Με μια νέα μετωπική σύγκρουση, Μητσοτάκη- Τσίπρα και λοιπών πολιτικών αρχηγών, αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Θα είναι βέβαια και η τελευταία της χρονιάς, αλλά όχι και η τελευταία προ των εκλογών. Μια συζήτηση που θα έχει απ΄όλα: Από υποκλοπές, ΕΥΠ, ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, έως εξοπλιστικά, GatarGate, Σπυράκη, πόλεμος στην Ουκρανία και αστυνομική βία. Θα είναι μια ευκαιρία, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, οι αρχηγοί των κομμάτων και να αντιπαρατεθούν με την κυβέρνηση και να παρουσιάσουν τα προγράμματά τους έχοντας στο νου τις εκλογές.

Εκείνο που μαθαίνω είναι ότι απόψε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή, θα αναφερθεί σε έναν προϋπολογισμό (όχι κοινό για το επόμενο έτος- όπως έως τώρα γίνεται) αλλά σε έναν προϋπολογισμό γέφυρα για τη νέα τετραετία. Δηλαδή με δυο λόγια, όπως μαθαίνω από Μαξίμου, δεν θα είναι ένας προεκλογικός με την ευρεία έννοια προϋπολογισμός (παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει και επιδοτήσεις και παροχές), αλλά προϋπολογισμός πάνω στον οποίο θα μπουν τα θεμέλια για τη νέα τετραετία, με κάποια σιγουριά από πλευράς Πρωθυπουργού ότι θα κερδηθεί η πολυπόθητη αυτοδυναμία. Τι σημαίνει αυτό;

Από αυτά που επίσης έμαθα, είναι ότι στην ομιλία του Πρωθυπουργού θα πρέπει να περιμένουμε να ακούσουμε για χρηματοδοτήσεις (μεταξύ των οποίων από υπερκέρδη εταιριών και πλεονάσματα), εξαγγελία νέων μεγάλων έργων, εξαγγελίες για την στέγαση, την Υγεία, την Παιδεία, για την βελτίωση της καθημερινότητας και προτάσεις για αύξηση των αποδοχών.

***
Οι fake πληροφορίες για πρόταση μομφής

Ξαφνικά στη Βουλή, την Παρασκευή το πρωί, στην ώρα της συζήτησης του προϋπολογισμού άκουγες τους βουλευτές να συζητούν ότι σήμερα Σάββατο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση μομφής. Επειδή το μεσημέρι και κατά τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής οι φήμες εντάθηκαν, ρώτησα συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εάν ο κ. Τσίπρας έχει σκοπό για κάτι τέτοιο.

Απάντησαν με… SMS ως εξής: «Έλεος, η ΝΔ επιδιώκει πρόταση μομφής εδώ και καιρό, δεν θα τους κάνουμε την χάρη». Μετά από αυτό η κουβέντα για την πρόταση μομφής μάλλον έκλεισε. Εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι η υπερψήφιση του προϋπολογισμού εκλαμβάνεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, συνεπώς τα περί πρότασης μομφής δεν ισχύουν καθόλου.  Για όσους επίσης υπολογίζουν σε πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, τους λέω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν μετά την περίοδο του χιονιά που διαρκεί έως τις αρχές Μαρτίου.

***
Το παράσημο της  16ης Δεκεμβρίου 2015

Η φωνή του ένωσε  τους φιλάθλους,  η προσωπικότητα του για όσους τον γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί του αποτελούσε σημείο αναφοράς, γιατί  όχι και γοητείας. Χθες εκατοντάδες φίλοι, συνεργάτες, αθλητές και οικείοι είπαν το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Διακογιάννη που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τρίτη σε ηλικία 91 ετών.  «Αποχαιρετούμε έναν μεγάλο παράγοντα του αθλητισμού αλλά πάνω από όλα μια κορυφαία προσωπικότητα», δήλωσε ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε συγκινημένος ότι «τέτοια μέρα και ώρα», στις 16 Δεκεμβρίου 2015 , είχε παρασημοφορήσει με το παράσημο του Τάγματος του Χρυσού Φοίνικα τον εκλιπόντα, ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης στο έργο του. Ο Αντώνης Αντωνιάδης θυμήθηκε ότι στην περίοδο του Γουέμπλεϊ,  η αποστολή του Παναθηναϊκού χρησιμοποιούσε τον Διακογιάννη και ως διερμηνέα, ενώ ο Πάνος Σόμπολος τον χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη μορφή της ελληνικής αθλητικής δημοσιογραφίας.

