματα και το παρακολουθούν καλύτερα, ώστε να μην κοκκινίσουν αυτά τα δάνεια.

Ο κ. Στουρνάρας αναφερόμενος στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είπε ότι οι τράπεζες κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά γενική πρόβλεψη δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, γενική ρύθμιση δεν μπορεί να γίνει, γιατί οι τράπεζες έχουν κόστος για να γίνει αυτό.