Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, εξέδωσε σήμερα ένα διάταγμα αμνήστευσης φυγόστρατων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αποφύγουν τη φυλάκιση αν παρουσιαστούν για να κάνουν τη θητεία τους, μέσα σε διάστημα τριών έως τεσσάρων μηνών.

Οι Σύροι, που απέφυγαν να εκτίσουν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία τους και βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας, θα έχουν διορία τρεις μήνες για να παραδοθούν, ενώ όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό θα έχουν διορία τέσσερις μήνες.

Το διάταγμα ισχύει για αδικήματα ανυποταξίας που διαπράχθηκαν πριν από τις 21 Δεκεμβρίου, ανέφερε η προεδρία.

Κίνητρο για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες

Ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι ο φόβος της στράτευσης είναι ένας σημαντικός λόγος για πρόσφυγες που δεν θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα, η οποία βρίσκεται στη δίνη μίας από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Η έλλειψη ευκαιριών στη χώρα περιορίζει επίσης συχνά τα οφέλη από τέτοιες αμνηστίες. Η κυβέρνηση είχε χορηγήσει στο παρελθόν παρόμοιες αμνηστίες κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Συρία.

Με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν, ο Άσαντ έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της συριακής επικράτειας, νικώντας οργανώσεις ανταρτών, ορισμένες από τις οποίες υποστηρίχθηκαν από ξένες κυβερνήσεις και τζιχαντιστές .

Ο πόλεμος, που ξέσπασε το 2011, έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει ξεριζώσει τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