Σημείωσε δε ότι ήταν μαζί επί σειρά ετών στην κρατική τηλεόραση, ενώ δεν παρέλειψε να καταγράψει τη μαρτυρία του  Διακογιάννη  για τον μεγάλο θρήνο στη θύρα 7 το 1981. Ομοίως ο Νίκος Σαργκάνης εξήρε το ήθος και την αγάπη του για τους ποδοσφαιριστές τον στίβο και τους συναδέλφους δημοσιογράφους, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τη συμβολή του θανόντος  στην συγγραφή των δύο βιβλίων του Διακογιάννη.

***
Μια Μητσοτάκη στην κουζίνα της Βουλής

Είναι η νέα σεφ της Βουλής. Γαλλοσπουδαγμένη, με πτυχία, με εργασία σε  καλά εστιατόρια  και που ανέλαβε, μαζί με την ελληνική κουζίνα, να μυήσει τους βουλευτές και τους υπαλλήλους της Βουλής στα μυστικά της γαλλικής κουζίνας. Το όνομά της; Κωνσταντίνα Μητσοτάκη. Τώρα θα πείτε είναι συγγενής του Πρωθυπουργού; Η ίδια λέει πως είναι μακρινή συγγενής και το εξηγεί: Ο πατέρας της ήταν πιλότος στην Ολυμπιακή, δεύτερος ξάδελφος του πατέρα του Πρωθυπουργού, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Συνεπώς η συγγένεια υπάρχει έστω και μακρινή, και αισθάνεται υπερήφανη για αυτό. Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας λέει το κλασσικό για κάθε έναν νέο υπάλληλο που προσλαμβάνεται στη Βουλή: «Προσελήφθη μέσω ΑΣΕΠ»! Το ίδιο λέει και για την Κωνσταντίνα Μητσοτάκη, η οποία ήδη έπιασε δουλειά, μαζί με το εξαίρετο προσωπικό που  βρήκε στην κουζίνα τη Βουλής.

Ήδη μαγείρεψε στους βουλευτές γκουρμέ… φασολάδα, δηλαδή λευκά φασόλια με λουκάνικο (που οι Γάλλοι την ονομάζουν Cassoulet),  ενώ ετοιμάζει boef bourguignon, διάφορα σουφλέ, ίσως και  κρεμμυδόσουπα (soupe a l’ oignon), γλώσσα μενιέρ και πολλά άλλα. Προτού έρθει στη Βουλή και αναλάβει σεφ στην κουζίνα της εργαζόταν ως σεφ σε καφέ- εστιατόριο στην Κηφισιά. Πάντως οι βουλευτές έτρεξαν να την γνωρίσουν, να γευτούν τα πιάτα της και να την ρωτήσουν για το διάσημο όνομά της.

***

Ο Σαμαράς, ο Καραμανλής και το… λάθος

Παρ΄ολίγον να γίνει λάθος αλλά διορθώθηκε εγκαίρως χάρη σε δύο γυναίκες, μία που πήγε και μία που δεν τα κατάφερε να πάει.  Χθες το πρωί λοιπόν στην  αίθουσα τελετών του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο Αλέκος Κοντός, τ. υφυπουργός και ακολούθως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης την περίοδο 2004-2009,  παρουσίασε  το βιβλίο του η «Αγροτική Πολιτική στην πράξη» που προλογίζει ο Κ. Καραμανλής. Συνεπώς τόσο  ο  Καραμανλής όσο και ο Σαμαράς έδωσαν το παρόν στη εκδήλωση όπως και αρκετοί βουλευτές της ΝΔ και κομματικά στελέχη.  Οι ταξιθέτες έβαλαν δίπλα  – δίπλα τον κ. Σαμαρά με την Ντόρα Μπακογιάννη.  Μόλις όμως τούτο έγινε αντιληπτό, ο κ. Κοντός ενημέρωσε πως η κυρία Μπακογιάννη δεν θα μπορούσε να παραστεί (μιλούσε εκείνη την ώρα στη Βουλή) έγινε το εξής: Ο Σαμαράς κάθισε κοιτάζοντας δεξιά  – αριστερά αφού  ο Καραμανλής δεν είχε φτάσει ακόμη. Σηκώθηκε, μίλησε με  τον Κοντό ,  όμως ούτε ο διπλανός του εκ δεξιών Καραμανλής εμφανιζόταν.

