Στο στρατηγικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών αναφέρονται κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απαντώντας στην έντονη κριτική που ασκείται με αφορμή την μαφιόζικη εκτέλεση στη Νέα Σμύρνη μέσα στην κατάμεστη καφετέρια αλλά και την ένοπλη ληστεία στο κατάστημα της Rolex μέρα μεσημέρι στην περιοχή του Συντάγματος.

Όπως επισημαίνουν η στρατηγική του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας, που υλοποιείται με συνέπεια, είναι η συνεχής ενίσχυση της παρουσίας των αστυνομικών στις γειτονιές. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. και μία σειρά μεταρρυθμίσεων, με βάση το σχέδιο της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Πέντε παρεμβάσεις

Για το σκοπό έχουν γίνει πέντε σημαντικές παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα

Πρώτον, όλοι οι νέοι αστυνομικοί που αποφοίτησαν από τις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας τα τελευταία δύο χρόνια -1.494 νέοι αστυνομικοί- τοποθετήθηκαν στην Αττική, όπου εντοπίζεται το 70% της εγκληματικότητας. Ειδικά το ΑΤ Νέας Σμύρνης, λόγω των γνωστών περιστατικών πριν από δύο χρόνια, ενισχύθηκε με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με 21 νέους αστυνομικούς.

Δεύτερον, συνολικά στην Αττική περιπολούν καθημερινά 3.300 αστυνομικοί.

Τρίτον, υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις που απελευθερώνουν την ΕΛ.ΑΣ. από γραφειοκρατικά πάρεργα: καταργήθηκε το γνήσιο της υπογραφή στα ΑΤ, ψηφίστηκε η ηλεκτρονική επίδοση των δικογράφων και προχωρά η κατάθεση κρατούμενων στις δίκες μέσω τηλεδιασκέψεων (για τη μείωση των μεταγωγών).

Τέταρτον, 150 στελέχη της ΔΙΑΣ που έχουν αποσπαστεί σε διάφορες υπηρεσίες, με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη επιστρέφουν στις περιπολίες. Επισημαίνεται ότι έχει υλοποιηθεί η επανεκπαίδευση του συνόλου των στελεχών που υπηρετούν στην Ομάδα ΔΙΑΣ, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021, και καταρτίστηκε «Μνημόνιο Ενεργειών» -με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές- για την ανταπόκριση επί αστυνομικών συμβάντων.

Και, πέμπτον, 600 ειδικοί φρουροί που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους τον Ιανουάριο θα τοποθετηθούν στα ΑΤ της Αττικής.

Μείωση της εγκληματικότητας

Όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, χάρη στη συνεχή προσπάθεια έχει μειωθεί η λεγόμενη χαμηλή και μεσαία εγκληματικότητα, που αφορά την ελληνική οικογένεια.

Η σύγκριση του 11μηνου του 2022 με τον μέσο όρο του 11μηνου της περιόδου 2015-2019 -σε κλοπές, διαρρήξεις, κλοπές τροχοφόρων και ληστείες- δείχνει μεσοσταθμική μείωση 26%, στο σύνολο της Επικράτειας.

Επισημαίνεται ότι το πρώτο 11μηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία για την τελευταία 11ετια, παρουσιάζει τον χαμηλότερο αριθμό ανθρωποκτονιών. Και, ταυτόχρονα, το υψηλότερο ποσοστό -90%- εξιχνιάσεων ανθρωποκτονιών του ιδίου έτους και ιδίου έτους και προηγούμενων ετών.

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ

Καταλήγοντας κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημειώνουν τα εξής: «Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά με ιδεοληψίες -απέναντι στην ΕΛ.ΑΣ. και τους Έλληνες Αστυνομικούς- τους οποίους θεωρεί καουμπόηδες, δολοφόνους, βιαστές και ανεκπαίδευτους! Ο ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση απαξίωσε τον ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας και καλούσε τους πολίτες να κάνουν ότι κοιμούνται όταν μπαίνουν οι κλέφτες στα σπίτια τους»