Συνεδριάζει σήμερα στις 11 το πρωί υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Πρόκειται για τη τελευταία τακτική συνεδρίαση του οργάνου, για το 2022 κατά την οποία  αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, θέματα ασφάλειας αλλά και εκκρεμότητες αμυντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αναμένεται να συζητηθούν διεξοδικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα, με τον Ιμπραήμ Καλίν και τον σύμβουλο του Γερμανού Καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς.

Ωστόσο, παρά τις -κατά καιρούς- συναντήσεις και την αναζήτηση διαύλων επικοινωνίας σε επίπεδο επίσημων τοποθετήσεων τα πράγματα παραμένουν ως είχαν. Η Τουρκία εγείρει συνεχώς αξιώσεις, η ρητορική της παραμένει εμπρηστική, ενώ από την Αθήνα οι απαντήσεις παραμένουν σε υψηλούς τόνους -ανάλογα με τη βαρύτητα των κάθε φορά τουρκικών δηλώσεων- και αν μη τι άλλο δείχνουν τις δυσκολίες εκτόνωσης της έντασης.

Ενδεικτικό είναι πως, ο τούρκος πρόεδρος, λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση Μπούρα – Καλίν, επανήλθε στην επιθετική ρητορική, εξαπολύοντας νέες απειλές για πυραυλικό χτύπημα.

Η Αθήνα πάντως, δεν εγκαταλείπει την πεποίθηση ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, πριν την έναρξη της συνεδρίασης της επιτροπής εξοπλισμών στη Βουλή. Ο υπουργός, όταν ρωτήθηκε, σχετικά με την ελληνοτουρκική συνάντηση στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε «λογικό και επιβεβλημένο» να ανοίξει ξανά ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Τα εξοπλιστικά

Σε ό,τι αφορά τα εκκρεμή εξοπλιστικά προγράμματα, δεν είναι βέβαιο αν ληφθεί κάποια απόφαση για το πρόγραμμα ναυπήγησης νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού. Όπως όλα δείχνουν το ζήτημα της  προμήθειας των νέων πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού μετακυλίεται, εκτός απροόπτου, για μετά τις εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, η συζήτηση γίνεται για 3+1 πλοία, με το ένα,  να ναυπηγείται στο εξωτερικό και τα υπόλοιπα τρία στη χώρα μας,