Παρουσιάστηκε όμως, η «θεά» (όπως την αποκαλούν οι συνάδελφοί της)  Μίνα (Ασημίνα)  Σκόνδρα, έμπειρη βουλευτής Καρδίτσας, πανταχού παρούσα σε όσα δύσκολα  απαιτούν διακριτικούς χειρισμούς. Κάθισε δίπλα στον κ. Σαμαρά, για να μην μείνει, όπως ειπώθηκε, η θέση κενή, αφού δεν θα ερχόταν η Ντόρα.  Λίγο αργότερα μπήκε κι ο Καραμανλής. Καραμανλής και Σαμαράς έπιασαν κουβέντα Τι  έλεγαν; Κανείς δεν μπορούσε να πει. Ούτε ακόμα και  αυτοί που διαβάζουν τα.. χείλη…

***
Η Πρόεδρος στην αλλαγή της Φρουράς

Την ημέρα που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε την Προεδρική Φρουρά, για τον εορτασμό της 154ης επετείου από την ίδρυσή της και έφαγε μαζί με τους τσολιάδες την παραδοσιακή φασολάδα, ειπώθηκε ότι έως τώρα κανείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει παραστεί στην επίσημη αλλαγή της φρουράς που γίνεται κάθε Κυριακή στις 11 το πρωί. Βγαίνει έξω ο λόχος των Ευζώνων με στρατιωτική μουσική με τη σημαία της φρουράς.

Η Πρόεδρος υποσχέθηκε στους ευζώνους ότι την Κυριακή θα βρίσκεται στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη για να παρακολουθήσει αυτή την μεγαλοπρεπή αλλαγή της φρουράς, που παρακολουθούν με τόσο ενδιαφέρον, εκτός των άλλων και τουρίστες από όλον τον κόσμο. Εν συνεχεία στο Προεδρικό Μέγαρο η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, με τους τενόρους της, θα ερμηνεύσει χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Όπως κάθε Κυριακή από τις 10:00 ως τις 16:00, η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό από την οδό Βασιλέως Γεωργίου Β’, αρ. 2, με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

***

Οι λογαριασμοί μιλούν  

Δεν μας αρέσει να ευλογούμε τα γένια μας, αλλά η στήλη σας είχε ενημερώσει μεταξύ των πρώτων ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των Krikel και Intellexa κατατέθηκαν στη Βουλή, σχεδόν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές.

Και ξανά εγκαίρως είχαμε αποκαλύψει πως αυτοί οι τραπεζικοί λογαριασμοί έδειχναν πως Krikel και Intellexa είχαν συναλλαγές μεταξύ τους. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των εμβασμάτων που λάμβαναν και έστελναν οι Krikel και Intellexa από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς δεν αποσαφηνιζόταν. Δηλαδή αναφερόταν πως οι μεταφορές γίνονταν εντός SEPA ή (Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ) αλλά δεν ξεκαθαριζόταν προς που και σε ποιον ή από που και από ποιον μεταφέρονταν τα δυσθεώρητα σε κάποιες περιπτώσεις ποσά.

Έτσι, χθες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ζήτησαν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Αθανάσιο Μπούρα να παρασχεθούν από την Τράπεζα της Ελλάδας όλα τα στοιχεία αναλυτικά.

Ειδικότερα, θα πρέπει να σταλούν στη Βουλή τα ονόματα καταθετών, εντολέων μεταφορών και των αντίστοιχων δικαιούχων σε όλες τις συναλλαγές SEPA, SWIFT ή άλλες, όπου υπάρχουν κενά στα στοιχεία που έχουν ήδη προσκομιστεί. Όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τον τρόπο αυτό η Επιτροπή Θεσμών θα αποκτήσει πλήρη εικόνα για τις συναλλαγές που σχετίζονται με το Predator, ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη αναδειχθεί από την δημοσιογραφική έρευνα. Δεν θέλουμε να κάνουμε τους έξυπνους, αλλά μπορούμε να διαβεβαιώσουμε πως η αποκάλυψη των στοιχείων όλων των συναλλασσόμενων που εμφανίζονται στους εν λόγω λογαριασμούς των Krikel και Intellexa θα δείξει πολύ περισσότερα