Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2023. Υπερψήφισαν 156 βουλευτές και καταψήφισαν τον προϋπολογισμό 143 βουλευτές της αντιπολίτευσης σε σύνολο 299 ψηφισάντων βουλευτών.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Food Pass το επόμενο εξάμηνο – 10% ο πληθωρισμός και 10% θα καλύπτει το κράτος

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός στην ομιλία του εξήγγειλε για το επόμενο εξάμηνο «Food pass» για τα ψώνια των νοικοκυριών λέγοντας ότι από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και μέχρι τον Αύγουστο η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών των νοικοκυριών, στα σουπερ μάρκετ, τις αλυσίδες τροφίμων, τους φούρνους, τα οπωροπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κλπ.

Εξηγώντας το μέτρο αυτό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «10% ο πληθωρισμός, 10% καλυπτει το κράτος». Τόνισε ότι το μηνιαίο όριο για τις αγορές θα είναι 220 ευρώ και επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άτομο. Θα φτάνει ως τα 1000 ευρώ αγορών. Όπως ανέφερε η διαδικασία θα είναι ανάλογη με αυτή του fuel pass. Δηλαδή θα γίνει με ψηφιακή κάρτα, ένα food pass. Ενώ όποιος επιλέξει να πάρει τα χρήματα μέσω τραπεζικού λογαριασμού θα λάβει το 80% της επιδότησης.

Οι δικαιούχοι του μέτρου θα είναι όσοι έχουν εισοδήματα μέχρι 24000 ευρώ για κάθε ζευγάρι με προσαύξηση 5000 ευρώ για κάθε παιδί. Θα καλύπτει σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το 85% των νοικοκυριών, δηλαδή 8.4 εκατομμύρια πολίτες.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων (600 εκατομμύρια ευρώ). Το δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης ανέρχεται στα 650 εκατομμύρια ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μια κυβέρνηση της κεντροδεξιάς παίρνει μέτρα κοινωνικής στήριξης, ενώ χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα της γκρίνιας και της διαμαρτυρίας. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 λέγοντας ότι «Οι πολίτες θυμούνται και τα capital controls και τις κλειστές τράπεζες και το τρίτο μνημόνιο και τους φόρους στη μεσαία τάξη. Το 2015 συνεργαστήκατε με τη Χρυσή Αυγή για να ρίξετε την κυβέρνηση Σαμαρά», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε σε ότι αφορά τις υποκλοπές ότι οι πολίτες έχουν άλλες προτεραιότητες, ενώ δίνοντας συνέχεια στην κόντρα με το ΠΑΣΟΚ και το Νίκο Ανδρουλάκη για τις μετεκλογικές συνεργασίας με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών και της Εύας Καϊλή.

Διαβάστε επίση: Τσίπρας: Eπί ΝΔ η Greek Mafia διοικούσε την ΕΥΠ

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζοντς τη δήλωση Ανδρουλάκη πως στόχος του είναι να στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση, τόνισε ότι αυτό σημαίνει πως ένας μόνο κυβερνητικός συνδυασμός υπάρχει, ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ. «Εκτός αν φαντάζεστε κ.Κατρίνη ότι θα πάρετε 40%. Και εγώ θέλω να καρφώνω σαν τον Αντετοκουνμπο, τι να κάνω, δύσκολα θα γίνει αυτό» σχολίασε ειρωνικά.

«Τώρα ομολογείτε το στόχο σας, η ΝΔ στην αντιπολιτευση και εσείς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε νέο ρόλο τύπου σοσιαλκαμμένου», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την κρισιμότητα και των δύο εκλογών του 2023: «Στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση για να ορίσουν οι πολίτες την κυβέρνηση που θέλουν και στη δεύτερη για να την κάνουν πιο ισχυρή και αποτελεσματική για αυτό και η ψήφος των πολιτών δεν μπορεί παρά να είναι μία».

Ενώ εξέφρασε τη φιλοδοξία ο προϋπολογισμός του 2023 να αποτελέσει «γέφυρα για μία νέα τετραετία» στην οποία όπως δήλωσε το σύνθημα θα είναι «καλύτεροι μισθοί», ενώ τόνισε ότι μπορεί αυτός ο προϋπολογισμός «μπορεί να είναι ο τελευταίος της θητείας μας» αλλά δεν θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης της ΝΔ εφόσον οι πολίτες δώσουν δεύτερη εντολή στη ΝΔ.

«Προϋπολογισμός λεηλασίας των μισθωτών και της μεσαίας τάξης που εξαπατήσατε», «επιστρέψατε την πλειοψηφία της κοινωνίας σε μνημονιακές συνθήκες», «χρεοκοπήσατε τη χώρα δύο φορές», «ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω ΕΥΠ ερευνούσε την Greek Mafia, επί ΝΔ η Greek Mafia διοικούσε την ΕΥΠ» είναι μερικές μόνο από τις σκληρές εκφράσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, κατά την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την κύρωση του Προϋπολογισμού.

Ενδεικτικό των ξεκάθαρα προεκλογικών τόνων που χαρακτηρίζουν τη συζήτηση είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι ευτυχώς ο προϋπολογισμός αυτός είναι ο τελευταίος που καταθέτει αυτή η κυβέρνηση και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.

«Πολύ σύντομα μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα βρίσκεται στα κυβερνητικά έδρανα και θα αναλάβει να τον αναθεωρήσει» τόνισε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για άλλον έναν προϋπολογισμό κοινωνικής αναλγησίας και αδικίας και για «προκλητική εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ισχυρών». Χαρακτήρισε δε εμπαιγμό της κοινωνίας τα περί τσαμπουκάδων στις τράπεζες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση δεν είναι για να «ρίχνει μπινελίκια» στις τράπεζες, αλλά για να θέτει κανόνες για την προστασία των δανειοληπτών αν φυσικά προτάσσει το δικό τους συμφέρον.

«Η μόνη σταθερότητα που διασφαλίζετε είναι της αδικίας, της ακρίβειας, των ανισοτήτων, της διαφθοράς και της ασέλγειας στους δημοκρατικούς θεσμούς» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.